Δευτέρα 19 Ιουνίου 2017

Με αναμενόμενη πτώση η μετοχή της ΔΕΗ, προσαρμόζεται στη μετά ΑΔΜΗΕ εποχή


 
Χρήστος Στεφάνου
Με αναμενόμενη πτώση άρχισε εκ νέου σήμερα, μετά από την αναστολή και την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ, η διαπραγμάτευση της μετοχής της ΔΕΗ στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καταγράφοντας απώλειες που φτάνουν το 47%, στα 2,03 ευρώ, από 3,83 ευρώ που άρχισε στη συνεδρίαση..
Η προσαρμογή είναι στα αναμενόμενα επίπεδα, ενώ αν
αθροιστούν οι δυο μετοχές προκύπτει αυξημένη κεφαλαιοποίηση. 
Εξάλλου, η ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, κινείται με κέρδη 8,96% στα 2,31 ευρώ, ενώ η κεφαλαιοποίηση είναι τώρα στα 473 εκατ. ευρώ.
Όπως προκύπτει, αθροιστικά οι δύο μετοχές φτάνουν σε τιμή 4,33 ευρώ, δηλαδή πάνω από τα 3,83 ευρώ που θεωρητικά θα άνοιγε σήμερα η τιμή της ΔΕΗ.
Το στοιχείο αυτό, όπως εκτιμούν αναλυτές, αποτελεί θετικό σημάδια για τη μεσοπρόθεσμη πορεία των μετοχών τόσο της ΔΕΗ όσο και του ΑΔΜΗΕ.
Νωρίτερα, το energypress έγραφε:
Μετά από 2 ημέρες αναστολής της διαπραγμάτευσης, σήμερα επιστρέφει στο ταμπλό του ΧΑ χωρίς το δικαίωμα στις μετοχές της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, η ΔΕΗ. Η διαπραγμάτευση των μετοχών της εταιρείας είχε σταματήσει την περασμένη Τετάρτη καθώς τότε αποκόπηκε το δικαίωμα συμμετοχής στην μείωση του μετοχικού κεφαλαίου με εισφορά σε είδος τη διανομή μιας μετοχής της ΑΔΜΗΕ για κάθε μετοχή της ΔΕΗ.
Σήμερα λοιπόν κατά την ημέρα επιστροφής της ΔΕΗ στο ΧΑ, η μετοχή για μία ημέρα θα διαπραγματεύεται ελεύθερα χωρίς όριο διακύμανσης, έχοντας ως τιμή εκκίνησης το κλείσιμο της περασμένης Τετάρτης, ήτοι 3,83 ευρώ.  Η ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών θα ξεκινήσει από τα 2,12 ευρώ ανά μετοχή με ελεύθερη διαπραγμάτευση χωρίς όριο διακύμανσης για 3 συνεδριάσεις.
Όπως μάλιστα τόνισε την Παρασκευή ο πρόεδρος του χρηματιστηρίου Σ. Λαζαρίδης η τιμή που θα προκύψει τη Δευτέρα δε θα ανταποκρίνεται στην πραγματική αξία της ΔΕΗ και η αξιολόγηση της πορείας των δύο εταιρειών θα προκύπτει από το άθροισμα των δύο κεφαλαιοποιήσεων.
Θεωρητικά εάν η αγορά αποφασίσει να αφαιρέσει από την αξία της ΔΕΗ την αξία του ΑΔΜΗΕ τότε η τιμή της ΔΕΗ θα πέσει κάτω από τα 2 ευρώ και η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας θα υποχωρήσει κάτω από τα 400 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα ερωτηματικό παραμένει και η διακύμανση του ΑΔΜΗΕ για τον οποίο η ανεξάρτητη αποτίμηση είχε δώσει δίκαιη τιμή τα 2,95 ευρώ.
Χαρακτηριστική ήταν και η ανακοίνωση του χρηματιστηρίου που επισήμανε ότι στην τιμή εκκίνησης της μετοχής της ΔΕΗ δεν υπήρξε διοικητική παρέμβαση, λαμβάνοντας υπόψη ότι αποτελεί πρακτική του ΧΑ η μη προσαρμογή τιμής μετοχής όταν δεν υφίσταται αγοραία τιμή για την αξία που επιστρέφεται – στη συγκεκριμένη περίπτωση καθώς δεν υπάρχει πριν την επαναδιαπραγμάτευση της μετοχής της ΔΕΗ χρηματιστηριακή τιμή για την μετοχή της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, στο πλαίσιο αυτό όπως τόνισε το ΧΑ οι επενδυτές θα πρέπει να είναι προσεκτικοί διαβάζοντας τη μεταβολή της τιμής της μετοχής της ΔΕΗ κατά την ημέρα επαναδιαπραγμάτευσης, καθώς η μεταβολή υπολογίζεται με βάση την τελευταία τιμή κλεισίματος (€3,83 της 14 Ιουνίου 2017) χωρίς διοικητική παρέμβαση
Ανάλογα λοιπόν με τη διακύμανση των τιμών των δύο μετοχών θα αποτυπωθεί στην πράξη και το πως αντιμετωπίζει η αγορά την αξία και την προοπτική των δύο εταιρειών χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι πιθανή πτώση – ακόμη και μεγάλη – της ΔΕΗ μεταφράζεται σε αρνητική ψήφο των επενδυτών. Αντίθετα αναμένεται να υπάρξει μια προσαρμογή στα νέα δεδομένα ενώ η πραγματική άποψη της αγοράς αναμένεται να αποτυπωθεί σε βάθος χρόνου. Μια πρώτη εικόνα θα έχουμε λοιπόν στο τέλος της σημερινής συνεδρίασης με τη διαμόρφωση της τιμής της μετοχής της ΔΕΗ, ενώ η πλήρης εικόνα θα δοθεί με τη λήξη της συνεδρίασης της Τετάρτης, όταν και θα «κατασταλάξει» και η μετοχή της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών.
Για αυτό το λόγο άλλωστε το ΧΑ αποφάσισε να διατηρήσει τόσο τη ΔΕΗ όσο και την ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών στους δείκτες που συμμετείχε η μετοχή της ΔΕΗ. Έτσι για παράδειγμα μέχρι την επόμενη αναθεώρηση σε 4 μήνες ο δείκτης των μεγάλων εταιρειών FTSE 25 θα περιλαμβάνει 26 εταιρείες. Εδώ η σημασία της απόφασης του χρηματιστηρίου είναι μεγάλη καθώς μεγάλος αριθμός ξένων κυρίως funds επιλέγουν τις μετοχές που τοποθετούνται στο χρηματιστήριο ανάλογα με το δείκτη στον οποίο συμμετέχουν.

ΑΠΟ  https://energypress.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου