Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017

Παναγιωτάκης: Προσβλέπουμε στη συμβολή του ΑΔΜΗΕ για την μετάβαση στο Target Model – Επιδιώκουμε τη συνεργασία με τη State Grid

 
Προσβλέπουμε  στη συμβολή του ΑΔΜΗΕ για την μετάβαση στο νέο μοντέλο της αγοράς ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκης μιλώντας στην εκδήλωση για τη μεταβίβαση του ΑΔΜΗΕ που έλαβε χώρα στο Μουσείο Μπενάκη την Τρίτη 20 Ιουνίου 2017.
Ακόμα, ο κ. Παναγιωτάκης σημείωσε ότι η ΔΕΗ θα επιδιώξει
περαιτέρω συνεργασίες με την κινεζική εταιρία. 
Αναλυτικά, η ομιλία του προέδρου της ΔΕΗ έχει ως εξής:
"Κύριοι Υπουργοί,
Κύριε Επιτετραμμένε της Πρεσβείας της Λ.Δ της Κίνας,
Κύριε Πρόεδρε της State Grid China Corporation,
Κύριοι Βουλευτές,
Κυρίες και Κύριοι,
Σήμερα είναι μια μέρα σημαντική αλλά και πρωτόγνωρη.
Η ΔΕΗ αποχωρίζεται ένα πολύτιμο κομμάτι της, δημιούργημα της από την ίδρυση της το 1950 και ύστερα, από τα χρήματα του Ελληνικού Λαού.
Επιτρέψτε μου να μην ασχοληθώ σήμερα με τις οικονομικές συνέπειες. Έχουν άλλωστε γίνει πολλές αναλύσεις. Θα ακολουθήσουν και άλλες. Άλλωστε εμείς, ως Διοίκηση της ΔΕΗ έχουμε καθήκον, και θα το πράξουμε, να τις διαχειριστούμε αποτελεσματικά.
Το Σύστημα Μεταφοράς Η.Ε. είναι βασική Εθνική Υποδομή. Η δημιουργία του, ήταν ο κυριότερος παράγοντας για την άνδρωση και ανάπτυξη της Επιχείρησης, ως φορέα Εθνικής εμβέλειας με αποστολή την ανάπτυξη του ηλεκτρισμού στη χώρα. Χωρίς το Σύστημα Μεταφοράς δεν θα ήταν δυνατή η ενσωμάτωση των πλέον των 400 ιδιωτικών επιχειρήσεων που εξαγοράστηκαν από τη ΔΕΗ τη 10ετία του 1950. Συνακόλουθα δεν θα είχαν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις για την πραγματοποίηση του έπους του εξηλεκτρισμού της χώρας τη 10ετία του ‘60, οπότε ο ηλεκτρισμός εγκαταστάθηκε στα πιο απόμακρα σημεία της πατρίδας μας, φέρνοντας την ανάπτυξη, την κοινωνική πρόοδο και προάγοντας τον πολιτισμό.
Το Σύστημα Μεταφοράς είναι επίσης ο παράγοντας που δημιούργησε τις δυνατότητες για την αξιοποίηση των εγχώριων πηγών ενέργειας, το λιγνίτη και τα νερά, που βρίσκονταν και βρίσκονται μακριά από τις περιοχές που καταναλώνεται η Η.Ε., τα μεγάλα αστικά κέντρα και τις βιομηχανικές ζώνες. Αυτό ήταν καθοριστικής σημασίας για την ανάπτυξη της Ελλάδας, που βασίστηκε στη φθηνή Η.Ε. από τις εγχώριες πηγές.
Ακόμη με την κατασκευή και λειτουργία του Συστήματος Μεταφοράς η ΔΕΗ, και σε τελευταία ανάλυση η χώρα μας, έκαναν άλματα στην απόκτηση της πιο προηγμένης τεχνογνωσίας για την εποχή, παράγοντας γενιές υψηλού επιπέδου μηχανικούς και άλλους τεχνικούς.
Έχω μπροστά μου την εικόνα του παλιού μου Διευθυντή, στελέχους της Μεταφοράς Η.Ε., να μου αφηγείται με υπερηφάνεια, πως οι τεχνικοί της ΔΕΗ κατασκεύασαν το τμήμα της γραμμής 150 kv για τον ΥΗΣ Πλαστήρα, που τους αναλογούσε πιο γρήγορα από τον ξένο ανάδοχο.
Σήμερα βέβαια βρισκόμαστε σε εντελώς διαφορετικές συνθήκες.
Η ΔΕΗ δεν είναι πλέον μονοπώλιο .
Η Η.Ε. παράγεται και διανέμεται σε συνθήκες αγοράς, και μάλιστα αγοράς που ξεπερνά τα σύνορα της χώρας, ιδίως στην προοπτική της Ολοκληρωμένης Ευρωπαϊκής Αγοράς.
Στο πλαίσιο αυτό το Σύστημα Μεταφοράς πέρα από τον παραδοσιακό του ρόλο καλείται να εκπληρώσει και μια επί πλέον αποστολή, της ισότιμης μεταχείρισης όλων των παραγωγών καθώς και της βέλτιστης διαχείρισης των διασυνδέσεων.
Έτσι η εταιρεία που το διαχειρίζεται, ο ΑΔΜΗΕ διαχωρίστηκε ιδιοκτησιακά από τη ΔΕΗ όπως ορίζει η Ευρωπαϊκή Πολιτική, άλλα ως Εθνική υποδομή, θα ελέγχεται από το δημόσιο.
Θέλω στο σημείο αυτό να εκφράσω την ικανοποίηση μου και την αισιοδοξία μου για την ουσιαστική παρουσία στο Μετοχικό Κεφάλαιο και στη διοίκηση του ΑΔΜΗΕ, της State Grid, η οποία δεν είναι μόνο η μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου παγκοσμίως, αλλά και διαθέτει την πλέον προηγμένη τεχνολογία στη Μεταφορά Η.Ε., και όχι μόνο.
Αυτά αποτελούν εγγύηση για την πρόοδο και ανάπτυξη του ΑΔΜΗΕ, πράγμα το οποίο αποτελεί προϋπόθεση για την άρτια λειτουργία της αγοράς.
Ειδικότερα, στην παρούσα φάση, του μετασχηματισμού της αγοράς στο πλαίσιο του Target Model, προσβλέπουμε στην ουσιαστική και αποφασιστική συμβολή του ΑΔΜΗΕ, ώστε αυτός ο μετασχηματισμός να γίνει σωστά, αφήνοντας πίσω τις σημερινές παθογένειες.
Κυρίες και Κύριοι,
Το project του ιδιοκτησιακού διαχωρισμού του ΑΔΜΗΕ κάθε άλλο παρά απλό ήταν.
Μέσα σε ασφυκτικά χρονικά πλαίσια και με αναγκαστικά περιορισμένο ανταγωνισμό, έπρεπε αφενός να λυθούν πολύπλοκα προβλήματα και αφετέρου να επιτευχθεί το βέλτιστο αποτέλεσμα.
Εκπληρώθηκαν και τα δύο, πράγμα όχι συνηθισμένο όχι μόνο για τη χώρα μας, αλλά και διεθνώς.
Χρειάστηκε μεγάλη συνέπεια, επαγγελματισμός, πολύς κόπος από τις υπηρεσίες και τα στελέχη και ανάληψη σημαντικού ρίσκου από αυτούς που έπαιρναν τις αποφάσεις.
Θέλω να συγχαρώ και να ευχαριστήσω δημόσια τα στελέχη και τις υπηρεσίες της ΔΕΗ, τα στελέχη του Υπουργείου, και βέβαια την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου σημερινή και προηγούμενη.
Επιθυμώ πάνω από όλα να εξάρω το εποικοδομητικό πνεύμα, την εντιμότητα, και την ειλικρίνεια των φίλων μας της State Grid, τα οποία σε συνδυασμό με τη δική μας ανάλογη συμπεριφορά ήταν ο καταλύτης για την αλληλοκατανόηση, το ξεπέρασμα των προβλημάτων, και εν τέλει την επίτευξη του στόχου.
Εύχομαι κάθε επιτυχία στη νέα διοίκηση της Εταιρείας. Είμαι σίγουρος ότι με οδηγό το πνεύμα που επικράτησε στη διαδικασία πώλησης του 24%, παρακαταθήκη για τη συνέχεια, η επιτυχία αυτή είναι εξασφαλισμένη.
Τέλος εμείς ως ΔΕΗ, καλωσορίζουμε με χαρά τη State Grid στην Ελλάδα και θα επιδιώξουμε με επιχειρηματικές συνεργασίες μαζί της να ανοίξουμε και να βαδίσουμε το δρόμο του μεταξιού στην Ηλεκτρική Ενέργεια, όπως τον οραματίστηκαν πέρσι οι Πρωθυπουργοί των χωρών μας, και στο πλαίσιο του “one belt, one road” που σχεδιάστηκε από τη Λ.Δ της Κίνας και συμμετέχει και η χώρα μας".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου