Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017

Γιατί οι διεθνείς οίκοι πιστεύουν ότι η ΔΕΗ, χωρίς τον ΑΔΜΗΕ, είναι ευκαιρία επιχειρηματικής αναδιάρθρωσης

Αναζητείται η νέα στρατηγική με αφετηρία το ποιές μονάδες θα πουληθούν και για πόσο


Ο διαχωρισμός του ΑΔΜΗΕ από την ΔΕΗ, συνοδεύτηκε από μια ισχυρή συμμαχία της συμμετοχής της State Grid of China στο ελληνικό δίκτυο, οδηγεί δε την ΔΕΗ σε μια επόμενη μέρα με διαθέσιμα μεν 615 εκατ ευρώ χωρίς όμως να έχει συγκροτήσει το business plan που θα την οδηγήσει στη νέα περίοδο.

Η ΔΕΗ αποτελεί το μεγάλο wild card, δηλαδή τον απρόβλεπτο παράγοντα, για το οικονομικό επιτελείο, καθώς η θεωρητικά μεγαλύτερη ενεργειακή εταιρία έχει μείνει πολύ μικρή σε κεφαλαιοποίηση, ενώ ακόμα δεν έχει καταλήξει σε λύσεις για σειρά προβλημάτων.
Από την άλλη πλευρά μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι πιστεύουν ότι ο Ομιλος της ΔΕΗ  είναι μια μεγάλη ευκαιρία επιχειρηματικής αναδιάρθρωσης.
Οι εκπρόσωποί του που παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Ελλάδα εκτιμούν την δίοικηση Παναγιωτάκη και αναζητούν τις κατάλληλες προυποθέσεις για την εφαρμογή ενός πακέτου που θα οδηγήσει την άλλοτε κραταιά Επιχείρηση Ηλεκτρισμού στην ανάκαμψη.
Εκπρόσωποι των οίκων αυτών, ορισμένοι από τους οποίους ήταν σύμβουλοι της State Grid, όπως η Deutsche Bank, βρίσκονται στην χώρα μας και εξετάζουν τις επόμενες κινήσεις της ΔΕΗ, διευρευνόντας πιθανά σενάρια.
Το κρίσιμο στοιχείο έχει να κάνει με τα αποτελέσματα του market test του φθινοπώρου, όπου θα διαφανεί αν θα υπάρξει σοβαρό επενδυτικό ενδιαφέρον για λιγνιτικές μονάδες, για ποιές και με ποιό τίμημα.
Ο ίδιος ο κ. Παναγιωτάκης φέρεται σύμφωνα με πληροφορίες διατεθειμένος να προετοιμάσει τα επιχειρηματικά σενάρια της επόμενης μέρας, δίνοντας έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές και σε μια εξωστρεφή στρατηγική.
Το γεγονός ότι η ΔΕΗ θα χάσει κάποιες λιγνιτικές μονάδες δεν αποτελεί κατ ανάγκη σημαντική απώλεια για την στρατηγική της.
Το ζήτημα είναι ποιές θα είναι αυτές και με ποιό τίμημα.
Αναζητείται λοιπόν σε πρώτη φάση μια χρυσή τομή, που θα προστατεύσει ένα βασικό τμήμα του χαρτοφυλακίου της, αναγκαστικά θα παραχωρήσει κάποια καλά κομμάτια και θα εισπράξει αντίστοιχα κάποια ικανοποιητικά ποσά.
Απο εκέι και πέρα ξεκινά η νέα περίοδος για την επιχείρηση, η οποία θα αποτιμήσει ρευστότητα, φόρους και κέρδη για να προσδιορίσει πώς θα κατευθύνει μια πορεία που θα αναδείξει πλεονεκτήματα και κρυμμένες υπεραξίες.
Κρίσιμο ζήτημα αποτελούν οι ανείσπρακτοι λογαριασμοί, για τους οποίους η δίοικηση δουλεύει προς την βελτίωση της εισπραξιμότητας, σε ένα περιβάλλον με πολλές δυσκολίες και δύσκολες ισορροπίες.
Από την άλλη πλευρά η ΔΕΗ μπορεί να υπολογίζει στον διεθνή επενδυτικό παράγοντα, που αφορά είτε στα funds που είναι μέτοχοί της είτε στο ενδιαφέρον μεγάλων διεθνών οίκων να συμβάλλουν στην αναδιάρθρωση της επιχείρησης.
Οι εξελίξεις στην ελληνική οικονομία μπορεί να προσδώσουν ένα πολύ ευνοικότερο περιβάλλον για χρηματοδοτήσεις και εύρεση κεφαλαίων τους επόμενους μήνες, αν και το εταιρικό ομόλογο λήξης 2019 της επιχείρησης, σημείωσε πτώση μετά την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ.
Σε κάθε περίπτωση το πραγματικό παιχνίδι αναδιάρθρωσης της ΔΕΗ τώρα ξεκινά.

www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου