Από την πλευρά της η ΡΑΕ ανησυχεί για την επάρκεια του
συστήματος το χειμώνα και ζητά από τον ΔΕΣΦΑ να καταρτίσει μελέτη με όλες τις
πιθανές λύσεις για την αποφυγή του black out
Διαβεβαιώσεις ότι η ΔΕΗ βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα να
αντιμετωπίσει ενδεχόμενη αυξημένη ζήτηση κατά την θερινή περίοδο παρά την
καταστροφή του ορυχείου του Αμυνταίου, δίνουν στελέχη της επιχείρησης με αφορμή
το θόρυβο που έχει δημιουργηθεί γύρω από το συγκεκριμένο θέμα.
Την ίδια ώρα πάντως η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας φαίνεται να ανησυχεί περισσότερο για τους χειμερινούς μήνες οπότε και έχει μετατοπιστεί το pic της ζήτησης όπως έδειξε η ενεργειακή κρίση του περασμένου Ιανουαρίου.
Για το λόγο αυτό η ΡΑΕ έχει ζητήσει από τον ΑΔΜΗΕ αλλά και από το ΔΕΣΦΑ σχετικές μελέτες, ενώ ειδικά από τον ΔΕΣΦΑ ζητεί να εξεταστεί το ενδεχόμενο ενοικίασης πλοίου - αποθήκης υγροποιημένου αερίου (LNG), το οποίο θα μείνει αγκυροβολημένο στις λιμενικές εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας τους κρίσιμους μήνες.
Σε ότι αφορά τους δυο επόμενους μήνες, στελέχη της ΔΕΗ διαβεβαιώνουν ότι στην «αυλή» του ΑΗΣ Αμυνταίου υπάρχουν αποθέματα λιγνίτη για 25 ημέρες λειτουργία του σταθμού, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση αυξημένης ζήτησης για να αποφευχθεί ο κίνδυνος black out.
Παράλληλα, η επιχείρηση είναι έτοιμη να θέσει σε λειτουργία και το παρακείμενο ορυχείο της Λακκιάς, ώστε να καλύψει τυχόν αυξημένες ανάγκες.
Πάντως σύμφωνα με άλλες πληροφορίες προκειμένου να ενεργοποιηθεί το ορυχείο της Λακκιάς χρειάζεται χρόνος για να γίνουν οι απαλλοτριώσεις.
Υπό σύνταξη μελέτη για τη εξασφάλιση επάρκειας σε φυσικό αέριο
Τώρα σε ότι αφορά τους χειμερινούς μήνες η ΡΑΕ έχει ζητήσει από τον ΔΕΣΦΑ να καταρτίσει μελέτη για την επάρκεια σε φυσικό αέριο, προκειμένου να μην επαναληφθούν τα φαινόμενα του Ιανουαρίου, όταν το ηλεκτρικό σύστημα απειλήθηκε από black out, λόγω της έλλειψης φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή.
Ο ΔΕΣΦΑ καλείται να παραδώσει τη σχετική μελέτη στη ΡΑΕ εντός του Ιουλίου.
Μεταξύ των σεναρίων που καλείται να εξετάσει ο ΔΕΣΦΑ είναι η ενοικίαση ενός πλοίου που θα μείνει αγκυροβολημένο στις λιμενικές εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας τους κρίσιμους μήνες.
Πρέπει να σημειωθεί ότι πρόκειται για μια μάλλον ακριβή λύση, η οποία όμως εξετάζεται διότι ούτε φέτος και μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου του 2018 δεν προβλέπεται να είναι έτοιμη η τρίτη δεξαμενή στη Ρεβυθούσα.
Πέραν του κόστους ο ΔΕΣΦΑ καλείται να απαντήσει στο ερώτημα αν οι υποδομές της Ρεβυθούσας μπορούν να υποστηρίξουν τον ελλιμενισμό πλοίου για κάποιο χρονικό διάστημα.
Πρέπει να σημειωθεί ότι όπως φάνηκε και από την εφετινή κρίση, το πρόβλημα δεν αφορά μόνον την Ελλάδα αλλά τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, όπου οι τιμές χονδρικής του ηλεκτρισμού εκτοξεύτηκαν για κάποιες ώρες και ημέρες στα ύψη, ενώ παράλληλα οι εταιρίες προσπαθούσαν ταυτόχρονα να εξασφαλίσουν έκτακτα φορτία υγροποιημένου αερίου (LNG), κάτι το οποίο δεν ήταν εύκολο.
www.worldenergynews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου