Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017

ΛΑΕ: Πολιτική απάτη της κυβέρνησης η δήθεν διατήρηση του 51% του ΑΔΜΗΕ «υπό δημόσιο έλεγχο»

Η δημοσιοποίηση από το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών του συμφώνου των μετόχων (Shareholders Agreement) του νέου ΑΔΜΗΕ εκθέτει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και αποδεικνύει για πολλοστή φορά ότι συμπεριφέρεται σαν πολιτικός απατεώνας, σημειώνει η ΛΑΕ σε ανακοίνωσή της. 

Όπως χαρακτηριστικά τονίζει:


Παρά τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης για «διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του ΑΔΜΗΕ>> το Shareholders Agreement, το οποίο ο κ. Σταθάκης και η κυβέρνηση κρατούσαν κρυφό, αποκαλύπτει ότι οι Κινέζοι μπαίνουν στον ΑΔΜΗΕ με όρους κατακτητή.

Η κινεζική State Grid, αν και εξαγόρασε μόλις το 24% του ΑΔΜΗΕ, αποκτά αυξημένα δικαιώματα στη διοίκηση καθώς:

  • Αν και μέτοχος του 24% του νέου ΑΔΜΗΕ, ορίζει τρία (3) μέλη στο 9-μελές ΔΣ ενώ ο Διευθύνων Σύμβουλος θα πρέπει να εγκριθεί από αυτήν, εγγράφως

  • Απαιτείται η ρητή έγκριση και συγκατάθεση της State Grid για μείζονα ζητήματα όπως αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, μεταβίβαση μετοχών, σύναψη δανείων κλπ. Σε διαφορετική περίπτωση αποκτά το δικαίωμα να μπλοκάρει τις αποφάσεις του ΔΣ

  • Με το καλημέρα, τοποθετεί δικά της στελέχη ως «αναπληρωτές διευθυντές» σε όλες τις κρίσιμες διευθύνσεις (οικονομικά, προμήθειες, νέα έργα, κλπ). Είναι σαφές ότι η State Grid θα έχει τον πρώτο λόγο σε οτιδήποτε αφορά τη λειτουργία της εταιρίας

  • Σε περίπτωση που αποφασιστεί περαιτέρω ιδιωτικοποίηση οι κινέζοι θα έχουν το δικαίωμα της «πρώτης προτίμησης»


  • Αποκτά «δικαίωμα προαίρεσης» δηλαδή, αν και εφόσον η Stare Grid το αποφασίσει, οι μετοχές του ΑΔΜΗΕ που μένουν εκτός Χρηματιστηρίου (24% των κινέζων και 25% του Δημοσίου) μπορούν να ενσωματωθούν στην εισηγμένη – χρηματιστηριακή ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών.


Δηλ. όλος ο ΑΔΜΗΕ μπορεί να περάσει στο χρηματιστήριο και δεν αποκλείεται περεταίρω και η ολοκληρωτική ιδιωτικοποίησή του μέσω αύξησης του μετοχικού του κεφαλαίου.

Μπορεί η κυβέρνηση να θριαμβολογεί για την πορεία της μετοχής του νέου ΑΔΜΗΕ στο ΧΑΑ, στην πραγματικότητα ο νέος ΑΔΜΗΕ είναι ήδη μια προβληματική επιχείρηση που δε μπορεί να υλοποιήσει το δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξής του (κυρίως τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις της Κρήτης). Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η απερχόμενη διοίκηση του ΑΔΜΗΕ δηλώνει ότι το κεφάλαιο κίνησης δεν επαρκεί για να χρηματοδοτήσει τις δραστηριότητες για τους επόμενους δώδεκα μήνες, προτίθεται να εξασφαλίσει το επιπλέον ποσό μέσω τραπεζικού δανεισμού και είναι ήδη σε προχωρημένες συζητήσεις με τραπεζικό ίδρυμα (δεν αναφέρει ποιο …) για τη σύναψη δανειακής σύμβασης. Η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ φαντάζει πλέον μονόδρομος.

Είναι βέβαια εξίσου προκλητικό το γεγονός να καταγγέλλουν την κυβέρνηση οι εκπρόσωποι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι είχαν δρομολογήσει το 2014 να ξεπουλήσουν από την αρχή το 66% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ κάτι για το οποίο επιμένουν ακόμη και σήμερα.


Η ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ καταγγέλλει την κυβέρνηση για το ξεπούλημα του ΑΔΜΗΕ και την καταστροφή της ΔΕΗ, της οποίας η χρηματιστηριακή μετοχή έφτασε  να είναι μικρότερη από την τιμή της μετοχής του ΑΔΜΗΕ, της πρώην θυγατρικής της! Η λύση βρίσκεται  στον αγώνα για την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών. Καλούμε τους εργαζόμενους και όλο τον ελληνικό λαό  να ξεσηκωθεί και να <<σαρώσει>> τις μνημονιακές πολιτικές και τα μνημονιακά κόμματα διαφορετικά η χώρα κινδυνεύει - σε συνδυασμό με την σημερινή κατάσταση της ΔΕΗ και την επικείμενη πώληση του 40% των λιγνιτικών της μονάδων - άμεσα να μην έχει επάρκεια ηλεκτρικού ρεύματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου