Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017

Στα… χέρια της ΔΕΗ το μέλλον των ιδιωτών προμηθευτών ρεύματος

Η αναβλητικότητα των εναλλακτικών παρόχων ρεύματος να ακολουθήσουν μια περισσότερο επιθετική πολιτική για την ενίσχυση του πελατολογίου τους, έχει να κάνει με το ενδεχόμενο της πώλησης από τη ΔΕΗ ενός «πακέτου» πελατών με διεθνή διαγωνισμό

Η πιο κρίσιμη παρτίδα πόκερ στον τομέα της ενέργειας παίζεται αυτή την περίοδο ανάμεσα στους ιδιώτες προμηθευτές και της ΔΕΗ, με την τελευταία να δείχνει πως έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων

Η υλοποίηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ ως βασικό εργαλείο για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας δεν δείχνει να αποδίδει τα αναμενόμενα, καθώς ο περιορισμός της παρουσίας της ΔΕΗ γίνεται με πολύ αργά βήματα.  


Με βάση το Μνημόνιο, το μερίδιο της κρατικής εταιρίας πρέπει να υποχωρήσει στο 75,24% στα τέλη του 2017 και στα τέλη του 2020 να πέσει στο 50%.  

Όμως οι συνθήκες που επικρατούν στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας έχουν διαμορφώσει περιβάλλον που θυμίζει τη γνωστή παροιμία «φοβάται ο Γιάννος το θεριό και το θεριό το Γιάννο».
Έτσι, η διοίκηση της ΔΕΗ κάνει ό,τι είναι εφικτό να συγκρατήσει τη πελατεία της δίνοντας έκπτωση 15% σε καταναλωτές που πληρώνουν έγκαιρα τους λογαριασμούς τους. 
Πρόσφατα δε ανακοίνωσε ότι δίνει την ευκαιρία στους καταναλωτές να προπληρώνουν την αξία τους ρεύματος για να κερδίσουν επιπλέον έκπτωση 6% στα τιμολόγια ρεύματος.
Επομένως, η εμπορική πολιτική της εταιρείας δεν δημιουργεί τις επιθυμητές συνθήκες φυγής πελατών, με αποτέλεσμα να «τορπιλίζεται» ο σκοπός για τον οποίο δημιουργήθηκαν οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ.

Στάση αναμονής από τους εναλλακτικούς παρόχους 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μέσο κόστος κτήσης ανά Kwh διαμορφώνεται στο 0,040 ευρώ, όταν η πλειοψηφία των ιδιωτών κυρίως στους οικιακούς καταναλωτές δίνουν την Kwh από 0,075 ευρώ έως 0,084 ευρώ.  

Η διστακτικότητα των ιδιωτών προμηθευτών να «χτυπήσουν» την πελατεία της ΔΕΗ είναι δικαιολογημένη, διότι θεωρούν πως η επιθετική μείωση των τιμολογίων ρεύματος δεν είναι βέβαιο ότι θα έχει τα αντίστοιχα αποτελέσματα. 

Επιπλέον, η αναποφασιστικότητα των ιδιωτών προμηθευτών αλλά και η αναβλητικότητά τους να βάλουν σε εφαρμογή μία περισσότερο επιθετική πολιτική έχει να κάνει με το ενδεχόμενο να πουλήσει η ΔΕΗ ένα «πακέτο» πελατών με διεθνή διαγωνισμό ή να το «αμπαλάρει» μαζί με τις προς πώληση λιγνιτικές μονάδες. 

Έτσι, η κρατική επιχείρηση εμφανίζεται να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων, παρότι οι ιδιώτες ανταγωνιστές αγοράζουν φθηνό ρεύμα μέσα από τις διαδικασίες των ΝΟΜΕ. 

Στις δημοπρασίες συμμετέχουν μόνο οι ιδιώτες προμηθευτές που έχουν δικαίωμα στη λιανική, ενώ αποκλείονται προμηθευτές που δεν έχουν πελάτες.

Το Οκτώβριο του 2016 η ΔΕΗ έδωσε στους πελάτες της 3.337,7 Gwh, για να μειωθεί η ποσότητα αυτή σε 3.259,4 Gwh τον Μάιο του 2017. 

Αντίστοιχα, οι ιδιώτες προμηθευτές τον Οκτώβριο του 2016 έδωσαν 419,3 Gwh στους πελάτες τους, ποσότητα που ανήλθε σε 530 Gwh το Μάιο του 2017. 

Σε διάστημα οκτώ μηνών δηλαδή, οι ιδιώτες ενίσχυσαν την πελατειακή τους βάση ως προς την κατανάλωση ενέργειας κατά 111 Gwh.  

Οι ιδιώτες προμηθευτές από τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ αγόρασαν συνολικά 530 Gwh. 

Δηλαδή οι ιδιώτες έχουν διαθέσιμες ποσότητες 419 Gwh, οι οποίες είναι ικανές να αλλάξουν τις ισορροπίες στην αγορά.
Το μερίδιο της ΔΕΗ τον Οκτώβριο ήταν στο 88% και το Μάιο μειώθηκε στο 85,5%. 

Στελέχη της αγοράς θεωρούν ότι το επόμενο βήμα πρέπει να γίνει από τη ΔΕΗ, η οποία με την παρέμβαση της κυβέρνησης είτε θα πρέπει να εγκαταλείψει την πολιτική των εκπτώσεων προς τους πελάτες της είτε να αποκλείσει το ενδεχόμενο της πώλησης πελατών με τη μορφή «πακέτου» μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας. 

Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της αγοράς, οι ποσότητες ενέργειας που αποκτώνται από τα ΝΟΜΕ πωλούνται σε καταναλωτές του εξωτερικού.

Νίκος Θεοδωρόπουλος


www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου