Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018

Πως προχωράει η αποκατάσταση των ορυχείων της ΔΕΗ

 

Η ΔΕΗ προχωράει την αποκατάσταση περιβάλλοντος στις περιοχές των ορυχείων με ρυθμούς που σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούν και τα προβλεπόμενα, τονίζει η κα. Μ. Τεντσογλίδου, Τομεάρχης του Τομέα Προστασίας Περιβάλλοντος και Αποκατάστασης Εδαφών ΔΕΗ, σε δηλώσεις της στο kozan.gr για την αποκατάσταση των
ορυχείων της ΔΕΗ. Όπως, όμως, σημειώνει, υπάρχουν και καθυστερήσεις, καθώς έχει καθυστερήσει η εκμετάλλευση των ορυχείων.
«Η ΔΕΗ λειτουργεί στο θέμα της αποκατάσταση του περιβάλλοντος με γνώμονα, κυρίως, τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων των Ορυχείων Πτολεμαΐδας και Αμυνταίου. Υπάρχει ένα πλάνο το οποίο οφείλουμε, και νομικά, να τηρήσουμε», τονίζει η κα. Τεντσογλίδου.
Όπως εξηγεί, η ΔΕΗ ελέγχει συστηματικά τη σχετική δραστηριότητα: «Υπάρχουν τρόποι ελέγχου. Έχουμε διάσπαρτους σε όλη την περιοχή σταθμούς παρακολούθησης περιβαλλοντικών δεικτών. Κάθε χρόνο καταθέτουμε τις εκθέσεις μας, τα στοιχεία που πρέπει να δημοσιεύονται: τις εκθέσεις, τις ειδικές τεχνικές εκθέσεις εφαρμογών, τις εκθέσεις ποιότητας περιβάλλοντος. Είναι μια σειρά από δράσεις, υποχρεωτικά με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία».
Ως προς τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας, η κα. Τεντσογλίδου σημείωνει: «Είμαστε πάρα πολύ καλά σε σχέση με τα προβλεπόμενα, αυτά που οφείλουμε να τηρούμε, με την υποχρέωσή μας. Σε κάποιες περιπτώσεις, τοπικά, είμαστε και μπροστά από την προβλεπόμενη στάθμη αποκατάστασης στις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Κάποια πράγματα, βέβαια, έχουν καθυστερήσει, γιατί έχει καθυστερήσει η εκμετάλλευση των ορυχείων, γιατί αυτά πάνε παράλληλα».
Για την αποκατάσταση των περιοχών των ορυχείων, η ΔΕΗ μεριμνά για τα εξής, όπως εξηγεί η κα. Τεντσογλίδου: «Οι κύριες δράσεις μας είναι η διαμόρφωση των τελικών επιφανειών με, κατά το δυνατό, στην τελική στρώση, πιο ποιοτικών εδαφολογικών χαρακτηριστικών. Δηλαδή όχι τέφρα στην πάνω βαθμίδα, στην τελική απόθεση, αλλά φροντίζουμε αυτό να πάει στις κατώτερες βαθμίδες και να θαφτεί κάτω από άλλα ενδιάμεσα στείρα, που πολλές φορές έχουν και ενδιάμεσα χωμικά συστατικά, που είναι ενδιάμεσα συνοδά του λιγνίτη. Αυτά λειτουργούν ως λίπασμα πολλές φορές, γιατί αποδίδουν στο έδαφος αυτού του είδους, έχουν χωμικά συστατικά. Μετά από τη διαμόρφωση - η οποία οφείλει να μη δίνει σκληρές γεωμετρικές γραμμές, να ομαλοποιεί το ανάγλυφο, να είναι πιο κοντά στην πρότερη κατάσταση, πράγμα το οποίο δεν μπορεί να επιτευχθεί 100%, αλλά το ξέρει αυτό και ο νομοθέτης – και την ομαλοποίηση, προχωράμε με ποιοτικό έλεγχο σε βελτίωση των εδαφών, όπου χρειαστεί και όπου διαθέτουμε τη δυνατότητα χρήσης φυτικής γης, γιατί δεν υπάρχει πάντα. Δυστυχώς στην Ελλάδα, η φυτική γη δεν είναι όπως στη Γερμανία, που φτάνει 5 και 6 μέτρα, είναι από 0 έως 1 μέτρο στην περιοχή, στην καλύτερη περίπτωση».
Δείτε τις δηλώσεις της Μ. Τεντσογλίδου στο βίντεο που ακολουθεί:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου