Θοδωρής Παναγούλης
Η σκληρή στάση των εκπροσώπων των θεσμών κατά την πρόσφατη επίσκεψή τους στην Αθήνα, κυρίως σε τεχνικό επίπεδο, σχετικά με την μείωση της χρέωσης προμηθευτή (ΠΧΕΦΕΛ) για το υπόλοιπο της χρονιάς και την κατάργησή της από την αρχή του 2019, δεν φαίνεται να έχει καμφθεί και οι πιέσεις παραμένουν.
Και για τα δύο –παρεμφερή – ζητήματα, οι πιέσεις
κατατείνουν στην επιβάρυνση του καταναλωτή με αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress:
Όσον αφορά τη μείωση της χρέωσης προμηθευτή για το υπόλοιπο του 2018, η τρόικα περιμένει την ελληνική πρόταση, με βάση όσα αποφασίστηκαν στο κλείσιμο της 3ης αξιολόγησης. Ωστόσο έχει καταστήσει σαφές ότι η μείωση του ΕΤΜΕΑΡ που αποφάσισε η ΡΑΕ τις τελευταίες ημέρες του 2017 αποτελούν παραβίαση της συμφωνίας και η μείωση αυτή πρέπει να «διορθωθεί» κατά την επόμενη απόφαση που θα λάβει η Αρχή για το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι πρέπει να αυξηθεί και πάλι, κατά το ίδιο τουλάχιστον ποσοστό, το ΕΤΜΕΑΡ και με δεδομένη αυτή την αύξηση να υπολογιστεί η μείωση που θα επέλθει στη χρέωση προμηθευτή.
Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι το ΥΠΕΝ ήταν απολύτως αντίθετο στη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ που αποφάσισε στο τέλος Δεκεμβρίου η ΡΑΕ, επειδή ακριβώς γνώριζε ότι κάτι τέτοιο δεν θα «περνούσε» εύκολα από τους θεσμούς, αλλά και επειδή δεν ήθελε να απισχναστεί η δυνατότητα μείωσης της χρέωσης προμηθευτή (η οποία ως γνωστόν επιβαρύνει και τη ΔΕΗ).
Ως γνωστόν η συμφωνία με τους θεσμούς αναφέρει ότι μετά το Μάρτιο, το όποιο προβλεπόμενο πλεόνασμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ θα αξιοποιηθεί για τη μείωση της χρέωσης προμηθευτή. Το πλεόνασμα όμως συναρτάται με το ύψος του ΕΤΜΕΑΡ, οπότε η απόφαση για το ποσοστό μείωσης του ΠΧΕΦΕΛ θα ληφθεί αφού πρώτα ξεκαθαρίσει τι θα γίνει με το ΕΤΜΕΑΡ.
Όσον αφορά την πλήρη κατάργηση της χρέωσης προμηθευτή και την αντικατάστασή της, από την αρχή του 2019, από ένα νέο μηχανισμό, οι πιέσεις της τρόικας είναι ισχυρότερες.
Η αρχική ιδέα που είχε παρουσιάσει ο ΛΑΓΗΕ για αξιοποίηση των «εγγυήσεων προέλευσης» ή αλλιώς «πράσινων πιστοποιητικών» έχει περιληφθεί ως παράδειγμα στην τελευταία συμφωνία στο πλαίσιο της 3ης αξιολόγησης, εθεωρείτο, δε, ως βάση για την περαιτέρω εκπόνηση του νέου μοντέλου που θα διασφαλίζει ότι δεν θα καταστεί και πάλι ελλειμματικός ο ΕΛΑΠΕ. Παρόλα αυτά οι εκπρόσωποι των θεσμών (ιδίως σε τεχνικό επίπεδο) κατά την παρουσία τους στην Αθήνα υπήρξαν όχι μόνον απορριπτικοί αλλά και απαξιωτικοί, έναντι μιας τέτοιας λύσης.
Αντίθετα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, πρότειναν να περάσει ως αύξηση στο ΕΤΜΕΑΡ ολόκληρο το ποσό που θα λείπει μετά την κατάργηση του ΠΧΕΦΕΛ (170 με 200 εκατ. ευρώ για το 2018). Ως… παραχώρηση πρότειναν, να μην αυξηθεί μεν το ΕΤΜΕΑΡ αλλά να θεσπιστεί ένα άλλο τέλος ίσης απόδοσης το οποίο όμως να πληρώνουν κατευθείαν οι καταναλωτές και όχι οι προμηθευτές.
Οι πιέσεις αυτές της τρόικας στηρίζονται στη γενική φιλοσοφία ότι μέσω του ΕΤΜΕΑΡ που πληρώνουν οι καταναλωτές πρέπει να αποτυπώνεται με σαφήνεια και πληρότητα η επιβάρυνση για την ενίσχυση των ΑΠΕ σε κάθε χώρα.
Ο κ. Σταθάκης κατέστησε σαφές ότι δεν συζητά κανένα ενδεχόμενο επιβάρυνσης του καταναλωτή, είτε με αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ είτε με την επιβολή νέου τέλους. Το ΥΠΕΝ συνεχίζει να θεωρεί ως κατάλληλη λύση μια προσαρμογή της τεχνικής πρότασης που επεξεργάζεται ο ΛΑΓΗΕ, βασική φιλοσοφία της οποίας είναι ότι οι προμηθευτές συμμετέχουν, με τον ένα ή άλλο τρόπο, στα έσοδα του ΕΛΑΠΕ. Με αυτή τη λογική προσήλθε ο κ. Σταθάκης στις συναντήσεις του με τους επικεφαλής της τρόικας, την άποψη αυτή υπερασπίστηκε με επιμονή, αλλά το θέμα παρέμεινε απολύτως ανοιχτό, προς εξέταση σε επόμενες φάσεις της διαπραγμάτευσης.
Σύμφωνα με αξιόπιστες εκτιμήσεις, η λύση που θα δοθεί θα εξαρτηθεί από τη συνολικότερη πορεία της διαπραγμάτευσης, ειδικά για τα ενεργειακά θέματα, όπου ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος να τεθούν και πάλι από τους θεσμούς ζητήματα που σχετίζονται με νέα «δομικά μέτρα» στην ηλεκτρική αγορά.
energypress
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου