Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2019

Φάμελλος: Η ΝΔ προωθεί την ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο έως και το 2050, εις βάρος των ΑΠΕ

 
"Παρά τη σοβαρότητα του σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) για τη χώρα, η κυβέρνηση της ΝΔ επιλέγει η πολιτεία να μην έχει κανένα εργαλείο άσκησης πολιτικής για την εθνική ενεργειακή στρατηγική και παράλληλα εκχωρεί τα δίκτυα και τις ενεργειακές εταιρείες. Το ΕΣΕΚ αποτελεί ένα πολύ σημαντικό
εργαλείο που δεν αφορά μόνο τον ενεργειακό τομέα αλλά, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την αναπτυξιακή πολιτική της Ελλάδας. Συνεπάγεται συνεπώς, ριζικές αλλαγές τόσο στον τρόπο που ζούμε, όσο και στο μοντέλο του παραγωγικού μας συστήματος. Πρέπει να διασφαλίσουμε στην κατεύθυνση της κλιματικής ουδετερότητας, ότι κανένας πολίτης δεν θα μείνει πίσω και ότι η μετάβαση θα γίνει με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης", δήλωσε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, στην έναρξη της ομιλίας του στην Επιτροπή της Βουλής για την αναθεώρηση του ΕΣΕΚ.
Αναφέρθηκε στη συνέχεια, στην "Πράσινη Συμφωνία" που ανακοινώθηκε από την Κομισιόν και περιλαμβάνει αύξηση του στόχου για το Κλίμα, 50% μείωση ρύπων για το 2030. Η χώρα μας καλείται να ανταποκριθεί σε έναν καινούργιο κλιματικό ανταγωνισμό που θα αλλάξει τον τρόπο παραγωγής σε ολόκληρη την Ευρώπη. "Η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως ένα νέο, δεσμευτικό νόμο για το Κλίμα που θα μεταφράζεται σε συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις και σχέδιο. Από την άλλη, δεν επιτρέπεται η κυβέρνηση να προσπαθεί να κρύψει, μέσα στο ΕΣΕΚ, ότι το πραγματικό της σχέδιο είναι η αύξηση του μεριδίου του φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή -80% αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο ΕΣΕΚ το 2030- και όχι η απανθρακοποίηση. Αυτό μάλιστα, όταν διαφαίνεται ότι η κυβέρνηση επιδιώκει τη πρόσδεση της χώρας σε μονάδες φυσικού αερίου ακόμα και έως το 2050. Ενώ ακόμη, η Κομισιόν συζητάει για νέο σύστημα εμπορίας αερίων ρύπων, για φορολόγηση της ενέργειας, για αλλαγές στην αγροτική πολιτική και περαιτέρω απανθρακοποίηση κυρίως της ενέργειας. Χρειαζόμαστε συγκεκριμένη πολιτική και όχι συνθήματα. Η ενέργεια και το περιβάλλον δεν αποτελούν πεδία για δημιουργία πολιτικών εντυπώσεων. Δεν επιτρέπεται ο κύριος Μητσοτάκης να εξαγγέλλει, από το βήμα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, την απολιγνιτοποίηση της χώρας, χωρίς να έχει κανένα σχέδιο, χωρίς σχέδιο για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας, σήμερα -δυόμιση μήνες μετά την εξαγγελία- να συζητάμε για το ΕΣΕΚ, χωρίς επιχειρησιακό σχέδιο για τη ΔΕΗ, χωρίς μελέτη επάρκειας του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) για την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας, χωρίς να γνωρίζουμε ποια μέτρα θα παρουσιάσει το Υπουργείο στους θεσμούς για τη ΔΕΗ τον Ιανουάριο, χωρίς σχέδιο για τη δίκαιη μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών, χωρίς δηλαδή συνολικό σχεδιασμό και τα απαραίτητα θεσμικά εργαλεία. Κινδυνεύουμε να "παίξουμε" το μέλλον της χώρας προς χάριν εντυπώσεων", είπε χαρακτηριστικά.
Ο Σ. Φάμελλος στάθηκε στις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στον τομέα της ενέργειας τα τελευταία τέσσερα χρόνια, τη θεσμοθέτηση των διαγωνιστικών διαδικασιών για την  ενίσχυση έργων ΑΠΕ που έχουν ως αποτέλεσμα τη σημερινή μείωση του κόστους των ΑΠΕ, το διαχωρισμό των δραστηριοτήτων εμπορίας-διανομής με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα, τη θεσμοθέτηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, τη διαφάνεια στο Πρόγραμμα Εξοικονομώ, την εξοικονόμηση στα δημόσια κτίρια με το Πρόγραμμα Ηλέκτρα, τις Ενεργειακές Κοινότητες, καθώς και την πρωτοβουλία της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για τη δημιουργία του Εθνικού Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης, το οποίο σήμερα έχει "παγώσει".
Έθεσε επιπλέον, στην κυβέρνηση συγκεκριμένα ζητήματα σε σχέση με το ΕΣΕΚ: "Πρέπει να αποδείξετε ότι έχετε τη βούληση να προχωρήσετε  τις εν λόγω μεταρρυθμίσεις γιατί έχουμε χορτάσει από λόγια. Το αναθεωρημένο ΕΣΕΚ κατατίθεται ενώ, η Νέα Δημοκρατία προωθεί παράλληλα, την ιδιωτικοποίηση όλων των ενεργειακών εταιριών και ειδικότερα των δικτύων φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα. Αφαιρείτε, με αυτό τον τρόπο, από την πολιτεία, το βασικό βραχίονα άσκησης πολιτικής για την Ενέργεια και το Κλίμα. Μήπως το όραμά σας για την ενεργειακή μετάβαση της Ελλάδας συμπυκνώνεται στην ταχεία ιδιωτικοποίηση, χωρίς καμία αιτιολόγηση, εις βάρος του δημόσιου συμφέροντος, της ΔΕΠΑ, του ΔΕΔΔΗΕ, του ΑΔΜΗΕ, των ΕΛΠΕ; Εμείς θεωρούμε ότι η διατήρηση του δημόσιου ελέγχου στα δίκτυα είναι κρίσιμη για την υλοποίηση οποιασδήποτε εθνικής στρατηγικής για την Ενέργεια και το Κλίμα. Η ορθότητα της στάσης μας επιβεβαιώνεται από την αντίστροφη τάση που παρατηρείται στην Ευρώπη, όπως για παράδειγμα στην Γερμανία και την Ολλανδία, επανακρατικοποίησης-επαναδημοτικοποίησης των δικτύων, όπου αποδείχτηκε ότι ο ιδιωτικός τομέας δεν μπορεί να στηρίξει την ενεργειακή μετάβαση και μάλιστα με χαμηλό κόστος και υψηλό επίπεδο υπηρεσιών".
Υπογράμμισε ότι, το ΕΣΕΚ παρουσιάζεται χωρίς να υπάρχει Ειδικό Χωροταξικό για τις ΑΠΕ και ότι θα έχει, ως τελικό αποτέλεσμα, την στήριξη του φυσικού αερίου και  όχι των ΑΠΕ. Αυτό επικυρώνεται και στη Μακροχρόνια Στρατηγική για το έτος 2050 που τέθηκε πρόσφατα σε δημόσια διαβούλευση, για μόνο εννέα μέρες, όπου το φυσικό αέριο παραμένει. Ζήτησε ακόμη, από τους εκπροσώπους του Υπουργείου Περιβάλλοντας και Ενέργειας,  η Μακροχρόνια Στρατηγική για το έτος 2050 να συζητηθεί στη Βουλή.
Ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε ότι: "Είμαστε υπέρ της απολιγνιτοποίησης, ακόμη και αύριο, θέτοντας όμως ως βασικές προϋποθέσεις τη δίκαιη μετάβαση, τη διατήρηση ρυθμιστικού ρόλου για το κράτος, την άμβλυνση ανισοτήτων, τη μείωση της ενεργειακής φτώχειας και της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας, τη μείωση του κόστους ενέργειας για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις και τη διασφάλιση της ασφάλειας εφοδιασμού της Ελλάδας.
Επισήμανε κλείνοντας, τη δημιουργική λογιστική της Νέας Δημοκρατίας στο αναθεωρημένο ΕΣΕΚ, όπου προϋποθέτει εμπροσθοβαρή μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, τα επόμενα τρία με πέντε χρόνια, ώστε να αλλάζει τεχνητά​ο παρανομαστής του κλάσματος,  με αποτέλεσμα να φαίνονται αυξημένοι οι στόχοι των ΑΠΕ και της εξοικονόμησης ενέργειας. Πρότεινε τέλος, να παρθεί πολιτική απόφαση για την παρακολούθηση επίτευξης των στόχων του ΕΣΕΚ σε ετήσια βάση και από το Εθνικό Κοινοβούλιο, ώστε να μην βρεθεί η χώρα να πληρώνει πρόστιμα το 2022 ή το 2025.

energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου