Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2019

«Εφεδρεία έκτακτων αναγκών» κατά το μηχανισμό της Γερμανίας διεκδικεί η ΔΕΗ για τις εν λειτουργία λιγνιτικές μονάδες – Αρνητική η Κομισιόν




Συγκεκριμένη διεκδίκηση που έχει ήδη συζητηθεί με την κυβέρνηση, η οποία με τη σειρά της έχει θέσει το θέμα στην Κομισιόν, κρύβεται πίσω από την αναφορά που έκανε χθες ο κ. Στάσσης, σύμφωνα με την οποία η ΔΕΗ δικαιούται αποζημίωσης για το γεγονός ότι διατηρεί σε λειτουργία τις λιγνιτικές μονάδες παρότι της δημιουργούν ζημιές.
Συγκεκριμένα η ΔΕΗ διεκδικεί κάποιου είδους μηχανισμό
ανάκτησης κόστους για όσο διάστημα συνεχίζουν να λειτουργούν οι λιγνίτες και ο μηχανισμός αυτός είναι η «εφεδρεία έκτακτων αναγκών», ο οποίος εφαρμόζεται στη Γερμανίατα (strategic reserve capasity ).
Χωρίς να αναφέρει το συγκεκριμένο μηχανισμό, η ΔΕΗ αναπτύσσει την επιχειρηματολογία της και στο κείμενο που κατέθεσε στη διαβούλευση για το ΕΣΕΚ: «Στην πράξη το ΕΣΕΚ διατηρεί διαθέσιμες λιγνιτικές μονάδες ως μονάδες «στρατηγικής» (ψυχρής) εφεδρείας για λόγους επάρκειας του Συστήματος», με τη ΔΕΗ να κρίνει ότι «είναι εντελώς αντιοικονομικό και ασύμφορο» να τις κρατά διαθέσιμες αυτές τις λιγνιτικές μονάδες. Εξ ου και επισημαίνεται ότι «σε περίπτωση που οι αρμόδιες Αρχές κρίνουν ότι το Σύστημα έχει ανάγκη αυτές τις λιγνιτικές μονάδες για λόγους επάρκειας» θεωρείται δεδομένο ότι «θα πρέπει να προβλεφθεί λειτουργική αποζημίωση της ΔΕΗ για τη διατήρηση των μονάδων αυτών σε διαθεσιμότητα».
Σύμφωνα ωστόσο με πληροφορίες του energypress, κατά τις συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο του ΥΠΕΝ με τα στελέχη της Κομισιόν, οι Ευρωπαίοι κάθε άλλο παρά ευνοϊκά αντιμετωπίζουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Αντίθετα, θεωρούν ότι η Ελλάδα «χρωστάει» στην υπόθεση των λιγνιτών, καθώς μένει ανεφάρμοστη η απόφαση του ευρωδικαστηρίου.
Πρέπει να σημειωθεί ότι θέμα αποζημίωσης θέτει η ΔΕΗ, στο κείμενό της για το ΕΣΕΚ, και για τις θερμικές μονάδες στα νησιά που πρόκειται να διασυνδεθούν.
Συγκεκριμένα, σε περίπτωση που οι μονάδες αυτές κριθεί ότι θα πρέπει να παραμείνουν διαθέσιμες σε καθεστώς «στρατηγικής εφεδρείας», η ΔΕΗ επισημαίνει ότι «θα πρέπει να προβλεφθεί αποζημίωση για το κόστος της διαθεσιμότητάς τους».
Αν, από την άλλη, κριθεί ότι οι μονάδες αυτές θα πρέπει να αποσυρθούν πρόωρα, η ΔΕΗ αξιώνει ότι σε μια τέτοια περίπτωση «θα πρέπει να προβλεφθεί αποζημίωση για το αναπόσβεστο μέρος των επενδύσεων που έχει κάνει στα νησιά αυτά».

Θοδωρής Παναγούλης
energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου