Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2019

ΔΕΗ: Ομόλογο 400 εκατ ευρώ, τιτλοποίηση οφειλών εντός α' τριμήνου και EBITDA 800 εκατ το 2020 - Επιβεβαίωση του WENΔΕΗ: Ομόλογο 400 εκατ ευρώ, τιτλοποίηση οφειλών εντός α' τριμήνου και EBITDA 800 εκατ το 2020 - Επιβεβαίωση του WEN

Από το συνέδριο της Capital Link, ο Γ. Στάσσης μίλησε για EBIDTA στα 800 εκατ. ευρώ το 2020 και στόχο έκδοσης ομολόγου 400 εκατ ευρώ

Σε δυο σημαντικές κινήσεις που αναμένεται να ενισχύσουν τη ρευστότητα της και να την διευκολύνουν στην εφαρμογή του νέου business plan που θα παρουσιαστεί επισήμως τη Δευτέρα, πρόκειται να προχωρήσει η ΔΕΗ το πρώτο τρίμηνο του 2020.
Πρόκειται για την έκδοση νέου ομολογιακού δανείου ύψους

περίπου 400 εκατ ευρώ αλλά και για την τιτλοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών από την οποία επίσης ελπίζει να αντλήσει ποσό της τάξης των 400 εκατ ευρώ.
Μιλώντας πρόσφατα στη Νέα Υόρκη στο 21ο Συνέδριο της Capital Link, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης εκτίμησε ότι η επιχείρηση ήδη από πρώτο έτος εφαρμογής του νέου business plan, δηλαδή από το 2020 θα παρουσιάσει EBIDTA ύψους 800 εκατ. ευρώ τα οποία μάλιστα όπως είπε το 2021, θα φθάσουν στο 1 δισ. ευρώ.
Επιβεβαιώνεται έτσι η ανάλυση της AXIA που δημοσιοποίησε το Worldenergynews.gr την Τετάρτη 4/12/2019 αλλά και το ρεπορτάζ της Τρίτης 10/12/2019.

Δεν αποκλείεται μέσα στον Ιανουάριο η έκδοση του ομολόγου

Παράλληλα ο κ. Στάσσης μίλησε για έκδοση ευρωομολόγου, από το οποίο υπάρχει η προσδοκία ότι η ΔΕΗ μπορεί να αντλήσει ακόμη και 400 εκατ. ευρώ.
Σχετική αναφορά είχε κάνει ο κ. Στάσσης και κατά τον σχολιασμό των οικονομικών αποτελεσμάτων του εννεαμήνου αφήνοντας να εννοηθεί ότι η έκδοση θα γίνει εντός του πρώτου τριμήνου του έτους. Πάντως τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η έκδοση μπορεί να γίνει ακόμη και εκτός του Ιανουαρίου.
Άλλωστε ο κ. Στάσσης όλο το τελευταίο διάστημα κάνει σχετικές επαφές και όπως φαίνεται ο τραπεζικός τομέας βλέπει με ενδιαφέρον τις αποδόσεις από ένα ομόλογο της ΔΕΗ.

Πόσω μάλλον με προβλέψεις για υψηλά EBITDA ήδη από το 2020.
Όσο δε για την τιτλοποίηση οφειλών οι οποίες ως γνωστόν ανέρχονται σε περίπου 2,8 δις ευρώ (οφειλές εκτός ρύθμισης) αυτή αναμένεται να διευκολυνθεί μετά την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση που προώθησε η κυβέρνηση και η οποία επιτρέπει στη ΔΕΗ να πωλήσει σε funds την κυριότητα των οφειλών, όπως συμβαίνει και με τα κόκκινα δάνεια.

Αναλυτικό χρονοδιάγραμμα για το «σβήσιμο» των λιγνιτικών μονάδων

Εξάλλου την Παρασκευή, το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ αναμένεται να εγκρίνει το επιχειρησιακό σχέδιο, για να δοθεί στη δημοσιότητα την Δευτέρα.
Το σχέδιο, που επεξεργάσθηκε η McKinsey, έχει ως βασικό άξονα το κλείσιμο των λιγνιτικών σταθμών παραγωγής με στόχο την πλήρη απολιγνιτοποίηση έως το 2028.
Με το επιχειρησιακό σχέδιο θα δοθεί και το αναλυτικό χρονοδιάγραμμα για κλείσιμο 14 μονάδων λιγνίτη. Πάντως, ως το 2022 θα βγουν εκτός λειτουργίας μονάδες ισχύος μόλις 1 GW σε σύνολο 3,9 GW, ενώ οι υπόλοιπες θα κλείσουν αργότερα..
Το σχέδιο εκτιμάται ότι θα προβλέπει μείωση του μισθολογικού κόστους με εθελουσία εξόδους  εργαζομένων, αντιμετώπιση ληξιπρόθεσμων οφειλών και καθιέρωση νέας, εξατομικευμένης για τους πελάτες, εμπορικής πολιτικής.Η έκθεση της ΑXIA που ανέβασε ταχύτητες και προσδοκίες για την μετοχή της ΔΕΗ με στόχο τα 7,3 ευρώ
Η έκθεση της ΑΧΙΑ που ανέβασε ταχύτητες και προσδοκίες για την μετοχή της ΔΕΗ με στόχο τα 7,3 ευρώ

Τετάρτη 04/12/2019 - 07:08

Τελευταία τροποποίηση στις 09/12/2019 - 09:34Τα νέα δεδομένα και ο μετασχηματισμός της εταιρίας σύμφωνα με την AXIA

Η αύξηση του όγκου συναλλαγών στην μετοχή της ΔΕΗ και η προσπάθεια διάσπασης της ισχυρής αντίστασης της περιοχής 3.35- 3.40 ευρώ, που είναι και υψηλό πενταετίας σπεύεδει να προεξοφλήσει την δημοσιοποίηση του bussiness plan που θα κοινοποιηθεί στις 16 Δεκεμβρίου του 2019.
Η έκδοση της ανάλυσης της AXIA, η οποία και διεθέτει σαν πελάτες ξένους θεσμικούς σηματοδότησε την αύξηση των συναλλαγών με μερισσότερα από 2 εκατ τεμάχια στις τελευταίες δύο ολοκληρωμένες συνεδριάσεις.
Πράγματι η AXIA με την αναλυσή της υιοθετεί μια σημαντική βελτίωση του EBITDA το 2020 στα 865 εκατ ευρώ, ένανατι 319 εκατ ευρώ που προβλέπει για το 2019.
Αυτό θα επιτευχθεί χάρις σε ήδη γνωστά μας πράγματα, τα μέτρα για τα τιμολόγια, την κατάργηση της πληγής των ΝΟΜΕ και την ανάκτηση των ΥΚΩ 200 εκατ.
Παράλληλα η αναδιάρθρωση της ΔΕΗ εκτιμάται ότι θα βοηθηθεί από τα προγράμματα εθελουσιών που θα μειώσουν τους υπαλλήλους της από 15.900 σήμερα σε 12.100 στο τέλος το 2022 εξασφαλίζοντας μείωση του κόστους από 813,5 εκατ ετησίως σήμερα σε 532 εκατ το 2023.
Η απολιγνιτοποίηση επίσης θα επιδράσει θετικά σε περικοπτόμενες ζημίες ύψους 200-300 εκατ ευρώ ετησίως και εξοικονόμηση επενδυτικών δαπανών 200 εκατ στα λιγνιτικά.
Για την περίοδο 2020 - 2022 οι μέσες ελεύθερες ταμειακές ροές θα φτάσουν τα 320 εκατ ευρώ μειώνοντας στο 4,1 την σχέση Καθαρό Χρέος/EBITDA για το 2020 έναντι 12,2 που είναι σήμερα και ακόμα χαμηλότερα στο 3,2 το 2021 και 2,6 το 2022.
Η εκτίμηση είναι ότι με την σταδιακή εφαρμογή των μέτρων αλλά και του συνόλου των κινήσεων το EBITDA θα ανέλθει τελικά πάνω από 1 δισ το 2021 και στο 1,145 το 2022.
Η στροφή σε κέρδη θα γίνει το 2020 στα 62,9 εκατ ευρώ από ζημίες 453 εκατ. το 2019 και στην συνέχεια η κερδοφορία θα ανέβει στα 203 εκατ ευρώ το 2021 και 305 το 2022 με αποτέλεσμα το P/E να είναι ιδιαίτερα ελκυστικό στο 3,6 και 2,4 για τις δύο αυτές χρονιές με βάση τις σημερινές τιμές της μετοχής.
Για τον λόγο αυτό δίνεται και η τιμή - στόχος 7,3 ευρώ ανά μετοχή, όπως είχε καταγράψει το Worldenergynews.gr την Δευτέρα 2/12.
Όπως αναφέρει η ανάλυση  η δίοικηση προβλέπει το μερίδιο αγοράς σε πρώτη φάση να συρρικνώνεται στο 65%.
Υπάρχουν ορισμένα πρόσθετα στοιχεία που αξίζει να σημειωθούν όπως το γεγονός ότι οι αναλυτές εκτιμούν ότι πράγματι ο νέος ΔΕΔΔΗΕ μπορεί να πιάσει μια αποτίμηση υψηλότερη των 3 δισ ευρώ, άρα η μερική ιδιωτικοποίηση να αλλάξει τελείως την εικόνα της ΔΕΗ.
Δεύτερον ότι άμεσα θα υπάρξουν οι ωφέλειες από τις τιτλοποιήσεις.
Από εκεί και πέρα τα ερωτήματα είναι πως η ΔΕΗ θα επενδύσει  κεφάλαια που πρέπει, για να μετασχηματιστεί σε εταιρία που θα βασίζεται στις Ανανεώσιμες.
Και άρα πόσο γρήγορα θα λειτουργήσει πειστικά η προοπτική βελτίωσης της σχέσης Καθαρού χρέους προς EBITDA για να μπορέσει να προχωρήσει στην ομολογιακή έκδοση.
Επίσης πόσο έτοιμη θα είναι η ενεργειακή αγορά για την κάλυψη των αναγκών του ενεργειακού ισοζυγίου με την ταχεία υποκατάστση των υπό κλείσιμο λιγνιτικών και τι θα γίνει με την Πτολεμαϊδα V.
Σημειώνεται ότι με την παρούσα μελέτη για το ενεργειακό ισοζύγιο υφίσταται έλλειμμα μονάδων φυσικού αερίου.

Και το ρεπορτάζ του Worldenergynews.gr για την ομιλία Στάσση την Τρίτη 10/12/2019:

Τριλογία Στάσση στη Ν.Υόρκη: Ανανεώσιμες, Ψηφιοποίηση Δικτύων, Τailor made Εμπορική πολιτική
Τρίτη 10/12/2019 - 08:45
Τελευταία τροποποίηση στις 11/12/2019 - 11:35
Τους βασικούς άξονες του business plan της εταιρείας παρουσίασε χθες ο Γ.Στάσσης στην Capital Link
Το στίγμα των νέων στρατηγικών στόχων της ΔΕΗ για το μέλλον σε συνδυασμό με το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης έδωσε από τη Νέα Υόρκη και  το βήμα της εκδήλωσης Invest in Greece Capital Link  o πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Γιώργος Στάσσης.
Όπως είπε «η ΔΕΗ έχει επεξεργαστεί ένα σχέδιο, το οποίο θα ανακοινώσει σύντομα και εκτός από την απολιγντιτοποίηση έχει τρεις ακόμα βασικούς άξονες:
-την μετεξέλιξή της από ουραγό σε πρωταγωνιστή στην παραγωγή ηλεκτρισμού από ΑΠΕ,
-την ψηφιοποίηση των δικτύων και
-την διαμόρφωση εμπορικής πολιτικής με βάση τον πελάτη».
Μέσω του συνεδρίου ο κ. Στάσσης θέλησε να απευθυνθεί στους Αμερικανούς επενδυτές προσκαλώντας τους να επενδύσουν στη μετοχή της ΔΕΗ, αλλά και ενημερώνοντας τους για τις προοπτικές που διανοίγονται μέσω του προγράμματος ιδιωτικοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ.
Τα ερωτήματα που δέχτηκε ήταν πολλά και κυρίως έχουν να κάνουν με την ταχεία στροφή της ΔΕΗ σε μια πράσινη εταιρία, όταν μάλιστα οι πληροφορίες μιλούν για ένα στόχο 1GW στην πενταετία.
Γιατί αυτό θα απαιτηθούν κεφάλαια και κάτα συνέπεια έρχεται στο προσκήνιο η ομολογιακή έκδοση, που σε πρώτη φάση θα μειώσει το χρηματοοικονομικό κόστος της Επιχείρησης, μετά την κοινοποίηση του business plan την προσεχή εβδομάδα.
Η ΔΕΗ υπολογίζει ότι θα έχει σημαντική ενίσχυση από την πώληση του 49% του αναμορφωμένου ΔΕΔΔΗΕ, ενώ με μια σειρά κινήσεων που θα περιορίσουν τις ζημίες από τους λιγνίτες και τα ΝΟΜΕ, παράλληλα με τιτλοποίηση, ΥΚΩ και όφελος από την έμμεση αύξηση τιμολογίων, εκτιμάται ότι θα έχει EBITDA 800 εκατ ευρώ το 2020 και άνω του 1 δισ το 2021.
Άρα το ζητούμενο είναι η ταχύτητα και αποτελεσματικότητα του μετασχηματισμού.
Ο κ.Στάσσης για πρώτη φορά δημιούργησε μια σιγουριά στους επενδυτές, οι οποίοι βλέπουν ότι υπάρχει μια στρατηγική με επίκεντρο τον εκσυγχρονισμό και την ανταγωνιστικότητα της ΔΕΗ, σε σχέση με ελλειμματικές πολιτικές που εφαρμόστηκαν, όπως αυτή της περιόδου 2014 αλλά και αυτή της περιόδου 2018.
Μέτα από όλα αυτά αναμένεται τεράστιο ενδιαφέρον για το business plan που θα δημοσιοποιηθεί την προσεχή Δευτέρα 16/12.

Στο Δ.Σ. της Παρασκευής και οι στρατηγικές προτεραιότητες του νέου business plan


www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου