Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2019

Η Κυβέρνηση παίρνει αποφάσεις και εξοντώνει τις λιγνιτικές περιοχές χωρίς να έχει καν εξασφαλίσει τα κεφάλαια της μετάβασης

Αποτέλεσμα εικόνας για Η Κυβέρνηση παίρνει αποφάσεις και εξοντώνει τις λιγνιτικές περιοχές χωρίς να έχει καν εξασφαλίσει τα κεφάλαια της μετάβασης
Θα κλείσουν τις μονάδες μοιράζοντας σανό
Όπως γνωρίζουμε όλοι μας η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις και προχωράει στο κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ .
Όποιον και αν ρωτήσεις , έχει καταλάβει ότι η ενεργειακή
μετάβαση είναι ένα γεγονός που έτσι και αλλιώς κάποια στιγμή θα γίνει. Ακόμα και εδώ στην Μεγαλόπολη, όλοι μας αντιλαμβανόμαστε ότι η περιοχή μας έχει ήδη αργήσει και έπρεπε οι διαδικασίες να είχαν ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό.
Το μεγάλο πρόβλημα και ταυτόχρονα το μεγάλο στοίχημα, είναι η μετάβαση αυτή να είναι ΟΜΑΛΗ και να είναι ΔΙΚΑΙΗ. Δηλαδή στη περιοχή μας για παράδειγμα εδώ στην Μεγαλόπολη , θα πρέπει να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, να υπάρξει διάλογος με την κοινωνία, να υπάρχει συγκεκριμένη δέσμευση ότι θα γίνουν κινήσεις που θα εξασφαλίσουν το μέλλον της περιοχής. Θα υπάρξουν προτάσεις που θα εγγυώνται νέες θέσεις εργασίας σε αντικατάσταση όσων χάνονται από το κλείσιμο των μονάδων. Σας γράφω μερικά ενδεικτικά παραδείγματα, υπάρχουν ακόμα πιο πολλά.
Και αφού υπάρχουν όλα αυτά, το πιο σημαντικό κομμάτι είναι τα χρήματα. Δηλαδή για να μπορεί αν γίνει ΔΙΚΑΙΗ και ΟΜΑΛΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ πρέπει η Κυβέρνηση να εξασφαλίσει τα κεφάλαια που χρειάζονται.
Δυστυχώς είναι απόλυτα κατανοητό ότι η Κυβέρνηση και η ΔΕΗ προχωρούν και θα εφαρμόσουν το κλείσιμο των μονάδων, χωρίς να υπάρχει κανένα απολύτως σχέδιο ( ακούμε μόνο υποσχέσεις για masterplan) και το βασικότερο χωρίς να έχουν καν εξασφαλίσει τα κεφάλαια. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού και του κ. Χατζηδάκη , το κόστος της ενεργειακής μετάβασης θα καλυφθεί με κεφάλαια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης .
Επίσης έχουμε όλοι καταλάβει ότι οι εκπρόσωποι της Κυβέρνησης αρνούνται συνεχώς να έρθουν για διάλογο στην Μεγαλόπολη , προφανώς καλύπτουν αυτό το θέμα έχοντας συναντήσεις στην Αθήνα και ξέρουμε ήδη ότι ο πρόθυμος Περιφερειάρχης κ. Νίκας έχει αναλάβει εργολαβικά να εκπροσωπεί (όπως θέλει να νομίζει και όπως εμείς του επιτρέπουμε) την τοπική κοινωνία.
Όποιος όμως παρακολουθεί τα πράγματα γνωρίζει πολύ καλά ότι αυτό το Ταμείο ακόμα δεν υπάρχει καν, αφού δεν έχει χρήματα και είναι στην ουσία υπο κατασκευή.
Πρέπει πρώτα να καθοριστεί ο Ευρωπαϊκός προϋπολογισμός, μετά να αποφασιστεί πόσα κονδύλια θα μπουν στο Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης και μετά έρχεται το πιο δύσκολο μέρος, αφού η Ελληνική Κυβέρνηση θα πρέπει να διεκδικήσει κεφάλαια με αντίπαλους όλες τις άλλες χώρες με μεγαλύτερα προβλήματα και σίγουρα μεγαλύτερη επιρροή. ΌΤΑΝ βρεθούν τα κεφάλαια θα γίνει κανονική μάχη μεταξύ των χωρών και φανταζόμαστε όλοι ανάμεσα σε Γερμανία, Πολωνία, Τσεχία, Ρουμανία και άλλες χώρες τι θα πάρει η Ελλάδα.
Διαβάζουμε επίσης σε πολλές σελίδες ότι η νέα Επίτροπος Συνοχής & Μεταρρυθμίσεων Ελίζα Φερέιρα, δηλώνει ότι δεν έχει ακόμη αποφασιστεί ούτε ο καταμερισμός των χρημάτων, ούτε και τα κριτήρια βάσει των οποίων αυτά θα διατεθούν.
Εμείς λοιπόν σας Ελλάδα θα κλείσουμε τις μονάδες, θα επιτρέψουμε σε συγκεκριμένους ιδιώτες να φτιάξουν και να δουλέψουν μονάδες φυσικού αερίου , θα χορτάσουμε υποσχέσεις τους πολίτες των περιοχών που θα πληγούν και κάποια στιγμή θα δούμε τι θα κάνουμε ανάλογα τα χρήματα που θα μας δώσουν από την Ευρώπη.
Αυτό δυστυχώς είναι το εθνικό σχέδιο της Κυβέρνησης μας, αυτό υποστηρίζουν και διαφημίζουν με λύσσα Βουλευτές, Περιφερειάρχες και λοιποί κομματικοί παρατρεχάμενοι.
Και εμείς οι υπόλοιποι , νομίζω ότι δεν θα πρέπει να έχουμε αυταπάτες, τι μας περιμένει και τι θα συμβεί στην Μεγαλόπολη αλλά και στις υπόλοιπες περιοχές.
Αλλά υπάρχει και κάτι που η Κυβέρνηση και οι υποστηρικτές της έχουν σίγουρο και εξασφαλισμένο και θα μας το δίνουν σε μεγάλες ποσότητες. Σανός ….
Παναγιώτης Αλεβίζος
kafeneio-megalopolis.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου