Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2019

DG COMP: Και προμηθευτές στο SPV των βιομηχανιών για αγορά ρεύματος από τη ΔΕΗ – Σκληρό παζάρι Βρυξελλών με ΥΠΕΝ.

 
Σε βάση διαπραγματεύσεων για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας έχει εξελιχθεί η πρόταση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη σύσταση εταιρίας ειδικού σκοπού με ενεργοβόρες βιομηχανίες οι οποίες θα αγοράζουν ρεύμα από τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ σε ανταγωνιστική τιμή συμβάλλοντας στη μείωση του μεριδίου της στην υψηλή τάση και στην
εξοικονόμηση κόστους από τους ρύπους.
Όπως αποκάλυψε το energypress, η προαναφερόμενη πρόταση βρίσκεται εδώ και μέρες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στη DG COMP και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που ανέλαβε η ελληνική πλευρά για την παρουσίαση ολοκληρωμένης πρότασης που θα απελευθερώνει την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Είχαν προηγηθεί οι συστάσεις της Κομισιόν για τη μη συμμόρφωση της χώρας στην καταδικαστική απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου για το μονοπώλιο της ΔΕΗ στο λιγνίτη. Οι Βρυξέλλες δεν κάνουν πίσω από την απαίτηση τους για την ανάγκη διορθωτικών αντι-μονοπωλιακών μέτρων και μάλιστα φέρονται κατά τις πληροφορίες να πιέζουν για την καθιέρωση δημοπρασιών στα πρότυπα των ΝΟΜΕ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, στις διαπραγματεύσεις που έγιναν πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων η DG COMP πρότεινε το SPV να αποκτήσει πιο διευρυμένη συμμετοχή δείχνοντας και την είσοδο των ιδιωτών προμηθευτών ρεύματος. Η πρόταση αυτή αποτελεί μία πάγια θέση της διεύθυνσης ως προς τον τρόπο απελευθέρωσης των αγορών, η οποία θεωρεί ότι τα αποτελέσματα της έρχονται καλύτερα με τη συμμετοχή και της προμήθειας.
Επιπροσθέτως οι Βρυξέλλες, σύμφωνα με πηγές του energypress, επιμένουν ότι το SPV θα πρέπει να προμηθεύεται το ρεύμα από τη ΔΕΗ με δημοπρασίες. Κάτι που η ελληνική πλευρά δεν θέλει ούτε καν να το συζητήσει, με δεδομένη την απόφαση που έλαβε και κατήργησε τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ. Αντίθετα το ΥΠΕΝ δείχνει ως προς τον τρόπο της τιμής αγοράς αυτή να είναι οριζόμενη με απόφαση.
Στο τραπέζι των συζητήσεων, λένε επίσης πληροφορίες, έχει πέσει και η ιδέα ώστε το SPV να μην προμηθεύεται ρεύμα μόνο από τις λιγνιτικές μονάδες αλλά και από υδροηλεκτρικούς σταθμούς. Με τον τρόπο αυτό, στην περίπτωση εισόδου των προμηθευτών στο σχήμα θα είναι χαμηλότερη η επιβάρυνση του κόστους των ρύπων και πιο αποτελεσματική η λειτουργία του μηχανισμού της αντιστάθμισης που έχουν στη διάθεση τους οι βιομηχανίες.
Όπως και να χει, οι διαπραγματεύσεις θα επαναληφθούν μετά τις γιορτές και θα πρέπει να κλείσουν στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου. Επιπλέον, όλα δείχνουν, ότι οι Βρυξέλλες μπορεί μεν να επικροτούν την κυβερνητική απόφαση για την ταχεία απολιγνιτοποίηση, ωστόσο επιμένουν ότι έως το 2023 θα πρέπει να υπάρχει πρόσβαση και τρίτων στο λιγνίτη αλλά και στο νερό προκειμένου να απελευθερωθεί η αγορά. 

Κωνσταντίνος Φιλίππου
 energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου