Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2019

Άδειες παραγωγής της ΔΕΗ για την εγκατάσταση 1,5 GW φωτοβολταϊκών σε λιγνιτωρυχεία


Σύμφωνα με τον Γ.Στάσση, ήδη διεξάγονται συνομιλίες με 10 και πλέον Ομίλους για συμπράξεις και σε μικρά υδροηλεκτρικά έργα, πέραν από αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα
Τις μεγάλες εκτάσεις γης που διαθέτει η ΔΕΗ στις λιγνιτικές περιοχές, με σκοπό την παραγωγή ορυκτού καυσίμου, σχεδιάζει να αξιοποιήσει άμεσα η επιχείρηση για τη μαζική εγκατάσταση φωτοβολταϊκών μονάδων.
Έτσι, την προηγούμενη εβδομάδα κατέθεσε αιτήσεις για άδειες παραγωγής φωτοβολταϊκών συνολικής ισχύος 1,5 GW, τα οποία πρόκειται να κατασκευάσει σε λιγνιτικές περιοχές.
Όπως είναι γνωστό, όσον αφορά την αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας, ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι επενδυτές αφορά την εξεύρεση των απαραίτητων «οικοπέδων» γης.
Επομένως, χάρις στις πολύ μεγάλες εκτάσεις από πρώην λιγνιτικά πεδία που βρίσκονται στην κυριότητα της ΔΕΗ, αλλά και τις περιοχές από ορυχεία τα οποία θα κλείσουν τα επόμενα χρόνια λόγω απολιγνιτοποίησης, η εταιρεία διαθέτει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα ως προς τη συγκεκριμένη παράμετρο.
Ακόμη καλύτερα, λόγω των λιγνιτικών μονάδων που λειτουργούν (ή λειτουργούσαν) στα συγκεκριμένα σημεία, είναι σημαντικά ενισχυμένα τα τοπικά δίκτυα σύνδεσης στο ηλεκτρικό σύστημα.
Αυτό σημαίνει πως, τουλάχιστον σε αρκετές περιπτώσεις, δεν θα είναι τεχνικά δύσκολο και κοστοβόρο να συνδεθούν οι συγκεκριμένες φωτοβολταϊκές μονάδες στο σύστημα.
Τα εν λόγω πάρκα έρχονται να προστεθούν στα 4,5 GW έργα ΑΠΕ της ΔΕΗ, τα οποία βρίσκονται υπό αδειοδότηση ή υπό ανάπτυξη.
Επομένως, από αυτή τη «δεξαμενή» των 6 GW, όπως ανέφερε χθες κατά την παρουσίαση του business plan ο Γ.Στάσσης, η εταιρεία σχεδιάζει να προσθέσει έως το 2024 άλλο 1 GW εγκατεστημένης ισχύος στο υφιστάμενο «πράσινο» χαρτοφυλάκιό της.
 
worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου