Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2019

ΑΔΜΗΕ: Στους πρώτους μήνες του 2020 ο διαγωνισμός για την είσοδο μετόχων μειοψηφίας στην ΑΡΙΑΔΝΗ


Τόσο ο Υπουργός Ενέρεγιας κ. Χατζηδάκης όσο και ο πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης εξέφρασαν την εκτίμηση ότι σύντομα θα βρεθεί «κοινή γλώσσα» με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ώστε να προχωρήσει ο ΑΔΜΗΕ κατά τους πρώτους μήνες του 2020 στο διαγωνισμό για την είσοδο ενός ή δύο μετόχων μειοψηφίας στη εταιρεία ΑΡΙΑΔΝΗ που έχει αναλάβει τη μεγάλη
ηλεκτρική διασύνδεση Αττικής – Κρήτης.
Στο διαγωνισμό θα συμμετάσχει κατά τα φαινόμενα και η State Grid η οποία έχει εκφράσει το ενδιαφέρον της για να αποκτήσει ποσοστό 20% της ΑΡΙΑΔΝΗΣ, έχει μάλιστα υπογράψει σχετικό μνημόνιο με τον ΑΔΜΗΕ.
Εάν οι Κινέζοι ενδιαφερθούν τελικά μόνον για το 20%, τότε ο διαγωνισμός θα περιλαμβάνει δύο πακέτα μετοχών: Ένα 20% και ένα δεύτερο ίδιας δυναμικότητας (πιθανόν να είναι 19% ώστε να συμπληρωθεί συνολικά η διάθεση του 39%, ποσοστού που θα έπαιρνε η EuroAsia αν συνέχιζε η συνεργασία). Αντίθετα, εάν οι Κινέζοι δηλώσουν ότι ενδιαφέρονται και για μεγαλύτερο ποσοστό, τότε ο διαγωνισμός θα αφορά ένα πακέτο (39%).
Σε κάθε περίπτωση ο ΑΔΜΗΕ θέλει να έχει την πλειοψηφία στη θυγατρική του, καθώς θέλει να έχει τον έλεγχο κατά τη διάρκεια της κατασκευής ενός έργου το οποίο ο ίδιος θα διαχειριστεί εν λειτουργία.
Εκτιμάται ότι για συμμετοχή στην ΑΡΙΑΔΝΗ θα υπάρξει σημαντικό ενδιαφέρον κυρίως από το εξωτερικό.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ επιθυμεί να επεκτείνει και σε άλλα έργα που κατασκευάζει το μοντέλο μειοψηφικής συμμετοχής ιδιωτών, προκειμένου να έχει μία ακόμα πηγή χρηματοδότησης που θα επιτρέπει, με τη σειρά της, να υλοποιούνται περισσότερα έργα σε ταχύτερο χρόνο.
Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΑΔΜΗΕ το μοντέλο αυτό ταιριάζει και με έργα που διευκολύνουν την είσοδο ΑΠΕ στο σύστημα, όπως επιδιώκει άλλωστε η πολιτεία και προβλέπει το νέο ΕΣΕΚ
 energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου