Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2019

Η ΔΕΗ εκσυγχρονίζεται και απολιγνιτοποιείται. Το όραμα της διοίκησης και το επιχειρησιακό πλάνο πάνω στο οποίο θα κινηθεί ο μετασχηματισμός της επιχείρησης

Το νέο πρόσωπο της ΔΕΗ και τον δρόμο προς τη μεταμόρφωσή της σε μια σύγχρονη ενεργειακή εταιρεία παρουσίασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης, Γιώργος Στάσσης, αναλύοντας λεπτομερώς το business plan της επόμενης τετραετίας.
Της ΜΑΡΙΑΣ ΣΜΙΛΙΔΟΥ
maria.smilidou@gmail.com
«Η ΔΕΗ μετασχηματίζεται με κατεύθυνση τον ενεργειακό μετασχηματισμό που συντελείται παγκοσμίως στον κλάδο και με σκοπό να πρωταγωνιστήσει ξανά στην ελληνική αγορά και τη
Νοτιοανατολική Ευρώπη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της ΔΕΗ. Το ολικό λίφτινγκ στη λειτουργία της επιχείρησης περιλαμβάνει κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων, στροφή σε ΑΠΕ και ηλεκτροκίνηση αλλά και δραστική μείωση του προσωπικού. Η διοίκηση στοχεύει σε λειτουργική κερδοφορία ύψους 1 δισ. ευρώ έως το 2024.
Συγκεκριμένα, από τα 208 εκατ. ευρώ το 2018 η λειτουργική κερδοφορία της ΔΕΗ προβλέπεται να διαμορφωθεί στα 320-370 εκατ. ευρώ το 2019 και στα 650-700 εκατ. ευρώ το 2020. Οπως ανέφερε ο κ. Στάσσης, στόχος είναι ο λόγος καθαρού χρέους προς λειτουργικά κέρδη να πέσει σε περίπου 4 φορές από το 2020 – από 15 φορές και πάνω που ήταν πέρσι.
Στο μέτωπο των ληξιπρόθεσμων ο επικεφαλής της ΔΕΗ ανέφερε ότι έχει επιτευχθεί η αντιστροφή της πορείας, καθώς η επιχείρηση έχει αρχίσει να εισπράττει πλέον περισσότερα απ’ όσα τιμολογεί. Ηδη, περισσότεροι από 80.000 καταναλωτές έχουν μπει στο νέο πρόγραμμα διακανονισμών, ενώ παράλληλα το τελευταίο τετράμηνο αυξήθηκαν σε 55.000 οι αποκοπές στρατηγικών κακοπληρωτών σε συνεργασία με τον ΔΕΔΔΗΕ.
Ταυτόχρονα, εξετάζονται η τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών αλλά και η έκδοση ομολόγου ανάλογα με τις συνθήκες στις διεθνείς αγορές. Ωστόσο ,«πληγή» για την επιχείρηση παραμένει η ΛΑΡΚΟ, τα χρέη της οποίας -ύψους 350 εκατ. ευρώ- προς τη ΔΕΗ αντιπροσωπεύουν το 80% των οφειλών στην κατηγορία υψηλής τάσης. Η διοίκηση της ΔΕΗ δήλωσε ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί και αναμένει να δοθεί σύντομα μια λύση από την κυβέρνηση.
Εξαιρετικά φιλόδοξο είναι το πλάνο της διοίκησης για την απολιγνιτοποίηση της ΔΕΗ. Μέσα στην επόμενη τριετία προβλέπεται να αποσυρθούν οι περισσότερες λιγνιτικές μονάδες (2023), ενώ το αργότερο μέχρι το 2028 σχεδιάζεται η πλήρης απολιγνιτοποίηση.
Σημειώνεται ότι το 2022 εντάσσεται στο σύστημα η νέα μονάδα Πτολεμαΐδα V, που θα συνεχίσει να λειτουργεί με λιγνίτη έως το 2028, ενώ στη συνέχεια θα λειτουργήσει με διαφορετικό μείγμα καυσίμου. Μελετώνται όλα τα σενάρια, μεταξύ των οποίων η καύση βιομάζας, φυσικού αερίου και απορριμμάτων ή ο συνδυασμός όλων αυτών ή κάποιων από αυτά.
Σύμφωνα με την επιχείρηση, η απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων θα γίνει σταδιακά ώστε να μην κινδυνεύσει το σύστημα της χώρας, ενώ περιλαμβάνει την απόσυρση ρυπογόνων μονάδων ισχύος περίπου 3,4 Gw έως το 2023.
Συγκεκριμένα, το χρονοδιάγραμμα προβλέπει την απόσυρση:
2020: Αμύνταιο 1/2/2021: Καρδιά 3-4. 2022: Μεγαλόπολη 3 και Αγιος Δημήτριος 1-4. 2023: Μεγαλόπολη 4, Μελίτη 1 και Αγιος Δημήτριος 5.
Στον αντίποδα, το πλάνο για τη νέα ΔΕΗ περιλαμβάνει σημαντικές επενδύσεις στις ΑΠΕ. Συγκεκριμένα, από το 10% του συνόλου των επενδύσεων της επιχείρησης για το 2019 ανεβαίνει στο 25% για το 2020, με στόχο να αυξηθεί ακόμα περισσότερο τα επόμενα χρόνια.
Στόχος είναι από το 2% μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ στις ΑΠΕ το 2019 να κατέχει το 10%-20% το 2024 με επιπλέον εγκατεστημένη ισχύ 1 Gw έως το 2024. Στόχοι επίσης είναι η βελτίωση της κερδοφορίας και η διατήρηση ενός μεριδίου αγοράς, που θα κυμαίνεται μεταξύ 50% και 60%.

Ηλεκτροκίνηση και ψηφιοποίηση

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ ανακοίνωσε την είσοδο της επιχείρησης στην ηλεκτροκίνηση με την τοποθέτηση 1.000 σταθμών φόρτισης σε όλη την Ελλάδα μέσα στα επόμενα δύο τρία χρόνια και 10.000 σταθμών φόρτισης μεσοπρόθεσμα. Στο πλάνο του ψηφιακού μετασχηματισμού της εταιρείας περιλαμβάνεται η αναβάθμιση των δικτύων με εργαλεία όπως οι έξυπνοι μετρητές, οι αυτόματοι διακόπτες, τα συστήματα GIS κ.λπ.
Ο μετασχηματισμός της εμπορίας περιλαμβάνει νέα συνδυαστικά προϊόντα κι ευέλικτα πακέτα, καθώς και ενεργειακές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, στο πρότυπο των σύγχρονων παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας διεθνώς.
Το πλάνο απολιγνιτοποίησης θα υλοποιηθεί με πλήρη σεβασμό στους εργαζομένους της ΔΕΗ, τις τοπικές κοινωνίες και το περιβάλλον. Ειδικότερα, σχετικά με το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου των εργαζομένων, αυτό προβλέπεται για τους 4.500 εργαζόμενους που θα περισσεύουν λόγω απολιγνιτοποίησης, ενώ το 60% θα αποχωρήσει μέσω συνταξιοδότησης.
Για το υπόλοιπο 40% θα αξιοποιηθούν τα εργαλεία της κινητικότητας εντός της επιχείρησης, της μετάταξης στο Δημόσιο αλλά και της εθελούσιας εξόδου με πακέτα παροχών στα πρότυπα της εθελουσίας του ΟΤΕ. Με βάση σχετικούς υπολογισμούς, υπολογίζεται ότι αυτοί που θα επιλέξουν τον δρόμο της εθελούσιας εξόδου θα είναι λιγότεροι από 2.000.
Επίσης, σχεδιάζεται η πρόσληψη 800 νέων εργαζομένων. Σχετικά με το κόστος της εθελουσίας, που αναμένεται να είναι σημαντικό, όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της ΔΕΗ, αυτό έχει προβλεφθεί στο business plan. Η νέα εικόνα της ΔΕΗ στο βάθος της επόμενης πενταετίας θα απασχολεί μόλις 11.500 εργαζόμενους από τους 17.000.
Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 133 της «Νέας Σελίδας» που κυκλοφόρησε την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου

neaselida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου