Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2019

Κ.Μητσοτάκης: Σε πλήρη λειτουργία το 2022 το υδροηλεκτρικό της Μεσοχώρας

Κ.Μητσοτάκης: Σε πλήρη λειτουργία το 2022 το υδροηλεκτρικό της Μεσοχώρας 
Σύμφωνα με δηλώσεις του πρωθυπουργού στα Τρίκαλα, θα δρομολογηθεί επίσης η ολοκλήρωση και του υδροηλεκτρικού στη Συκιά
Την προσωπική του δέσμευση για την πλήρη λειτουργία του φράγματος της Μεσοχώρας εντός δύο ετών, μετέφερε ο
πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε κλειστή κομματική συνάντηση της διευρυμένης ΝΟΔΕ Τρικάλων, το βράδυ της Παρασκευής (20/12).
Όπως πρόσθεσε, θα δρομολογηθούν επίσης τα έργα και στη Συκιά, ώστε να ολοκληρωθεί και αυτό το φράγμα. Ωστόσο, στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν έδωσε χρονοδιάγραμμα για την αποπεράτωση της εγκατάστασης.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός μίλησε για μερική εκτροπή του Αχελώου, που θα αφορά τη μεταφορά 200 εκατ. κυβικών μέτρων νερού από τον ποταμό, τα οποία αφορούν τα πλημμυρικά φαινόμενα.
«Δεν θα υπάρχει καμία περιβαλλοντική επιβάρυνση, από αυτή την εξαιρετικά λελογισμένη μεταφορά υδάτινων πόρων στον θεσσαλικό κάμπο. Αντίθετα, θα υπάρξει τεράστια περιβαλλοντική επιβάρυνση αν δεν λυθεί το πρόβλημα άρδευσης της Θεσσαλίας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναφορά στη ΔΕΘ

Ο πρωθυπουργός είχε ταχθεί υπέρ της λειτουργίας του υδροηλεκτρικού σταθμού της ΔΕΗ στη Μεσοχώρα, ήδη κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που είχε δώσει στη ΔΕΘ.
Μάλιστα, είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να προωθηθεί ακόμη και το συνοδό έργο της Συκιάς δηλαδή η δεύτερη μονάδα στη ροή του νερού.
«Η άποψή μου είναι ξεκάθαρη», είχε πει τότε ο κ. Μητσοτάκης. «Δεν γίνεται να έχουν δαπανηθεί χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου και να υπάρχουν μισοτελειωμένα έργα τα οποία να σαπίζουν, ειδικά όταν κάποια από αυτά είναι σημαντικά υδροηλεκτρικά έργα, όπως η Μεσοχώρα ή ενδεχομένως και η Συκιά», είχε επισημάνει.

Ετήσια απώλεια 25 εκατ. ευρώ για τη ΔΕΗ
Υπενιθυμίζεται πως ο σταθμός της Μεσοχώρας, ισχύος 160 MW,  παρά το γεγονός ότι έχει κατασκευαστεί στο μεγαλύτερο μέρος του μαζί με το φράγμα που τον συνοδεύει ήδη από το 2001, παραμένει ανενεργός, λόγω της κατ’ αρχάς ένταξης του στο σύστημα των έργων της εκτροπής του Αχελώου τα οποία όπως είναι γνωστό πάγωσαν μετά από αλλεπάλληλες προσφυγές και σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ έχει δαπανήσει για το έργο 530 εκατ. ευρώ σε σημερινές τιμές και υπολογίζεται ότι οι απώλειες από τη μη λειτουργία του ανέρχονται σε 25 εκατ. ευρώ ετησίως.


www.worlenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου