Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2019

Στην τελική ευθεία η μονάδα Πτολεμαΐδα 5 της ΔΕΗ

Στην τελική ευθεία η μονάδα Πτολεμαΐδα 5 της ΔΕΗ 

Σε ποσοστό 90% έχουν ολοκληρωθεί οι κτιριακές εγκαταστάσεις, ενώ έχει τελειώσει η προμήθεια ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού που θα έχει εγκατασταθεί μέχρι το τέλος του 2021.
 Στην τελική ευθεία έχει μπει η κατασκευή της νέας μονάδας της
ΔΕΗ «Πτολεμαΐδα V», με τους ειδικούς να επισημαίνουν πως το 2022 θα αρχίσει η δοκιμαστική της λειτουργία.
Ο σταθμός θα μείνει «εν ζωή» μέχρι το 2028, σύμφωνα με τον ενεργειακό σχεδιασμό της κυβέρνησης, τουλάχιστον με καύσιμη ύλη τον λιγνίτη, ενώ όλες οι άλλες λιγνιτικές μονάδες της χώρας θα έχουν κατεβάσει τους διακόπτες από το 2023 ακόμα.
Οπως είπε στο ethnos.gr ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας, Στέργιος Κιάνας, οι προβλέψεις δείχνουν ότι το έργο  βρίσκεται εντός χρονοδιαγράμματος και πως η δοκιμαστική λειτουργία θα ξεκινήσει το 2022.
«Μιλάμε για ένα έργο με προϋπολογισμό που φτάνει σχεδόν το 1,5 δισ. ευρώ, το οποίο, σύμφωνα με πρόσφατες πληροφορίες, βρίσκεται σε ποσοστό ολοκλήρωσης, σε ότι αφορά τις κτιριακές υποδομές στο 90%, ενώ, σε ό,τι αφορά τις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις, η προμήθεια του εξοπλισμού σχεδόν έχει ολοκληρωθεί και απομένουν οι εργασίες εγκατάστασής του, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν στα τέλη του 2021» τόνισε ο κ. Κιάνας.
Το επόμενο διάστημα πάντως θα αποφασιστεί η τύχη της μονάδας μετά το 2028 και κυρίως το καύσιμο που θα χρησιμοποιείται προκειμένου μια τόσο υψηλού κόστους μονάδα, στην οποία έχουν εγκατασταθεί τεχνολογίες αιχμής στην παραγωγή ενέργειας, να μην μείνει στα αζήτητα…

Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2020

Τον Σεπτέμβριο του 2020 αναμένεται να έχει αποφασιστεί από τη διοίκηση της επιχείρησης το μείγμα καυσίμου που θα χρησιμοποιηθεί στη μονάδα μετά το 2028. Κατά την παρουσίαση του business plan της ΔΕΗ, η διοίκηση είχε αναφέρει το φυσικό αέριο, τη βιομάζα και την καύση απορριμμάτων, ή ακόμη και τον συνδυασμό των τριών, ως πιθανές επιλογές. 
Η τελική απόφαση θα παρθεί μετά την ολοκλήρωση της σχετικής μελέτης που εκπονεί ο κατασκευαστής της μονάδας, η Mitsubishi – Hitachi. Οπως είπε ο επικεφαλής της ΔΕΗ, Γ. Στάσσης, απαντώντας σε μετόχους κατά τη διάρκεια της πρόσφατης έκτακτης ΓΣ, η οριστική απόφαση για την τύχη της Πτολεμαΐδας V θα ληφθεί μέχρι το εννεάμηνο του 2020.
Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο της ΔΕΗ, η Πτολεμαΐδα V θα έχει ισχύ 0,61GW, ενώ με βάση τις προδιαγραφές και τις προβλεπόμενες εκπομπές της θα εμφανίζει λειτουργική κερδοφορία προ φόρων τόκων και αποσβέσεων εάν το κόστος αγοράς δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων κυμαίνεται από 30 έως 35 ευρώ ανά τόνο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου