Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2019

Σε πολύφερνη νύφη εξελίσσεται ο ΑΔΜΗΕ, καθώς αναμένεται μάχη Βρυξελλών - Κινέζων στην ιδιωτικοποίηση

Σε πολύφερνη νύφη εξελίσσεται ο ΑΔΜΗΕ, καθώς αναμένεται μάχη Βρυξελλών - Κινέζων στην ιδιωτικοποίηση 
Δεν θα είναι εύκολο οι Κινέζοι να ελέγξουν  τελικά τον ΑΔΜΗΕ γιατί οι Βρυξέλλες έχουν αντίθετη φιλοσοφία.
Kαμία επίσημη αντίδραση δεν υπήρξε από κυβερνητικής πλευράς αναφορικά με το χθεσινό δημοσίευμα (11/12) που ανέδειξε την διάσταση που υφίσταται μεταξύ κυβέρνησης και STATE GRID OF CHINA για την ιδιωτικοποίηση του
ΑΔΜΗΕ.
Η κυβερνητική γραμμή παραμένει στο αρχικό μοτίβο, δηλαδή ότι οι Κινέζοι έχουν μεν το first option αλλά από την άλλη πλευρά υπάρχει και το ενωσιακό δίκαιο.
Η υπόθεση ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ σίγουρα δεν θα είναι μια απλή υπόθεση καθώς οι Κινέζοι θέλουν να αυξήσουν το ποσοστό τους έχοντας ενεργό μέρος στο management.
Όμως το βεβαιο είναι ότι αυτό δεν θα είναι η νούμερο 1 επιλογή για τις Βρυξέλλες, καθώς πολλές αντίστοιχες ευρωπαϊκές εταιρίες θεωρούν ότι είναι μια καλή επενδυτική ευκαιρία η είσοδος στον ΑΔΜΗΕ λόγω της μεγάλης προοπτικής ανάπτυξης του Regulated Asset Base, που θα υπερδιπλασιαστεί αλλά και της χαμηλής συγκριτικά με τις ομοειδείς ευρωπαϊκές εταιρίες του κλάδου σχέσης δανείων προς EBITDA.
Η αρχική συμφωνία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με τους Κινέζους για τον ΑΔΜΗΕ είναι ισχυρή νομικά και η σημερινή κυβέρνηση πολύ σωστά δηλώνει ότι θα την σεβαστεί.
Φαίνεται όμως ότι κάποια μορφή ανατροπής θα έλθει από την Ευρωπαϊκή πλευρά που σε καμία περίπτωση δεν θέλει να παραχωρηθεί το δίκτυο - λουκούμι στους Κινέζους.
Παράλληλα οι Κινέζοι διαθέτουν σημαντικό know how στις υποθαλάσσσιες διασυνδέσεις και είχαν δει με μεγάλο ενδιαφέρον το συνολικό project του Euroasia Ιnterconnector καθώς ακόμα και διασύνδεσης με την Τουρκία, αν και τελικά δεν συμφώνησαν με αυτα που ζητούσαν οι Κύπριοι, ενώ παράλληλα έδειξαν ότι διαθέτουν ισχυρές οικονομικές προσβάσεις.
Δεν θα είναι όμως εύκολο τελικά οι Κινέζοι να ελέγξουν τον ΑΔΜΗΕ, γιατί οι Βρυξέλλες έχουν αντίθετη φιλοσοφία.
Ο ΑΔΜΗΕ είναι χρυσή επενδυτική ευκαιρία για την ανάπτυξη των ηλεκτρικών δικτύων με πολύ σοβαρό επενδυτικό πρόγραμμα και μεγάλα επιχειρηματικά συμφέρονται είναι κοντά στην ανάληψη των έργων, όπως η Siemens.
To μόνο σίγουρο είναι ότι η σημερινή κυβέρνηση θα επιδιώξει να κάνει τις καλύτερες δυνατές κινήσεις, ώστε να υπάρξει το καλύτερο δυνατό αποτέελσμα.
Λογικά ο ΑΔΜΗΕ θα εξελιχθεί σε πολύφερνη νύφη και ας μην ξεχνάμε την τιμή - στόχο τιης Edison στα 2,87 ευρώ αλλά και την υψηλή τιμή τοποθέτησης της State Grid.

www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου