Τετάρτη 21 Απριλίου 2021

ΔΕΔΔΗΕ: Αύξηση 17% των επενδύσεων το 2020 – Στο 3ο τρίμηνο οι δεσμευτικές προσφορές για το 49%


Αναστροφή της τάσης αποεπένδυσης των τελευταίων ετών στον εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση του δικτύου διανομής, καταγράφηκε στον ΔΕΔΔΗΕ το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με την παρουσίαση της ΔΕΗ στο χθεσινό conference call για τα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου την περασμένη χρήση. 

Έτσι, σύμφωνα με την παρουσίαση, οι κεφαλαιουχικές δαπάνες του

Διαχειριστή πέρυσι διαμορφώθηκαν στα επίπεδα των 175 εκατομμυρίων ευρώ. Ένα ποσό που μεταφράζεται σε αύξηση 17% έναντι του 2019, όταν το κόστος έργων δικτύου άγγιξε τα 150 εκατ. ευρώ. 

Μέρος αυτών των επενδύσεων αφορούσε την επέκταση του δικτύου, με αποτέλεσμα, όπως αναφέρεται στα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου, το 2020 οι εγκαταστάσεις Διανομής να αυξηθούν κατά 808 χλμ. στα δίκτυα Μέσης Τάσης, κατά 661 χλμ. στα δίκτυα Χαμηλής Τάσης και κατά 538 σε μετασχηματιστές Μέσης/Χαμηλής Τάσης. 

Ως συνέπεια, στο τέλος του 2020, το δίκτυο Μέσης Τάσης εκτεινόταν σε 113.358 χλμ. και το δίκτυο Χαμηλής Τάσης σε 128.211 χλμ., ενώ οι εγκατεστημένοι μετασχηματιστές στο δίκτυο ανήλθαν σε 165.290. Οι ενεργοί χρήστες του δικτύου διανομής ανήλθαν σε 7.593.412, από τους οποίους οι 12.668 ανήκουν στη Μέση Τάση.

Αύξηση 80% στα επαναλαμβανόμενα EBITDA 

Με βάση επίσης τα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου ΔΕΗ, πέρυσι καταγράφηκε αύξηση 80% στα EBITDA του Διαχειριστή σε επαναλαμβανόμενη βάση, καθώς άγγιξαν τα 60,4 εκατ., έναντι 33,5 εκατ. το 2019. Ανάλογη ήταν και η εικόνα του περιθωρίου λειτουργικής κερδοφορίας σε επαναλαμβανόμενη τάση, το οποίο κινήθηκε πέρυσι στο 8,2%, από 4,5%. 

Συνυπολογίζοντας ωστόσο τις εφάπαξ επιπτώσεις, μεταξύ των οποίων μεγάλο «ειδικό βάρος» είχε το πρόγραμμα οικειοθελούς αποχώρησης που τέθηκε σε εφαρμογή το προηγούμενο έτος, τα  EBITDA παρουσίασαν πτώση, αγγίζοντας τα 50,6 εκατ. πέρυσι, έναντι 123,3 εκατ. το 2019. Ως συνέπεια, μειωμένη ήταν και η καθαρή κερδοφορία του Διαχειριστή, η οποία ήταν 20,3 εκατ. το 2020, από 70 εκατ. το προηγούμενο έτος. 

Την ίδια στιγμή, στο conference call που πραγματοποιήθηκε χθες από τη ΔΕΗ για τα αποτελέσματα της περσινής χρήσης, υπήρξαν ερωτήσεις αναλυτών υπήρξαν και για τον εν εξελίξει διαγωνισμό εκχώρησης του 49%, στο πλαίσιο του οποίου τον Απρίλιο η ΔΕΗ ενέκρινε τους επενδυτές που θα συνεχίσουν στην επόμενη φάση. Όπως αναφέρθηκε από τη διοίκηση της ΔΕΗ, οι δεσμευτικές προσφορές προγραμματίζεται να υποβληθούν στο 3ο τρίμηνο του έτους.  

Η διαδικασία μεταφοράς των παγίων

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου, για την ολοκλήρωση της συναλλαγής με τον επενδυτή που θα επικρατήσει στον διαγωνισμό, θα γίνει απόσχιση του κλάδου του δικτύου διανομής της ΔΕΗ και εισφορά του στον ΔΕΔΔΗΕ, 100% θυγατρική του, με ανταλλαγή μετοχών. Το μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΔΔΗΕ, ως συνέπεια της απόσχισης και εισφοράς του κλάδου, θα αυξηθεί κατά το ποσό της λογιστικής αξίας των παγίων της ΔΕΗ. 

Με την ολοκλήρωση της απορρόφησης του  κλάδου, θα εκδοθούν από τον ΔΕΔΔΗΕ νέες  μετοχές, οι οποίες θα παραδοθούν στη ΔΕΗ. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει η μεταβίβαση στον προτιμητέο επενδυτή του 49% της συμμετοχής της ΔΕΗ στον Διαχειριστή. 

Τέλος, προστίθεται πως η Διοίκηση της ΔΕΗ έχει αποφασίσει η απόσχιση των παγίων του δικτύου διανομής από την ΔΕΗ, και η εισφορά τους στον ΔΕΔΔΗΕ, να γίνει μόνον εφόσον εγκριθεί η πώληση στον προτιμητέο επενδυτή του 49% των μετοχών του Διαχειριστή.

 

Κώστας Δεληγιάννης 

energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου