Τετάρτη 7 Απριλίου 2021

Real money investors με μακροπρόθεσμο ορίζοντα και οι 9 μνηστήρες του ΔΕΔΔΗΕ - Τι τους τράβηξε στην διεκδίκηση του 49%


Μακρά εμπειρία στην διαχείριση υποδομών ανά τον κόσμο και κυρίως real money investors, όπως εκείνοι που επένδυσαν στο ομόλογο της ΔΕΗ, είναι τα εννιά funds που ανακοίνωσε χθες ότι διεκδικούν το 49% του ΔΕΔΔΗΕ. Καθόλου τυχαία, κάποιοι όπως

η Blackrock, το μεγαλύτερο επενδυτικό κεφάλαιο στον πλανήτη, ήταν ανάμεσα σε αυτούς που δάνεισαν τον περασμένο μήνα την ΔΕΗ, βλέποντας μια χώρα, που πέραν της πανδημίας, έχει ισχυρές προοπτικές και μια επιχείρηση, το μάνατζμεντ της οποίας μιλάει σε «γλώσσα» στην οποία μπορούν να συνεννοηθούν.

Αθροίζοντας τα κεφάλαια που διαχειρίζονται ανά τον πλανήτη και οι εννιά υποψήφιοι της shortlist για την απόκτηση του διαχειριστή, προκύπτει το δυσθεώρητο νούμερο των 10,2 τρισεκατομμυρίων, ωστόσο αυτό που έχει την μεγαλύτερη σημασία είναι το προφίλ τους.

Από την γαλλική Ardian των πάνω από 100 δισ ευρώ υπό διαχείριση assets, τις βρετανικές BCI (100 δισ.) και CVC Capital (120 δισ.) έως τις αμερικανικές Blackrock των 9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, KKR (250 δισ), Oak Hill (50 δισ) και τις αυστραλιανές Macquarie (420 δισ) και First Sentier (180 δισ), τα funds αυτά είναι μακροπρόθεσμοι επενδυτές. Όχι ευκαιριακοί που θα δουν την ΔΕΗ κερδοσκοπικά, όπως είχε συμβεί στο παρελθόν με πλειάδα αποκρατικοποιήσεων ελληνικών επιχειρήσεων και υποδομών. Καθώς μάλιστα η ΔΕΗ αποτελεί «καθρέφτη» της ελληνικής οικονομίας, το γεγονός ότι αυτή καταφέρνει να προσελκύει παραδοσιακούς διαχειριστές κεφαλαίων, όπως φάνηκε και με την πρόσφατη ομολογιακή της έκδοση, αντί για hedge funds, που ήταν οι βασικοί μας πελάτες τα τελευταία χρόνια, κάτι λέει συνολικά για την χώρα.

Του λόγου το αληθές για το προφίλ των «9» αποδεικνύουν τα ίδια τους τα χαρτοφυλάκια και οι συμμετοχές τους σε utilities, εταιρείες υποδομών, ενεργειακές και μη επιχειρήσεις.

Για παράδειγμα, η BCI έχει προχωρήσει από κοινού με την Macquarie σε μια σειρά εξαγορών, ξεκινώντας το 2012 με την γεργανική εταιρεία δικτύων Open Grid Europe, συνεχίζοντας το 2014 με την αμερικανική εταιρεία ηλεκτρισμού Cleco και το 2017 με την εταιρεία δικτύων Endeavour Energy. Η BCI επίσης ελέγχει την χιλιανή εταιρεία διανομής Transelec, καθώς επίσης την καναδική Corix.

Η Blackrock ελέγχει την αμερικανική Hearthstone Utilities και τις βρετανικές Kelas Midstream και Calisen PLC η οποία δραστηριοποιείται στους έξυπνους μετρητές. Η επίσης αμερικανική KKR με υπό διαχείριση κεφάλαια 250 δισ, έχει εξαγοράσει από το 2012 την εταιρεία διαχείρισης υδάτινων πόρων Bayonne Water and Wastewater Concession στο Νιου Τσέρσει, και από το 2014 την Middletown water. Στην περίπτωση της Macquarie, το χαρτοφυλάκιό της απαρτίζεται μεταξύ άλλων από την ισπανική Viesgo και την γερμανική Open Grid Europe και της Fisrt Sentier (πρώην First State) από τις βρετανικές Electricity North West και Anglian Water.

Τι «είδαν» όλα αυτά τα infrastructure funds στον ΔΕΔΔΗΕ ;

  1. Καταρχήν την ελληνική οικονομία που έχει βάσιμες προοπτικές να ανακάμψει και σε λίγα χρόνια να ξαναφτάσει στα προ κρίσης επίπεδα.
  2. Την ΔΕΗ που μετά από ένα θεαματικό turnaround, τα μεγέθη της βελτιώνονται και δρομολογεί τον μεγάλο μετασχηματισμό.
  3. Το growth story του ΔΕΔΔΗΕ.
  4. Τους όρους του διαγωνισμού που προβλέπει πώληση του 49% συν δικαιώματα μειοψηφίας, καθώς και ότι σε κρίσιμα ζητήματα, θα υπάρχει συνεννόηση μεταξύ του Δημοσίου – στο οποίο και παραμένει το μάνατζμεντ- με τον ιδιώτη επενδυτή. Σε κάθε περίπτωση τα δικαιώματα του ιδιώτη επενδυτή δεν θα προσομοιάζουν σε τίποτα με εκείνα της State Grid στον ΑΔΜΗΕ. 
  5. Το WACC, που είναι λίγο κάτω από το 7%, ένα από τα υψηλότερα πανευρωπαικά.
  6. Το σταθερό ρυθμιστικό πλαίσιο.

Γιώργος Φιντικάκης 

energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου