ΔΕΗ: Η ΔΕΗ ζει το απόλυτο… success story καθώς από εκεί που πήγαινε ολοταχώς για πτώχευση πλέον βγάζει χρήματα ακόμη και από τους απλήρωτους λογαριασμούς μας! Διαβάστε στο xristika.gr τι εννοούμε…
Από μέρα σε μέρα η ΔΕΗ αναμένεται να υπογράψει με το διεθνή
επενδυτικό οίκο Pimco τη συμφωνία για το δεύτερο «πακέτο» τιτλοποίησης ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων της.Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχετικό κείμενο της σύμβασης απαριθμεί 11.000 σελίδες και αποτελούν τους όρους και τη συμφωνημένη διαδικασία για τη συναλλαγή με την Pimco.
Η δημόσια εταιρία τιτλοποιεί με πιο απλά λόγια απλήρωτους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας διάρκειας άνω των 90 ημερών και ο διεθνής επενδυτικός οίκος θα τη χρηματοδοτήσει με 300 εκ. ευρώ.
Από το ποσό αυτό σε πρώτη φάση θα αντλήσει 200 εκ. ευρώ ενισχύοντας τη ρευστότητά της, ενώ να σημειωθεί ότι η επιχείρηση είχε βάλει στα ταμεία της τον περασμένο Νοέμβριο άλλα 150 εκ. ευρώ από το πρώτο πακέτο τιτλοποίησης που είχε συμφωνήσει με τη JP Morgan. Αυτό αφορούσε σε ληξιπρόθεσμες οφειλές πελατών της διάρκειας έως 60 ημέρες.
Το επιτόκιο της δεύτερης τιτλοποίησης διαμορφώνεται στο 6,8%, σημαντικά χαμηλότερο από το αντίστοιχο επιτόκιο δανεισμού εταιρειών με πιστοληπτική αξιολόγηση B (7,5%), ενώ σημαντικό είναι και το γεγονός ότι η ΔΕΗ δεν δίνει πρόσθετες εγγυήσεις.
Σύμφωνα με πηγές της διοίκησης, «το πλεονέκτημα του συγκεκριμένου χρηματοδοτικού εργαλείου είναι ότι το ποσό που αντλείται δεν εγγράφεται στο δανεισμό της εταιρείας και δεν προσαυξάνει το χρέος. Ουσιαστικά, με τις δύο συναλλαγές τιτλοποίησης (60 και 90 ημερών) η ΔΕΗ», όπως σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι, «είναι η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα που δεν πουλάει ληξιπρόθεσμες οφειλές, αλλά αντλεί ρευστότητα χωρίς εγγυήσεις και με τη διαχείριση των οφειλών να παραμένει στην ίδια την επιχείρηση. Επομένως, οποιαδήποτε καλύτερη εισπραξιμότητα είναι και παραμένει πρόσθετο όφελος της ΔΕΗ».
Συνολικά η εταιρία ενισχύει τη ρευστότητα της κατά τουλάχιστον 1 δις. ευρώ αν συνυπολογίσει κανείς τόσο τα 350 εκ. ευρώ από τις δύο τιτλοποιήσεις όσο και το πρόσφατο «ομόλογο αειφορίας» από το οποίο άντλησε 775 εκ. ευρώ. Τα κεφάλαια αυτά θα διατεθούν μεταξύ άλλων για την αναχρηματοδότηση μέρους του δανεισμού της.
Την ίδια στιγμή η ΔΕΗ αναμένεται στις 20 Απριλίου να ανακοινώσει τα ετήσια οικονομικά της αποτελέσματα.
Αναλυτές εκτιμούν ότι η επαναλαμβανόμενη λειτουργική της κερδοφορία (EBITDA) θα κινηθεί στα επίπεδα των 850 – 900 εκ. ευρώ αφήνοντας ουσιαστικά πίσω τις ζημιογόνες χρήσεις που την έφτασαν το καλοκαίρι του 2019 στα όρια της χρεοκοπίας.
Με αυτά τα δεδομένα, η δημόσια εταιρία έχει ως επόμενους σταθμούς στην πορεία της εντός του 2021 την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης του 49% του ΔΕΔΔΗΕ αλλά και τη διερεύνηση αγορών των Βαλκανίων για την απόκτηση, όπως αναφέρουν πληροφορίες, είτε χαρτοφυλακίων έργων ΑΠΕ είτε εταιρίας που δραστηριοποιείται στην «πράσινη» ενέργεια.
Αν αυτή η προσπάθεια της καρποφορήσει θα είναι ουσιαστικά το πρώτο ολοκληρωμένο βήμα εξόδου της δημόσιας εταιρίας από τα σύνορα της χώρας.
xristika.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου