Παρασκευή 9 Απριλίου 2021

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΕΗ - Μίλησε κανείς; "Το παράδοξο της οργανωτικής μεγέθυνσης στον Όμιλο ΔΕΗ"

Αρχική

 Το παράδοξο της οργανωτικής μεγέθυνσης με παράλληλη μείωση του προσωπικού, λαμβάνει πλέον δυσθεώρητες διαστάσεις στον Όμιλο ΔΕΗ.  Τα οργανογράμματα τελούν υπό συνεχή μεταβολή, οι προκηρύξεις θέσεων ευθύνης κατακλύζουν σχεδόν καθημερινά τα ηλεκτρονικά γραμματοκιβώτια και βέβαια υπό συνθήκες μείωσης προσωπικού, δημιουργούνται Διευθυντές σε διευθύνσεις με ελάχιστους ή καθόλου  εργαζόμενους.  Το «δώσε και σε μένα

μπάρμπα» έχει σχεδόν επικρατήσει ως στοιχείο εταιρικής κουλτούρας, παράλληλα με το «όλοι οι καλοί χωράνε».  Οι προκηρύξεις εκδίδονται  προσαρμοζόμενες στις «ανάγκες», τα κριτήρια επιλογής και αυτά προσαρμόζονται στις «ανάγκες»!  Επιτυγχάνεται μια «ευελιξία».

«Ευελιξία» στις προκηρύξεις….

«Ευελιξία» στα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα….

«Ευελιξία» στα κριτήρια επιλογής….

«Ευελιξία» στο ωράριο εργασίας….

Παρά το σαρκαστικό παραπάνω κείμενο, η πραγματικότητα δεν απέχει πολύ!

Η ανάληψη θέσεων ευθύνης ή προαγωγές, μπορούν και πρέπει να αποτελούν έναν σημαντικό παρακινητικό παράγοντα για το προσωπικό.  Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο όμως, είναι αναγκαία η θέσπιση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου, που θα αφορά στην ανάπτυξη του προσωπικού και θα αμβλύνει τα εμπόδια που εμφανίζονται. Όταν όμως οι αρμόδιοι ακούνε για υιοθέτηση μιας δομής προκηρύξεων, για αντικειμενικά κριτήρια επιλογής και για απαλοιφή εμποδίων που στήνουν κάποιοι σε προαγωγές (π.χ. αποδεσμεύσεις, αποκλεισμούς ολόκληρων κατηγοριών), σφυρίζουν αδιάφορα!

Αντιθέτως, παρουσιάζουν ιδιαίτερο ζήλο σε σχέση με τις «αναπληρώσεις» σε θέσεις ευθύνης.  Αναπληρώσεις που ισχύουν για μήνες, ίσως και για χρόνια, δημιουργώντας ομήρους, αλλά και τετελεσμένα γεγονότα.  Καλείται δηλαδή κάποιος, ο οποίος μπορεί και να μη διαθέτει τα απαιτούμενα τυπικά ή/και ουσιαστικά προσόντα για τη θέση, να ασκήσει τα αντίστοιχα καθήκοντα.

Τα παραπάνω δεν είναι πρωτοφανή ͘  η ολοκληρωτική υιοθέτησή τους πραγματοποιήθηκε επί της προηγούμενης Διοίκησης, αλλά το μόνο που έχει αλλάξει φαίνεται ότι είναι η επέλαση των «στελεχών» της αγοράς!!!

Μπορείτε λοιπόν,  κύριοι αρμόδιοι, να παραμείνετε πιστοί στη νοοτροπία της ευνοιοκρατίας, απαξιώνοντας αρχές, διαδικασίες και προσωπικό ή

Μπορείτε να θέσετε τις βάσεις για την ανάπτυξη του προσωπικού με αξιοκρατία και αντικειμενικότητα, συμβάλλοντας έτσι στην μετεξέλιξη του Ομίλου σε υπόδειγμα οργανωτικού και παρακινητικού σχεδιασμού!

Πηγή: Επισημάνσεις ΔΕΗ Νο79

 

http://pasyp-deipress.blogspot.com/2021/04/blog-post.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου