«Αποχαιρετούμε την εποχή των λιγνιτών», δήλωσε στην EURACTIV η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του Yπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου. Η δήλωση αυτή ήρθε σε συνέχεια της ανακοίνωσης της περασμένης εβδομάδας, ότι η Ελλάδα κλείνει το τελευταίο εργοστάσιο λιγνίτη μέχρι το 2025, τρία χρόνια νωρίτερα απ’ ό,τι είχε
προγραμματιστεί.Επισημαίνεται, ότι η ΔΕΗ, ανακοίνωσε ότι εγκατέλειψε το σχέδιό της λειτουργίας του εργοστασίου λιγνίτη «Πτολεμαΐδα 5», το οποίο βρίσκεται υπό κατασκευή μέχρι το 2028.
Αντ ‘αυτού, το εργοστάσιο θα αλλάξει την παραγωγή του από λιγνίτη σε ορυκτό αέριο μέχρι το 2025, δήλωσε η ΔΕΗ, στην οποία το δημόσιο κατέχει το 51%.
Η απόφαση αυτή ανακοινώθηκε στις 22 Απριλίου, μόλις λίγες εβδομάδες αφότου η ΔΕΗ ξεπέρασε κάθε προσδοκία με το πρώτο της πράσινο ομόλογο, σηματοδοτώντας την αποφασιστική απομάκρυνση της χώρας από τον άνθρακα.
«Το σβήσιμο του συνόλου των λιγνιτικών μονάδων έως το 2025, νωρίτερα από το αρχικό σχέδιο, σηματοδοτεί την είσοδο της Ελλάδας στο κλαμπ των κρατών που υιοθετούν πλήρως τις αρχές της καθαρής ενέργειας, ενώ επισφραγίζει το μετασχηματισμό της ΔΕΗ σε έναν σύγχρονο ενεργειακό παίκτη στην Ευρώπη», δήλωσε στην EURACTIV η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου .
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η Γενική Γραμματέας: «Αποχαιρετούμε την εποχή των λιγνιτών και προσβλέπουμε σε μια νέα περίοδο ανάπτυξης της χώρας με ανανεώσιμο πρόσημο και υψηλές ανταγωνιστικές δυνατότητες».
Υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο του 2019, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε να τερματίσει την εξάρτηση της χώρας από τον λιγνίτη έως το 2028, λέγοντας ότι όλα, εκτός από ένα, τα λιγνιτικά εργοστάσια της χώρας θα κλείσουν έως το 2023. Η απομάκρυνση της ΔΕΗ από τον άνθρακα οφείλεται κυρίως σε οικονομικούς παράγοντες. Πριν από δύο χρόνια, η ελληνική κυβέρνηση αγωνίστηκε να βρει αγοραστές για τρεις λιγνιτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της εταιρείας, η οποία είχε χάσει ένα δισεκατομμύριο ευρώ ετησίως, εν μέρει λόγω και της μεγάλης εξάρτησής της από τον άνθρακα. Η ΔΕΗ είχε ήδη ανακοινώσει σχέδια για το κλείσιμο όλων των υφιστάμενων εργοστασίων λιγνίτη στην Ελλάδα έως το 2023. Με την «Πτολεμαΐδα 5» να μην έχει προγραμματιστεί να συνδεθεί έως το 2022, οι ακτιβιστές εξέφρασαν αμφιβολίες για το αν θα προλάβει να κάψει καθόλου λιγνίτη. «Η ΔΕΗ συνειδητοποίησε επιτέλους ότι σπατάλησε δισεκατομμύρια στην «Πτολεμαΐδα 5» και προκάλεσε αμέτρητες ζημιές στην υγεία των ανθρώπων και στην ελληνική οικονομία», δήλωσε η Μάχη Σιδερίδου, από την εκστρατεία Europe Beyond Coal.
«Το γεγονός ότι ο τέταρτος μεγαλύτερος παραγωγός λιγνίτη στην ΕΕ εγκαταλείπει τον άνθρακα σας λέει όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την κατάσταση της βιομηχανίας. Τώρα η ΔΕΗ πρέπει να στρέψει την πλήρη προσοχή της στο τεράστιο δυναμικό ανανεώσιμης ενέργειας της χώρας. Οι πρώην ανθρακικές κοινότητες αξίζουν πολύ καλύτερα από το να συνδεθούν με περισσότερα ορυκτά καύσιμα, όπως το ορυκτό αέριο», ανέφερε. Η προσοχή των ακτιβιστών στρέφεται τώρα στην προγραμματισμένη μεταστροφή της μονάδας προς το ορυκτό αέριο. «Η συνεχής άνοδος των τιμών του CO2 αυξάνει την πίεση στις μονάδες παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αλλά η μετάβαση από τον άνθρακα στο ορυκτό αέριο δεν είναι η λύση», δήλωσε ο Δημήτρης Τσέκερης, υπεύθυνος ενεργειακής πολιτικής του WWF Greece.
«Το ορυκτό αέριο βρίσκεται στην ίδια θέση που βρισκόταν ο άνθρακας πριν από 15 χρόνια και θα αντιμετωπίσει μια παρόμοια κρίση λανθάνοντος ενεργητικού τα επόμενα χρόνια. Πρέπει να κλειδώσουμε βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις, όχι περισσότερα ορυκτά καύσιμα. Το ορυκτό αέριο δεν μπορεί να είναι μέρος αυτού του σχεδίου », ανέφερε χαρακτηριστικά.
(Euractiv.gr)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου