Τρίτη 13 Απριλίου 2021

Ποιοι πρωταγωνιστούν στο εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας στα ελληνικά σύνορα - Τα μερίδια εισαγωγών και εξαγωγών ανά συμμετέχοντα


Περί τους 29 ενεργούς traders ηλεκτρικής ενέργειας αριθμεί η ελληνική αγορά ηλεκτρισμού, μεταξύ των οποίων βρίσκονται τόσο ελληνικές όσο και διεθνείς εταιρείες.

Το Χρηματιστήριο Ενέργειας για πρώτη φορά προβαίνει στην καταγραφή τους βάσει των μεριδίων (σε ποσοστιαία έκφραση) που

αντιπροσωπεύει κάθε εταιρεία εμπορίας στις εξαγωγές και εισαγωγές της χώρας, γεγονός που έρχεται να προσθέσει ένα ακόμη στοιχείο για την καλύτερη «ανάγνωση» της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Να σημειώσουμε ότι τα ποσοστά που αναγράφονται στο διάγραμμα του δελτίου αφορούν στο σύνολο του κύκλου εργασιών των MWh που κινήθηκαν στην προημερήσια αγορά (DAM αγορά).

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου, φαίνεται πως η συντριπτική πλειοψηφία των εμπόρων ηλεκτρικής ενέργειας δραστηριοποιείται με μεγαλύτερη ένταση στο κομμάτι των εισαγωγών, καθώς τα αντίστοιχα ποσοστά τους στις εξαγωγές είναι συγκριτικά πολύ μικρότερα.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, τα οποία αφορούν τον Μάρτιο του 2021, ο trader με τις μεγαλύτερες «επιδόσεις» στο κομμάτι των εξαγωγών εμφανίζεται να είναι η σλοβένικη εταιρεία HSE με ποσοστό 12.12% και ακολουθούν η Danskecom (ανήκει στην Equinor) με 5,90%, η GEN-I-Athens (θυγατρική της σλοβένικης GEN-I) με 5,77% και η EFT_Slovenia με 4,09%.

Σε ότι αφορά τις εισαγωγές, τα «πρωτεία» έχει η ΔΕΗ με 13.36% και ακολουθούν η HSE με 10.70%, η GEN-I-Athens με 9.05%, η Danskecom με 6.60%, η EFT_Slovenia με 6.39%, η Mytilineos με 5,20% και η Alpiq_Energy με 4.57%.

Επιπρόσθετα, το 39.08% των εξαγωγών αφορούν σε implicit allocation, δηλαδή κατανομή διασυνοριακής δυναμικότητας ενδογενώς από τον Αλγόριθμο EUPHEMIA με το υπόλοιπο 60.92% να αφορά σε ξεχωριστές δημοπρασίες (explicit allocation). Αντίστοιχα, τα ποσοστά για τις εισαγωγές διαμορφώνονται σε 93,39% και 6,61%.

Μετρώντας ήδη πέντε και πλέον μήνες λειτουργίας του Χρηματιστήριου Ενέργειας, ο κλάδος της εμπορίας έχει ήδη αιτηθεί την είσοδό του στην ενδοημερήσια αγορά (Intraday market) και να μπορεί να προβαίνει στην σύναψη διμερών συμβολαίων στη DAM, με την «option» να τα μεταφέρει στην ενδοημερήσια αγορά. Με βάση το ισχύον καθεστώς, η διασυνοριακή εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας εμπλέκεται μόνο στην προημερήσια αγορά. 

Σύμφωνα με πηγές του κλάδου, τα παραπάνω μέτρα θα συμβάλουν σημαντικά στην ενίσχυση της ρευστότητας της αγοράς, καθώς, θα ενισχύσουν την «κύκλιση» μιας MWh, παράμετρος ιδιαίτερα σημαντική για μια αγορά που λειτουργεί στη βάση Χρηματιστηρίου Ενέργειας.

 

Μιχάλης Μαστοράκης 

energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου