«Κλειδωμένος» πρέπει να θεωρείται ο τρόπος συμμετοχής του επενδυτή του ΔΕΔΔΗΕ στο μάνατζμεντ και στο νέο διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησης, έτσι όπως αυτό θα διαμορφωθεί μετά και την ολοκλήρωση του διαγωνισμού πώλησης για το 49% του μετοχικού του κεφαλαίου.
Το ακριβές μοντέλο και τα επόμενα βήματα θα περιγράφονται
αναλυτικά στις επιστολές που θα αποστείλει η ΔΕΗ στους εννέα υποψηφίους, πιθανότατα στις 10 Μαΐου και αφού πρώτα θα έχουν εγκριθεί από το διοικητικό της συμβούλιο.Κατ’ αναλογία του ποσοστού του 49%, ο αγοραστής θα συμμετάσχει στο νέο Δ.Σ. με 5 μέλη έναντι 6 του ΔΕΔΔΗΕ εφόσον αυτό είναι 11μελές (ή με 4 μέλη εφόσον είναι 9μελές), κάποια εκ των οποίων θα έχουν και ενισχυμένο ρόλο στο μάνατζμεντ της θυγατρικής της ΔΕΗ (σύμφωνα με πληροφορίες, ο οικονομικός διευθυντής /CFO, και ο διευθυντής λειτουργικών δραστηριοτήτων /COO, θα προτείνονται από τον επενδυτή).
Στο καίριο θέμα του μάνατζμεντ, οι επιστολές θα κάνουν σαφές ότι ο νέος επενδυτής δεν θα συναντήσει εμπόδια στην λήψη αποφάσεων πάνω σε κρίσιμα επενδυτικά ζητήματα. Αν και δεν θα έχει τόσο ισχυρά δικαιώματα μειοψηφίας όσο η State Grid στον ΑΔΜΗΕ - το μάνατζμεντ του ΔΕΔΔΗΕ παραμένει στην ΔΕΗ - εντούτοις η τελική συμφωνία θα εξασφαλίζει στον νικητή του διαγωνισμού ότι ο βασικός μέτοχος δεν θα του κάνει τη ζωή δύσκολη σε μείζονος σημασίας θέματα. Με άλλα λόγια θα υπάρχει ευελιξία ως προς την λήψη των αποφάσεων, κάτι που έχει ήδη καταστεί σαφές στους ενδιαφερόμενους από το Φεβρουάριο, κατά την τότε διαδικασία των ερωταπαντήσεων.
Τα παραπάνω θα διατυπώνονται με σαφήνεια στις επιστολές, τις οποίες επρόκειτο αρχικά να εγκρίνει χθες το ΔΣ της ΔΕΗ, ωστόσο λόγω της πληθώρας των επενδυτών, οι υπηρεσίες δεν προλάβαιναν να τις ετοιμάσουν, επομένως το θέμα παραπέμφθηκε για τις 10 Μαΐου.
Η αποστολή των επιστολών και η υπογραφή των συμφωνιών εμπιστευτικότητας θα είναι και το πρώτο βήμα για να ανοίξει το data room του ΔΕΔΔΗΕ, ενώ θα ακολουθήσουν και προσωπικές επαφές της διοίκησης της ΔΕΗ με τις ηγεσίες των ενδιαφερόμενων, οι οποίοι το αργότερο μέχρι τον Σεπτέμβριο (3ο τρίμηνο) πρέπει να έχουν υποβάλει τις δεσμευτικές τους προσφορές.
Ζυμώσεις για κοινά σχήματα
Τα σχήματα πάντως που θα εμφανιστούν τότε στην πόρτα του ΔΕΔΔΗΕ δεν θα έχουν καμία σχέση με τους σημερινούς εννιά. Σε αυτή την φάση, όλοι οι υποψήφιοι εξετάζουν την δημιουργία κοινών σχημάτων με εταιρείες που ενδιαφέρονται να «κουμπώσουν» μαζί τους. Τις τελευταίες εβδομάδες κυκλοφορούν διάφορες πληροφορίες για γνωστό ξένο fund, με πολύ ισχυρή παρουσία στην ελληνική αγορά τροφίμων και όχι μόνο, που προσπαθεί να «κολλήσει» ως μέτοχος μειοψηφίας σε ένα αμερικανικό ή σε ένα αυστραλιανό fund που διεκδικεί τον ΔΕΔΔΗΕ, με το επιχείρημα ότι γνωρίζει καλά την ελληνική πραγματικότητα.
Τέτοιες κινήσεις, είτε μεταξύ των «9», είτε με τρίτους, θα γενικεύονται όσο θα πλησιάζουμε προς την ημερομηνία υποβολής δεσμευτικών προσφορών. Οσο για τα assets που διαχειρίζονται οι εννέα ενδιαφερόμενοι για τον ΔΕΔΔΗΕ ξεπερνούν αθροιστικά τα 10 τρισ. δολάρια, ενώ οι περισσότεροι έχουν ισχυρή παρουσία σε σειρά utilities ανά τον πλανήτη. Ενδεικτικό είναι ότι η Blackrock, το μεγαλύτερο επενδυτικό κεφάλαιο διεθνώς, με υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους 9 τρισ. δολαρίων, είναι τοποθετημένη εδώ και χρόνια σε utilities, όπως η αμερικανική Hearthstone Utilities και η βρετανική Calisen PLC (έξυπνοι μετρητές).
Το ίδιο ισχύει για την επίσης αμερικανική ΚΚR με υπό διαχείριση κεφάλαια 250 δισ. που κατέχει εδώ και χρόνια πλειοψηφικά μερίδια στις αμερικανικές Bayonne Water and Waste και Middletown Water. Από την πλευρά της, η αυστραλιανή Macquarie με υπό διαχείριση assets 420 δισ. ελέγχει την γερμανική Open Grid Europe και την ισπανική Viesgo.
Παρόμοια κινούνται η γαλλική Ardian των πάνω από 100 δισ ευρώ υπό διαχείριση assets, οι βρετανικές BCI (100 δισ.) και CVC Capital (120 δισ.), η Oak Hill (50 δισ), οι έτεροι Αυστραλοί, αυτοί της First Sentier (180 δισ), όπως και το ιταλικό κεφάλαιο ενεργειακών υποδομών F2i, που μαζί με τον ιταλό διαχειριστή TERNA είχε ενδιαφερθεί παλαιότερα για τον ΑΔΜΗΕ.
energypress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου