Νέα δεδομένα για τις επενδύσεις στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής, δημιουργεί η πρόθεση του υπουργείου ενέργειας να καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το σχέδιο για το νέο μόνιμο μηχανισμό αποζημίωσης ισχύος (Capacity Renumeration Mechanism, CRM) μέχρι τις αρχές Ιουνίου.
Όπως αποκάλυψε ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος και
Ενέργειας Κ. Σκρέκας ο μηχανισμός θα κατατεθεί προς έγκριση στις ευρωπαϊκές αρχές τον Ιούνιο και αφού προηγουμένως ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.Κρίσιμες σε αυτήν την κατεύθυνση αναμένεται να είναι οι συζητήσεις που θα γίνουν με την αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μ. Βερστάγκερ, η οποία θα επισκεφθεί τη χώρα μας και θα συναντηθεί με τον Κ. Σκρέκα στις 13 Μαΐου.
Η θεσμοθέτηση του μηχανισμού CRM έχει χαρακτηριστεί από αρκετούς παίκτες της αγοράς ως προαπαιτούμενο, προκειμένου να προχωρήσουν οι νέες επενδύσεις για την κατασκευή μονάδων φυσικού αερίου.
Και αυτό διότι μέσω του μηχανισμού, αναμένεται να προκύψει ένα πρόσθετο έσοδο για τις διαθέσιμες μονάδες του ηλεκτρικού συστήματος, πέραν των εσόδων που προκύπτουν από τη συμμετοχή τους στην αγορά. Το πρόσθετο αυτό έσοδο θεωρείται κρίσιμο για τη βιωσιμότητα των νέων μονάδων.
Εκτός από τη μονάδα της Mytilineos, η οποία ξεκίνησε να κατασκευάζεται χωρίς να υπάρχει ακόμη η βεβαιότητα για την ύπαρξη του μηχανισμού, υπάρχουν επενδυτικά σχέδια για την κατασκευή ακόμη 6 μονάδων, 4 από ιδιώτες και 2 από τη ΔΕΗ.
Η ταχεία απολιγνιτοποίηση, συνδέεται άμεσα με την κατασκευή κάποιων από αυτές τις μόναδες, οι οποίες προβλέπεται να υποκαταστήσουν τις μονάδες λιγνίτη που θα αποσυρθούν.
Με απλά λόγια, οι νέες αυτές μονάδες αναμένεται τα επόμενα χρόνια να καλύψουν ένα σημαντικό κομμάτι της παραγωγής που σήμερα καλύπτεται από μονάδες λιγνίτη που προβλέπεται να αποσυρθούν.
Πιο κοντά στη λήψη της τελικής επενδυτικής απόφασης, με δεδομένες και τις εξελίξεις γύρω από το μηχανισμό CRM, βρίσκονται οι εταιρείες Elpedison (για μονάδα ισχύος 826MW στη Θεσσαλονίκη), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (για μονάδα ισχύος 665MW στην Κομοτηνή) και ο όμιλος Κοπελούζου (για μονάδα ισχύος 662MW στην Αλεξανδρούπολη).
Τέλος εκτός από τις μονάδες που σχεδιάζονται από ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς, η ΔΕΗ δρομολογεί δύο διαφορετικά project, το πρώτο για κατασκευή μονάδας ισχύος 665MW, στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής και το δεύτερο για τη μετατροπή σε μονάδα φυσικού αερίου της υπό κατασκευή λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαΐδα 5.
Του Χάρη Φλουδόπουλου
www.capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου