Την άκρη στο μίτο των προσφυγών για να ξαναπάρει μπροστά ο διαγωνισμός των έξυπνων μετρητών, ύψους 1 και πλέον δισ. ευρώ, καλείται να βρει η Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων.
Στην απόφαση της όμως για τη προσφυγή της «κομμένης» από το β’ γύρο, Landis+Gyr, η οποία αναμένεται να εκδοθεί στις 28 Φεβρουαρίου, καλείται να συμπεριλάβει άλλο ένα στοιχείο, το οποίο
μάλλον περιπλέκει, παρά ξεκαθαρίζει τα πράγματα. Την προσφυγή της ελληνικής εταιρείας Protasis A.E.Στην αντιπαράθεση ΔΕΔΔΗΕ - Landis+Gyr, ο Διαχειριστής έχει βρει σύμμαχο στην ελληνική εταιρεία, που ηγείται μιας εκ των τεσσάρων κοινοπραξιών της short list και η οποία έχει υποβάλει προσφυγή στην… προσφυγή των Ελβετών.
Στην επιστολή της, η Protasis, τάσσεται υπέρ του ΔΕΔΔΗΕ, ο οποίος είχε εξαρχής υποστηρίξει ότι ορθώς αποκλείστηκε η Landis+Gyr, καθώς δεν είχε δηλώσει ως υπεργολάβο για τη κατασκευή των μετρητών, το εργοστάσιο στην Κόρινθο.
Αν και η συγκεκριμένη μονάδα είναι ο διεθνής κόμβος του ομίλου Landis+Gyr, για την ευρωπαική αγορά, και ακριβώς για το λόγο αυτό, έχουν μεταφερθεί εκεί γραμμές παραγωγής από την Ελβετία και τη Βρετανία, εντούτοις οι Ελβετοί παρέλειψαν να την εντάξουν ως υπεργολάβο στο διαγωνισμό. Αυτό ακριβώς υποστηρίζει και η Protasis A.E, συντασσόμενη πλήρως με τις θέσεις του ΔΕΔΔΗΕ.
Τα σενάρια
Τι θα συμβεί αν δεν δικαιωθεί η Landis+Gyr; Ακούγεται ότι θα χρησιμοποιήσει κάθε νομικό μέσο για να επιστρέψει στο διαγωνισμό, προσφεύγοντας στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Ακόμη όμως και αν δικαιωθούν οι Ελβετοί και πάλι ο διαγωνισμός κινδυνεύει να καταλήξει στο ΣτΕ. Αρκεί να προσφύγει στο δικαστήριο, η Protasis, με το σκεπτικό ότι οι Ελβετοί δεν πρέπει να συμμετάσχουν στη συνέχεια του διαγωνισμού. Οποιος και να προσφύγει στο ΣτΕ, οι εξελίξεις γύρω από το διαγωνισμό «μυρίζουν» περιπέτειες και καθυστερήσεις από 3-6 μήνες μίνιμουμ, έως και πάνω από έτος. Τόσο έχουν πάρει για να εκδικαστούν αντίστοιχες υποθέσεις στο παρελθόν.
Στην αγορά εγείρονται ερωτήματα ως προς το ποιός δεν θέλει να προχωρήσει ο διαγωνισμός που αποτελεί συνέχεια του πιλοτικού, ο οποίος είχε ξεκινήσει το 2014 αλλά δεν ολοκληρώθηκε ποτέ λόγω σειράς ενστάσεων και δικαστικών προσφυγών.
Σύμφωνα με όσα είχε γράψει το Energypress, για την β' φάση έχουν προεπιλεγεί οι αμερικανικές Itron (συγκεκριμένα η θυγατρική της στην Ισπανία) και Elster Rometrics, η σλοβενική Iskraemeco και η ελληνική Protasis. Εκτός της Landis+GYR, «κόπηκαν» η δανέζικη Netcompany Intrasoft και η ιταλική Gridspertise.
Τα τέσσερα σχήματα, αναλυτικά, είναι με βάση όσα έχουν διαρρεύσει:
1. Η ισπανική θυγατρική της κορυφαίας αμερικανικής εταιρείας κατασκευής μετρητών Itron Spain SLU, από κοινού με την επίσης ισπανική ZIV Aplicaciones y Tecnologia SL (modems και παρεμφερής εξοπλισμός).
2. Η ρουμανική θυγατρική της επίσης αμερικανικής εταιρείας παραγωγής μετρητών Elster Rometrics SRL (μέλος του διεθνούς ομίλου Honeywell), μαζί με τις Intracom SA Telecom Solutions και Elster Gmbh.
3. Η γνωστή στον χώρο σλοβενική εταιρεία κατασκευής μετρητών Iskraemeco d.d., έχει κατέβει στο διαγωνισμό από κοινού με την γαλλική Oracle France SAS.
4. Και η ελληνική Protasis AE, είναι μια κοινοπραξία από κοινού με την γαλλική Sagemcom Energy & Telecom SAS, τον μεγαλύτερο προμηθευτή της γαλλικής Enedis.
Μόνο εφόσον αποσαφηνιστεί το τι μέλλει γενέσθαι, ο Διαχειριστής θα αποστείλει στους συμμετέχοντες το β΄ μέρος του διαγωνισμού. Δηλαδή τις τεχνικές προδιαγραφές των μετρητών, καθώς και το IMR MDM (Meter Data Management System), το οποίο δεν είναι άλλο από το software, δηλαδή το «μυαλό» του όλου συστήματος.
energypress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου