Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2023

Τσίπρας: Επανακρατικοποίηση ΔΕΗ και πλαφόν στην τιμή χονδρικής και λιανικής ηλεκτρικής ενέργειας από τις πρώτες μέρες που θα είμαστε κυβέρνηση

Τσίπρας: Επανακρατικοποίηση ΔΕΗ και πλαφόν στην τιμή χονδρικής και λιανικής ηλεκτρικής ενέργειας από τις πρώτες μέρες που θα είμαστε κυβέρνηση

Βολές κατά της κυβέρνησης για το θέμα της ακρίβειας εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στη Θεσσαλονίκη.

Αναλυτικότερα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε τα εξής σχετικά με τα ενεργειακά:

"Ο κ. Μητσοτάκης παραβίαζε συστηματικά το Σύνταγμα και τους

κανόνες της δημοκρατίας. Γιατί; Για να στήσει το δικό του καθεστώς. Για να ελέγχει και να εκβιάζει τους αντιπάλους του αλλά και τους δικούς του. Ακόμη και τους αρχηγούς των Ενόπλων δυνάμεων.

Και για να μπορεί μ’ αυτό τον τρόπο να υλοποιεί την πιο άδικη, την πιο παράλογη, την πιο εξωφρενική αναδιανομή πλούτου και εισοδήματος. Από τους αδύναμους και τη μεσαία τάξη, στους λίγους ισχυρούς που τον στηρίζουν και τους στηρίζει.

Γιατί αν τα πειστήρια του εγκλήματος των παρακολουθήσεων βρέθηκαν στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, τα πειστήρια της κλοπής του εισοδήματος βρίσκονται στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, σε κάθε σπίτι, σε κάθε νοικοκυριό και σε κάθε επιχείρηση. Τα πειστήρια της κλοπής βρίσκονται στις τιμές των προϊόντων στα ράφια και στα ταμεία των σούπερ μάρκετ, στις τιμές στις αντλίες της βενζίνης σε κάθε βενζινάδικο.

Η Ελλάδα, με τους χαμηλότερους μισθούς και τα χαμηλότερα εισοδήματα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει την πιο ακριβή τιμή χονδρικής στο ρεύμα, τις ακριβότερες τιμές προϊόντων στα σούπερ μάρκετ και την ακριβότερη βενζίνη σε όλη την Ευρώπη. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Και αυτό, ξέρετε, δεν έτυχε, αυτό πέτυχε. Αυτό ακριβώς είναι το σχέδιο Μητσοτάκη. Η αισχροκέρδεια έχει τη δική του υπογραφή. Το σχέδιό του ήταν η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Το σχέδιό του ήταν η βίαιη απολιγνιτοποίηση. Το σχέδιό του ήταν η ΔΕΗ από Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού που πρέπει να συγκρατεί τις τιμές του καταναλωτή, να είναι αυτή που καθοδηγεί το ράλι της ακρίβειας με τις άλλες ιδιωτικές εταιρείες.

Το σχέδιό του ήταν να αφήσει τα καρτέλ να αλωνίζουν ανενόχλητα. Χωρίς κανένα έλεγχο, με απενεργοποιημένους όλους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Το σχέδιό του ήταν να αφήσει να παράγονται δισεκατομμύρια σε υπερκέρδη στις εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος και στα διυλιστήρια και κανείς να μη βάζει ένα όριο, κανείς να μη τους φορολογεί. Και τα ίδια έκανε και με τους μεσάζοντες των τροφίμων και τις μεγάλες αλυσίδες των σούπερ μάρκετ.

Αυτό ήταν και αυτό είναι το σχέδιο Μητσοτάκη: Αφήνει τις τιμές να πάνε στον θεό ανεξέλεγκτα και ταυτόχρονα κρατάει σταθερά υψηλή τη τιμή του ΦΠΑ και του ΕΦΚ, ενώ σε όλες τις άλλες χώρες της Ευρώπης, και όχι μόνο, έχουν παντού μειωθεί, τόσο ο ΦΠΑ όσο και ο ΕΦΚ...

Έχουμε ήδη ετοιμάσει το σχέδιο από τις πρώτες μέρες, να κρατικοποιήσουμε τη ΔΕΗ και να την απαλλάξουμε από τους “άριστους” που την έχουν μετατρέψει σε εργαλείο κερδοσκοπίας. Η ΔΕΗ θα γίνει ξανά δημόσια και θα ηγείται της προσπάθειας να πέσουν οι τιμές στο ρεύμα. Θα προστατεύει από τις αποκοπές ρεύματος τα ευάλωτα νοικοκυριά. Επίσης θα επιβάλλουμε πλαφόν στην τιμή χονδρικής και λιανικής ηλεκτρικής ενέργειας και διατίμηση στη λιανική φυσικού αερίου και πετρελαιοειδών".

 

energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου