Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2023

Η πτώση του αερίου οδηγεί το λιγνίτη κοντά στο να καθορίζει και πάλι την τιμή ηλεκτρισμού - Άλμα και στις τιμές των δικαιωμάτων ρύπων

Η πτώση του αερίου οδηγεί το λιγνίτη κοντά στο να καθορίζει ξανά την τιμή ηλεκτρισμού

Κατά 80% έχει μειωθεί πλέον η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη σε σχέση με το ρεκόρ των 350 ευρώ που είχε σημειωθεί τον Αύγουστο του 2022.

Καθώς το TTF βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες κοντά στα 50 ευρώ/MWh, αυτό σημαίνει ότι το κόστος των μονάδων φυσικού

αερίου είναι πολύ κοντά στο αντίστοιχο των λιγνιτικών. 

Πιθανή περαιτέρω πτώση της τιμής αερίου θα καταστήσει το λιγνίτη για άλλη μια φορά οριακή τεχνολογία στην αγορά χονδρικής, η οποία και καθορίζει την αντίστοιχη τιμή με βάση το μοντέλο που εφαρμόζεται στην Ε.Ε. και στο ελληνικό χρηματιστήριο ενέργειας.

Αξίζει να προσθέσουμε ότι ως αποτέλεσμα της αυξημένης λιγνιτικής παραγωγής στην Ευρώπη, η τιμή των δικαιωμάτων εκπομπών έχει πάρει ξανά την ανιούσα το τελευταίο διάστημα. Είχε προηγηθεί μια πτώση στα επίπεδα των 75 ευρώ, αλλά πλέον τα δικαιώματα του ETS βρίσκονται κοντά στα 95 ευρώ, ένα βήμα πριν τα ιστορικά υψηλά που είχαν σημειωθεί προσωρινά προ μερικών μηνών. Όλα αυτά ενώ η Ε.Ε. στα πλαίσια των έκτακτων μέτρων που έλαβε για την κρίση, φρόντισε να αποδεσμεύσει ποσότητες δικαιωμάτων νωρίτερα από το προβλεπόμενο για να διευκολύνει την κατάσταση στην αγορά.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι την περασμένη Παρασκευή το μερίδιο του λιγνίτη στην εγχώρια ηλεκτροπαραγωγή έφτασε το 22%, έχοντας παγιωθεί πλέον σε επίπεδα αρκετά υψηλά σε σχέση με το παρελθόν. Σύμφωνα με το χρηματιστήριο ενέργειας, το μερίδιο κατά τις τελευταίες 30 ημέρες ήταν της τάξης του 15,6%.

 

Χάρης Αποσπόρης 

energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου