Ολιγοήμερη παράταση, της τάξης των 7-10 ημερών παίρνει, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, η περίοδος αποκλειστικών διαπραγματεύσεων που πραγματοποιεί η ΔΕΗ με την Enel για την απόκτηση όλων των δραστηριοτήτων της τελευταίας στην Ρουμανία. Η προηγούμενη καταληκτική ημερομηνία, όπως είχε ανακοινωθεί, ήταν σήμερα 28 Φεβρουαρίου.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η διαδικασία προχωράει χωρίς
προσκόμματα και οι δύο πλευρές βρίσκονται σε συνεχείς διαβουλεύσεις και συζητήσεις οι οποίες κινούνται απ' ότι φαίνεται προς τη σωστή κατεύθυνση.Όπως συμβαίνει πάντα, ωστόσο, σε τέτοιες περίπλοκες διαπραγματεύσεις, παρά την πρόοδο που έχει επέλθει, τίποτα δεν θεωρείται «κλειδωμένο» πριν τη στιγμή που πράγματι θα «κλειδώσει» και θα υπάρξει συμφωνία. Εξ΄ ου και η απόλυτη σιγή που τηρούν αμφότερες οι πλευρές.
Τελευταία δημόσια τοποθέτηση για το θέμα έγινε προ δύο εβδομάδων στο Reuters από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Enel, Φραντσέσκο Σταράτσε, ο οποίος δήλωσε λακωνικά ότι η πώληση των δραστηριοτήτων στη Ρουμανία κινείται στη «σωστή κατεύθυνση» και προσθέτοντας ότι αναμένει τελική συμφωνία έως τα τέλη Ιουνίου.
«Έχουμε μια διαδικασία που δεν έχει ολοκληρωθεί, αλλά κινείται στη σωστή κατεύθυνση και έχουμε επιλέξει προτιμώμενο επενδυτή», είχε πει ο Σταράτσε για τα ρουμανικά assets, τα οποία αναλυτές τα αποτιμούν σε πάνω από 1 δισ ευρώ.
«Το θέμα είναι να αφήσουμε τη διαδικασία να ολοκληρωθεί… πιστεύω (ότι θα έχει κλείσει) πριν από τα τέλη Ιουνίου», είχε προσθέσει ο ιταλός CEO, ο οποίος ξεκίνησε τις αποκλειστικές συνομιλίες με την ΔΕΗ στα τέλη του 2022.
Αντικείμενο της διαπραγμάτευσης το 70% των μετοχών των τριών εταιρειών διανομής ρεύματος που κατέχει η Enel Romania, το 100% της Enel Green Power Romania με χαρτοφυλάκιο «πράσινης» εγκατεστημένης ισχύος άνω του μισού γιγαβάτ (κυρίως αιολικά) συν άδειες για νέα έργα 5 GW, μαζί με τις δυο εταιρείες λιανικής στη χώρα με περίπου 3 εκατ. πελάτες.
Εφόσον υπάρξει συμφωνία, τότε η ΔΕΗ θα αποκτήσει το 100% της ρουμανικής θυγατρικής του ιταλικού ομίλου, μια σημαντική κίνηση για την επέκτασή της στην ενεργειακή αγορά των Βαλκανίων, έχοντας πλέον ως βάση την ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία της περιοχής.
/energypress.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου