Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2023

Εξυπνοι μετρητές: Αντίστροφη μέτρηση για τη προσφυγή της Landys + GYR στο διαγωνισμό του ΔΕΔΔΗΕ - Εκδικάζεται στις 8 Φεβρουαρίου

Εξυπνοι μετρητές: Αντίστροφη μέτρηση για τη προσφυγή της Landys + GYR στο διαγωνισμό του ΔΕΔΔΗΕ - Εκδικάζεται στις 8 Φεβρουαρίου

Το ξεκαθάρισμα του τοπίου, που αφορά την εκδίκαση της προσφυγής του ελβετικού ομίλου Landys + GYR, προκειμένου να μπει στη δεύτερη φάση ο διαγωνισμός των «έξυπνων μετρητών», αναμένει ο ΔΕΔΔΗΕ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Energypress, η προσφυγή που ως προδικαστική, έχει κατατεθεί στην Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ), αναμένεται να εκδικαστεί την επόμενη Τετάρτη

8 Φεβρουαρίου. Το αποτέλεσμα θα κρίνει την κανονική συνέχιση του διαγωνισμού και κατά πόσο θα δοθεί δικαστική συνέχεια ή όχι, με ό,τι περιπλοκές αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Εφόσον αποσαφηνιστεί το τι μέλλει γενέσαθαι με τον ελβετικό όμιλο, ο οποίος όπως λέγεται έμεινε εκτός διαδικασίας, επειδή είχε δηλώσει ως υπεργολάβο άλλο εργοστάσιο, πέραν εκείνο της Κορίνθου, που αποτελεί διεθνή κόμβο για την περιοχή EMEA (Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική), τότε ο Διαχειριστής θα αποστείλει στους συμμετέχοντες το β΄ μέρος του διαγωνισμού. Δηλαδή τις τεχνικές προδιαγραφές των μετρητών, καθώς και το IMR MDM (Meter Data Management System), το οποίο δεν είναι άλλο από το software, δηλαδή το «μυαλό» του όλου συστήματος.

Σύμφωνα με όσα είχε γράψει το Energypress, έχουν προεπιλεγεί οι αμερικανικές Itron (συγκεκριμένα η θυγατρική της στην Ισπανία) και Elster Rometrics, η σλοβενική Iskraemeco και η ελληνική Protasis. Εκτός της Landis+GYR, εκτός του διαγωνισμού έχουν βρεθεί η δανέζικη Netcompany Intrasoft και η ιταλική Gridspertise.

Οι τέσσερις μνηστήρες, είναι :
1. Η ισπανική θυγατρική της κορυφαίας αμερικανικής εταιρείας κατασκευής μετρητών Itron Spain SLU, από κοινού με την επίσης ισπανική ZIV Aplicaciones y Tecnologia SL (modems και παρεμφερής εξοπλισμός).
2. Η ρουμανική θυγατρική της επίσης αμερικανικής εταιρείας παραγωγής μετρητών Elster Rometrics SRL (μέλος του διεθνούς ομίλου Honeywell), μαζί με τις Intracom SA Telecom Solutions και Elster Gmbh.
3. Η γνωστή στον χώρο σλοβενική εταιρεία κατασκευής μετρητών Iskraemeco d.d., έχει κατέβει στο διαγωνισμό από κοινού με την γαλλική Oracle France SAS.
4. Και τέλος, η ελληνική Protasis AE, είναι μια κοινοπραξία από κοινού με την γαλλική Sagemcom Energy & Telecom SAS, τον μεγαλύτερο προμηθευτή της γαλλικής Enedis.

Στο πλάνο του διαχειριστή προβλέπεται ότι η ανάπτυξη των έξυπνων ρολογιών θα γίνει σταδιακά σε βάθος 10ετίας. Βάσει των αναλύσεων κόστους -οφέλους που είχαν γίνει το 2021, το κόστος για κάθε νέο smart meter κινείται στα 150 ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι μαζί με το κέντρο τηλεμέτρησης χωρητικότητας 8 εκατ. μετρητών, ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου εκτιμάται στα 830 εκατ. ευρώ. Εφόσον τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα, τότε σε μια δεκαετία από σήμερα θα έχει «κουμπώσει» στο δίκτυο το σύνολο των νέων μετρητών, αντικαθιστώντας τα παμπάλαια ρολόγια της ΔΕΗ.

 

Γιώργος Φιντικάκης 

energypress.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου