Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2023

Πώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη δίνει εκατομμύρια σε ημετέρους με φωτογραφικούς όρους σύνδεσης στις ΑΠΕ. Νέους εκατομμυριούχους δημιουργεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη με τις φωτογραφικές υπουργικές αποφάσεις που εκδίδει για τους όρους σύνδεσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

 Πώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη δίνει εκατομμύρια σε ημετέρους με φωτογραφικούς όρους σύνδεσης στις ΑΠΕ

Οι φωτογραφικές διατάξεις που ξεκίνησαν με την απόφαση που επέγραψε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας στις 12 Αυγούστου 2022 και ξεσήκωσαν πλήθος αντιδράσεων συνεχίζονται. Νέα απόφαση που εκδόθηκε στις 20 Ιανουαρίου 2023, τροποποιεί την υπουργική απόφαση του Αυγούστου με τους επαΐοντες της αγοράς ΑΠΕ να μιλούν για

ξεκάθαρη πριμοδότηση ενεργειακής ΙΚΕ ημετέρων της κυβέρνησης, που πλέον μπορεί να πάρει κατά προτεραιότητα όρους σύνδεσης.

Από αεριτζήδες εκατομμυριούχοι

Οι αποφάσεις της Κυβέρνησης Μητσοτάκη και συγκεκριμένα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν δίνουν λύση στο μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης ηλεκτρικού χώρου στο δίκτυο για την απορρόφηση της νέας ισχύος από ΑΠΕ και σίγουρα δεν σκοπεύουν στο να προχωρήσουν ώριμα έργα. Αυτό που πετυχαίνουν είναι να ευνοήσουν «αεριτζήδες» που έσπευσαν να πάρουν όρους σύνδεσης για να πουλήσουν στη συνέχεια τις άδειες και να αποκομίσουν τεράστιες υπεραξίες.

Για να γίνει κατανοητό μια άδεια ΑΠΕ για φωτοβολταϊκά χωρίς όρους σύνδεσης έχει μηδενική αξία. Αν όμως πάρει όρους σύνδεσης, τότε ανά 1 MW αυτή η άδεια μπορεί να αξίζει από 85.000 έως 150.000 ευρώ (ανάλογα το κόστος σύνδεσης)! Έτσι, όσοι βρέθηκαν με τις υπουργικές αποφάσεις της Κυβέρνησης Μητσοτάκη να παίρνουν όρους σύνδεσης, έγιναν μέσα σε μια στιγμή εκατομμυριούχοι!

Μέχρι σήμερα ο ΑΔΜΗΕ έχει δώσει όρους σύνδεσης για έργα συνολικής ισχύος 10 GW ακολουθώντας το υφιστάμενο πλαίσιο αξιολόγησης των αιτημάτων βάσει σειράς προτεραιότητας, με αποτέλεσμα ένας μεγάλος αριθμός, που σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες αντιστοιχεί στο ένα τρίτο περίπου, να αφορά λιμνάζοντα έργα που δεν έχουν βρει ακόμη αγοραστή για να υλοποιηθούν.

Σε εκκρεμότητα βρίσκονται αιτήσεις για όρους σύνδεσης με το δίκτυο για έργα συνολικής ισχύος άνω των 23 GW, ενώ οι νέες βεβαιώσεις παραγωγού που έχει εκδώσει η ΡΑΕ αθροίζουν νέα ισχύ 100 GW. Από το σύνολο αυτών των έργων, στο τέλος της ημέρας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΡΑΕ που στηρίζονται σε ιστορικά στοιχεία, θα υλοποιηθεί ένα 10%.

Η απόφαση Σκρέκα της 12ης Αυγούστου κατήργησε ουσιαστικά την επετηρίδα για τη χορήγηση προσφοράς όρων σύνδεσης, δίνοντας προτεραιότητα κυρίως σε έργα ημετέρων.

«Σημαδεμένη τράπουλα»

«Σημαδεύονταν την τράπουλα» η Κυβέρνηση έδωσε προτεραιότητα σε ΑΠΕ άνω των 100 MW που θα εγκατασταθούν σε απόσταση έως 30 χλμ. από τα σύνορα της χώρας, σε σταθμούς ενέργειας που έχουν χαρακτηριστεί ως στρατηγικές επενδύσεις, σε σταθμούς με ισχύ άνω των 300 MW με ενσωματωμένη μονάδα αποθήκευσης ανά σταθμό τουλάχιστον 250 MW. Ειδικό δημοσιογραφικό ενδιαφέρον έχουν τα έργα που εγκαθίστανται αποκλειστικά εντός της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και σταθμοί με ισχύ άνω των 50 MW στη γεωγραφική Περιφέρεια Ηπείρου και των περιφερειακών ενοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Θήβας.

Δεν είναι τυχαίο πως οι φωτογραφικές αυτές διατάξεις ξεσήκωσαν σοβαρές αντιδράσεις με τα παράπονα και τις καταγγελίες να πέφτουν βροχή στο Μέγαρο Μαξίμου από ξένες κατά βάση εταιρείες. Η υπόθεση βρέθηκε και στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, ωστόσο η κυβέρνηση συνέχισε στη λογική «business as usual».

Έτσι φτάσαμε στις 20 Ιανουαρίου 2023, οπότε με νέα απόφαση του Κώστα Σκρέκα επήλθε και νέα φωτογραφική αλλαγή στους όρους σύνδεσης.

Το πρώτο άρθρο της υπουργικής απόφασης είναι ενδεικτικό του «απεικονιστικού» του χαρακτήρα: «Στο άρθρο 2 η φράση «μεγαλύτερη(ς) από» αντικαθίσταται με τη φράση «μεγαλύτερη(ς) ή ίση(ς) με» σε όλες τις σχετικές αναφορές, αναριθμείται η υποομάδα Α6 σε Α6α και προστίθεται υποομάδα Α6β, τροποποιούνται τα μέγιστα όρια ισχύος των προσφορών σύνδεσης των υποομάδων Α4, Α6α, Α9 και Α10, της Ομάδας Β’, των υποομάδων Γ3, Γ4 και Γ6, τροποποιείται η απόκλιση ισχύος και ο περιορισμός ισχύος της υποομάδας Α5, τροποποιείται η ημερομηνία υποβολής αιτημάτων για τις υποομάδες Α10 και Γ3, και πραγματοποιούνται νομοτεχνικές και διευκρινιστικής φύσεως λεκτικές βελτιώσεις».

Κατά πληροφορίες του Newsbomb.gr η φωτογραφική αλλαγή που σπάει την ομάδα Α6 σε υποομάδες Α6α και A6β και αφορά αφενός αιολικούς σταθμούς με άδεια παραγωγής ή βεβαίωση παραγωγού για τους οποίους έχουν υποβληθεί αιτήματα ή κοινά αιτήματα χορήγησης οριστικής προσφοράς και αφετέρου αιολικούς σταθμούς που σύμφωνα με την άδεια παραγωγής ή τη βεβαίωση παραγωγού ή τη βεβαίωση ειδικών έργων εγκαθίστανται αποκλειστικά μέσα στα γεωγραφικά όρια περιοχών που βρίσκονται σε απόσταση έως 30 χιλιομέτρων από τα σύνορα και για τους οποίους έχουν υποβληθεί ή υποβάλλονται μετά τη δημοσίευση της παρούσας αιτήματα ή κοινά αιτήματα χορήγησης οριστικής προσφοράς σύνδεσης που έχουν ισχύ αιτήματος ή συνολική ισχύ κοινού αιτήματος μεγαλύτερη ή ίση με 200 MW, ευνοούν μια νέα ενεργειακή εταιρεία που συνδέεται με φίλους της Κυβέρνησης.

Το project του Διδυμότειχου

Για να γίνουμε συγκεκριμένοι η εν λόγω ενεργειακή εταιρεία (ΙΚΕ) συστάθηκε το 2020 και έχει εξασφαλίσει από το 2021 άδεια βεβαίωσης παραγωγού από τη ΡΑΕ για αιολικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 63MW στο Διδυμότειχο.

Ως αρχικός μέτοχος της εμφανίζεται μια κυπριακή εταιρεία, ωστόσο σήμερα διαχειριστής της είναι γνωστό πρόσωπο της χρηματιστηριακής αγοράς που το όνομά του βρέθηκε και στις λίστες των παρακολουθήσεων. Ως εκπρόσωπος της κυπριακής εταιρείας που ίδρυσε την ελληνική ΙΚΕ εμφανίζεται δικηγόρος με εμπλοκή στο σκάνδαλο της Folli Follie.

Στο μετοχικό κεφάλαιο της εν λόγω ΙΚΕ εισήλθαν στα μέσα του 2022 ως μέτοχοι επιχειρηματίες μέλη γνωστού κατασκευαστικού Ομίλου, και απέκτησαν μερίδια τόσο μέσω ελληνικών όσο και μέσω κυπριακών οντοτήτων.

Το ότι η τροποποίηση της υπουργικής απόφασης της 12ης Αυγούστου με την απόφαση της 20ης Ιανουαρίου δίνει σκανδαλωδώς όρους σύνδεσης στο συγκεκριμένο αιολικό project του Διδυμοτείχου είναι ενδεικτικό του πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη «μοίρασε την τράπουλα» στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας , κάνοντας μέσα σε μια στιγμή εκατομμυριούχους φίλους και ημετέρους.

Οι αποκαλύψεις του Newsbomb.gr για την υπόθεση αυτή θα συνεχισθούν, καθώς λαμβάνουμε διαρκώς και νέες πληροφορίες για το πόσο βαθιά πηγαίνει το σκάνδαλο και το ποιοι εμπλέκονται σε αυτό.

 

www.newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου