Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2023

Προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας: Στα ίδια επίπεδα με τον Φεβρουάριο και "τσίμπημα" προς τα πάνω οι τιμές ρεύματος του Μαρτίου – Τη Δευτέρα οι ανακοινώσει

Προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας: Στα ίδια επίπεδα με τον Φεβρουάριο οι τιμές ρεύματος του Μαρτίου – Στις 20/2 οι ανακοινώσεις

Στα ίδια με τα τρέχοντα επίπεδα, ίσως και ελαφρώς τσιμπημένες, αναμένεται να κινηθούν οι τιμές ρεύματος των παρόχων για τον Μάρτιο. 

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τις ανακοινώσεις τους και στις 20 Φεβρουαρίου θα αναρτήσουν τους σχετικούς τιμοκαταλόγους. 

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, οι προμηθευτές αναμένεται

να διαμορφώσουν τις ανταγωνιστικές χρεώσεις του επόμενου μήνα κοντά στην περιοχή των 0,20 ευρώ/kWh. Επίπεδα στα οποία είχαν κινηθεί και για τον Φεβρουάριο. 

Αν και οι τιμές χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας του τρέχοντος μήνα κινούνται σε χαμηλά επίπεδα, ενδεχομένως κάποιοι πάροχοι, όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, δεν αποκλείεται να διορθώσουν τις χρεώσεις τους τον επόμενο μήνα. Κι αυτό καθώς τον Φεβρουάριο προχώρησαν σε μεγαλύτερες μειώσεις με βάση τα δεδομένα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. 

Τα μηνύματα

Όπως και να χει, δύο είναι τα μηνύματα που εκπέμπονται από την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας με αφορμή την τιμολογιακή τους πολιτική για τον Μάρτιο:

Το πρώτο έχει να κάνει με το ό,τι η αγορά βαίνει, εκτός απροόπτου σε μία σταθερή κατάσταση. Δηλαδή, αν δεν εκδηλωθεί κάποιο ακραίο γεγονός και ο Μάρτιος και ο Απρίλιος θα χαρακτηριστούν από σταθερές τιμές. 

Χωρίς, βέβαια, αυτό να σημαίνει ότι η ενεργειακή κρίση έχει εκτονωθεί. 

Το δεύτερο μήνυμα έχει να κάνει με το ύψος των επιδοτήσεων που δίνει το ΤΕΜ στους λογαριασμούς ρεύματος νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Όλα δείχνουν ότι και τον Μάρτιο θα είναι εξαιρετικά χαμηλές. Η κρατική ενίσχυση θα κινηθεί στα επίπεδα των 0,04 ευρώ/kWh.

Άρα οι τελικές τιμές που θα πληρώσουν οι καταναλωτές θα παραμείνουν στα επίπεδα των 0,16 με 0,17 ευρώ/kWh

Πέραν αυτού, οι χαμηλές επιδοτήσεις σηματοδοτούν και τη μηδενική συμμετοχή του κρατικού προϋπολογισμού και άρα την εξοικονόμηση πόρων. 

Το αγκάθι

Το αγκάθι που παραμένει στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και επιβαρύνει τους ηλεκτροπαραγωγούς, τους παρόχους και τους καταναλωτές είναι η έκτακτη εισφορά των 10 ευρώ/MWh για τις ποσότητες αερίου που χρησιμοποιούν για την παραγωγή ρεύματος. 

Η διατήρηση του βέβαια φουσκώνει τους λογαριασμούς ρεύματος κατά περίπου 20 ευρώ/MWh.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας φαίνεται να κινείται στην αναπροσαρμογή της έκτακτης εισφοράς με τρόπο που να προκύπτει μείωση.

 

energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου