Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2023

Μόνον υπό καθεστώς στρατηγικής εφεδρείας θα παραμείνει λιγνιτική η «Πτολεμαΐδα V» - Αλλαγή καυσίμου ή αποζημίωση, αν η μονάδα περάσει σε ζημιές, λέει η ΔΕΗ

 Ενταξη σε στρατηγική εφεδρεία για να παραμείνει λιγνιτική, δείχνει η δήλωση Μητσοτάκη, για το μέλλον της «Πτολεμαίδας V» - ΔΕΗ: Αποζημίωση για να συνεχίσει να «καίει» λιγνίτη, αν περάσει σε ζημιές

Επιδίωξη ενός καθεστώτος στρατηγικής εφεδρείας για τη «Πτολεμαΐδα V», ως το μόνο τρόπο προκειμένου να συνεχίσει και στο μέλλον (ίσως ακόμα και μετά το 2028), να καίει λιγνίτη, φωτογραφίζουν οι χθεσινές δηλώσεις Μητσοτάκη από τη Κοζάνη.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου, ο Πρωθυπουργός άφησε ανοικτό το σενάριο μελλοντικής ένταξης της

μονάδας σε μηχανισμό εφεδρείας, υιοθετώντας επί της ουσίας τις θέσεις της ΔΕΗ. 

«Πρέπει λοιπόν, όταν σχεδιάζουμε την πράσινη μετάβαση, να έχουμε υπόψη μας και τη λογική των στρατηγικών εφεδρειών και του τι μπορεί να συμβεί σε περίπτωση ανάγκης. Ακριβώς αυτή τη δυνητική ανάγκη έρχεται να καλύψει η Πτολεμαΐδα V», είπε χαρακτηριστικά ο Κυρ. Μητσοτάκης, ερωτηθείς σχετικά.

Η ένταξη της Πτολεμαΐδα σε καθεστώς στρατηγικής εφεδρείας αποτελεί πάγιο αίτημα της ΔΕΗ, εφόσον η χώρα, αποφάσιζε ότι για λόγους ενεργειακής ασφάλειας, θέλει να έχει stand buy, μια μονάδα που καίει εγχώριο καύσιμο, ακόμη και αν η λειτουργία της θεωρείται ασύμφορη για την επιχείρηση.

Ενα αίτημα που μεταφράζεται σε μια πάγια αποζημίωση κάποιων εκατομμυρίων το χρόνο για τη ΔΕΗ, όσο δηλαδή θα της κοστίζει η μισθοδοσία του προσωπικού (μια τέτοια μονάδα απασχολεί 200 περίπου άτομα), η συντήρησή της, και η εξόρυξη του λιγνίτη που θα τη τροφοδοτεί.

Τώρα η επιχείρηση επαναφέρει το αίτημα. Διαφορετικά, εφόσον το σενάριο δεν περπατήσει, τότε η ΔΕΗ, μόλις η μονάδα αρχίσει να μπαίνει μέσα, θα την αποσύρει για να τη μετατρέψει σε φυσικό αέριο, όπως λένε οι ίδιες πηγές. 

Το ελληνικό αίτημα και η Κομισιόν

Και οι Βρυξέλλες ; Τι συμβαίνει με τις κοινοτικές υπηρεσίες που έχουν ταχθεί απέναντι στους μηχανισμούς αποζημίωσης; Δεν πρέπει να ανάψουν το πράσινο φως για ένα σχήμα capacity payment και strategic reseve; Προφανώς ναι, είναι η απάντηση. Αν και όπως λένε οι ίδιες πηγές, το τελευταίο χρόνο, στο όνομα της ενεργειακής ασφάλειας, είναι αρκετές οι χώρες που έχουν παρακάψει την Επιτροπή, χωρίς να περιμένουν την έγκρισή της.

Σε κάθε περίπτωση, τα μηνύματα από πλευράς ΔΕΗ, αλλά κυρίως η δήλωση του Πρωθυπουργού βάζουν στο τραπέζι το θέμα της στρατηγικής εφεδρείας. Ενα αίτημα που η Ελλάδα είχε υποβάλει παλαιότερα στις Βρυξέλλες για το σύνολο των λιγνιτικών της μονάδων, αλλά που στην καρδιά της ενεργειακής κρίσης, τον περασμένο Ιούλιο, η κυβέρνηση είχε αποσύρει.

Είχε προηγηθεί η απόφαση να παραμείνει ο λιγνίτης στο ενεργειακό μίγμα, μέχρι το 2028 και όχι έως το 2025.  Στο ίδιο πλαίσιο, είχε αποσυρθεί και το ελληνικό αίτημα περί αποζημίωσης της ΔΕΗ για την πρόωρη απόσυρση λιγνιτικών της σταθμών.

Ανοικτό το πότε θα «σβήσει»

Σε κάθε περίπτωση, η ΔΕΗ, αναμένεται να απευθυνθεί ξανά το επόμενο διάστημα στον ΑΔΜΗΕ, όπως είχε κάνει το 2021, υποβάλλοντας του το αίτημα κατά πόσο το εθνικό σύστημα χρειάζεται τη λιγνιτική Πτολεμαΐδα ως στρατηγική εφεδρεία.

Οσο για το ερώτημα κατά πόσο ισχύει η πρόβλεψη του ΕΣΕΚ ότι η Πτολεμαΐδα θα συνεχίσει να «καίει» λιγνίτη τουλάχιστον μέχρι το 2028, πηγές της επιχείρησης δεν συμφωνούν με το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Και απαντούν ότι τίποτα δεν αποκλείει η μονάδα να κλείσει και αρκετά νωρίτερα, ακόμη και το 2025 ή το 2026. Οταν δηλαδή θα αρχίσει να βάζει μέσα την επιχείρηση, επειδή η επιβάρυνση του CO2 στον άνθρακα, θα τον έχουν καταστήσει ακριβότερο από το φυσικό αέριο, στο σενάριο που αυτό συνεχίσει να διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα. Η επιχείρηση θα πάρει σε μια τέτοια περίπτωση, την απόφαση να σβήσουν τα λιγνιτικά φουγάρα, προκειμένου η μονάδα να ξανακάνει την εμφάνισή της μετά από δύο - τρία χρόνια, με καύσιμο πλέον το αέριο.

 

Γιώργος Φιντικάκης 

energypress.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου