Σε ό,τι αφορά τα τιμολόγια ρεύματος νοικοκυριών και επιχειρήσεων, με την τροπολογία αλλάζει ο τρόπος του υπολογισμού της ειδικής εισφοράς υπέρ του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης. Ετσι καταργείται το ειδικό τέλος των 10 ευρώ ανά Μεγαβατώρα που επιβάρυνε τους ηλεκτροπαραγωγούς για την προμήθεια ποσοτήτων φυσικού αερίου. Το τέλος αυτό προκαλούσε επιβάρυνση της τάξης των 20 ευρώ ανά μεγαβατώρα στα τιμολόγια ρεύματος των νοικοκυριών κι επιχειρήσεων. Με τις διατάξεις της τροπολογίας η ειδική εισφορά θα υπολογίζεται ως ποσοστό 5% επί της μέσης μηνιαίας τιμής του φυσικού αερίου TTF. Αυτό σημαίνει ότι θα προκύψει μείωση της επιβάρυνσης των 20 ευρώ ανά Μεγαβατώρα στους λογαριασμούς ρεύματος.

Με άλλες διατάξεις της τροπολογίας, δίνεται λύση στη σύναψη των διμερών συμβάσεων προμήθειας ρεύματος (PPAs) ανάμεσα στις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας και τους ενεργοβόρους καταναλωτές.

Από την 1η Μαρτίου θα εξαιρούνται από το πλαφόν τα έσοδα των ηλεκτροπαραγωγών που προέρχονται από την πώληση ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας με σύμβαση σε ενεργοβόρους καταναλωτές. Οι ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να παράγονται από ΑΠΕ.

Με τη ρύθμιση αυτή ανοίγει ο δρόμος για τη σύναψη των PPAs που αποσκοπούν στην παροχή ρεύματος από ΑΠΕ σε σταθερή τιμή για μακρύ χρονικό διάστημα στις βιομηχανίες.

Με διατάξεις σχεδίου νόμου που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση προβλέπεται η απαλλαγή από την πληρωμή Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) στους λογαριασμούς ρεύματος για βιομηχανίες και αγρότες που ηλεκτροδοτούνται από τη χαμηλή και μέση τάση. Για τις συγκεκριμένες κατηγορίες καταναλωτών είχε αποφασιστεί η αναστολή για την πληρωμή κατά το διάστημα 1 Νοεμβρίου 2021 με 31 Μαρτίου 2023. Με την προτεινόμενη ρύθμιση προβλέπεται πως τα ποσά ΥΚΩ δεν θα πληρωθούν.

Στην τροπολογία που κατατίθεται στη Βουλή προβλέπεται η προκήρυξη προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα». Πρόκειται για το πρόγραμμα που θα επιδοτεί τα νοικοκυριά προκειμένου να αντικαταστήσουν τους ηλεκτρικούς θερμοσίφωνες με ηλιακούς.

Η συγκεκριμένη διάταξη προβλέπει: «Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας και των κατά περίπτωση συναρμόδιων Υπουργών δύναται να ιτροκηρύσσονται δράσεις, χρηματοδοτούμενες από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ή και από άλλες πηγές, που αφορούν στην αντικατάσταση οικιακών συστημάτων παραγωγής Ζεστού Νερού Χρήσης (ΖΝΧ), με ηλιοθερμικά συστήματα παραγωγής ΖΝΧ και στην ανακύκλωση των αποσυρόμενων συσκευών, μέσω συστήματος εναλλακτικής διαχείρισης και ανακύκλωσης από πιστοποιημένους φορείς».

Επίσης, σύμφωνα με τις διατάξεις ορίζεται ότι με τη συγκεκριμένη απόφαση θα προβλέπονται «ο προϋπολογισμός της σχετικής δράσης, οι επιλέξιμες προς χρηματοδότηση και απόσυρση συσκευές, το ποσοστό χρηματοδότησης αυτών, οι ωφελούμενοι από τη δράση, η διάρκεια και οι διαδικασίες εφαρμογής της, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και ο Φορέας καταβολής της χρηματοδότησης, οι υποχρεώσεις των ωφελουμένων και οι συνέπειες μη τήρησης των όρων και των προϋποθέσεων της δράσης, καθώς και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια για την εφαρμογή της».