Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2023

Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για τη μονάδα φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη: Ποια η σκοπιμότητα συμμετοχής της ΔΕΗ και της ΔΕΠΑ Εμπορίας;

Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για τη μονάδα φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη: Ποια η σκοπιμότητα συμμετοχής της ΔΕΗ και της ΔΕΠΑ Εμπορίας;

Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων για τη σκοπιμότητα συμμετοχής της ΔΕΗ και της ΔΕΠΑ Εμπορίας στη μονάδα φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, κατέθεσαν τριάντα τέσσερις (34) βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με πρωτοβουλία του τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης, Σωκράτη Φάμελλου.

Θέτουν αρχικά το ερώτημα εάν η αιφνιδιαστική, όπως επισημαίνουν, εξαγορά του 51% των μετοχών της εταιρείας «Ηλεκτροπαραγωγή

Αλεξανδρούπολης Μονοπρόσωπη ΑΕ» από τη ΔΕΗ και του 29% της ίδιας εταιρείας από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, με τον αρχικό μέτοχο Damco Energy του Ομίλου Κοπελούζου να διατηρεί μόλις το 20%, εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον.

Σημειώνουν ειδικότερα ότι η χρυσοπληρωμένη διοίκηση της ΔΕΗ, που έχει την ευθύνη μέχρι σήμερα για σοβαρά λάθη στρατηγικής και για την παραγωγή δισεκατομμυρίων υπερκερδών εις βάρος των καταναλωτών στην Ελλάδα, δεν έχει ξεκαθαρίσει τι θα κάνει με σημαντικές μονάδες, κόστους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, που αποτελούν περιουσία της επιχείρησης αλλά και του ελληνικού λαού, όπως η Πτολεμαϊδα 5 και η ηλεκτροπαραγωγική μονάδα από αέριο στην Κομοτηνή. Και παρά ταύτα επιλέγει να συνεισφέρει σοβαρό κεφάλαιο, που παρήχθη σε ένα μεγάλο βαθμό και από τα υπερκέρδη εις βάρος των καταναλωτών, για την εξαγορά του 51% της εταιρείας «Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης Μονοπρόσωπη ΑΕ».

Οι βουλευτές υπογραμμίζουν επίσης ότι είναι αμφίβολο κατά πόσον επενδύσεις σε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου είναι βιώσιμες με οικονομικούς και κλιματικούς όρους, ότι η συγκεκριμένη μονάδα θα ανταγωνίζεται, ως νεότερης τεχνολογίας, τις παλαιότερες μονάδες φυσικού αερίου της ΔΕΗ, οι οποίες θα υπολειτουργούν, καθώς και ότι η εξαγορά μεταφέρει στις δύο εταιρείες ΔΕΗ και ΔΕΠΑ Εμπορίας, και άρα στο δημόσιο που αποτελεί μέτοχό τους, σοβαρές υποχρεώσεις που είχαν ήδη αναληφθεί από την «Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης Μονοπρόσωπη ΑΕ».

Για όλους τους παραπάνω λόγους ζητούν να μάθουν: Ποιο είναι το κόστος κατασκευής της μονάδας, τα τεχνοοικονομικά χαρακτηριστικά της και πώς επηρεάζεται η ανταγωνιστικότητά της από το κόστος μεταφοράς, με ποιες τιμές φυσικού αερίου έγινε η αξιολόγηση της επένδυσης, ποια η αναγκαιότητα αυτής της μονάδας ως μέρος του χαρτοφυλακίου των μονάδων παραγωγής της ΔΕΗ στο πλαίσιο του ανταγωνισμού, καθώς και για ποιο λόγο επιλέχτηκε η συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της μονάδας μετά τη διαμόρφωση όλων των παραμέτρων και των συμβάσεων κατασκευής και πώς αξιολογήθηκε το κόστος κατασκευής σε σύγκριση με άλλες μονάδες αντίστοιχης τεχνολογίας και μεγέθους που κατασκευάζονται σήμερα στην Ελλάδα. Ζητούν τέλος να κατατεθούν τα business plan της ΔΕΗ και της ΔΕΠΑ Εμπορίας που περιλαμβάνουν την κατασκευή της ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας από φυσικό αέριο στην Αλεξανδρούπολη.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης όπως δημοσιεύτηκε:

Στις 22 Δεκεμβρίου του 2022 η ΔΕΗ υπέγραψε την εξαγορά του 51% των μετοχών της εταιρείας «Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης Μονοπρόσωπη ΑΕ» και η ΔΕΠΑ Εμπορίας την εξαγορά του 29% της ίδιας εταιρείας, με τον αρχικό μέτοχο Damco Energy του Ομίλου Κοπελούζου να διατηρεί μόλις το 20%. Η υπογραφή έγινε παρουσία του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα.

Η εξαγορά ολοκληρώθηκε αιφνιδιαστικά και σε λιγότερο από έναν μήνα πριν την έναρξη κατασκευής της ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας από φυσικό αέριο στην Αλεξανδρούπολη, η οποία εγκαινιάστηκε μάλιστα παρουσία του κ. Μητσοτάκη στις 14 Ιανουαρίου 2023 και ενώ – όπως προκύπτει - είχαν διαμορφωθεί χωρίς τη συμμετοχή της ΔΕΗ και της ΔΕΠΑ Εμπορίας όλοι οι τεχνικοοικονομικοί όροι κατασκευής και λειτουργίας της μονάδας και οι συμβάσεις κατασκευής της.

Η συμμετοχή των δύο εταιρειών, ΔΕΗ και ΔΕΠΑ εμπορίας, στις οποίες συμμετέχει στη μετοχική σύνθεση με μεγάλα ποσοστά το Δημόσιο, το οποίο έχει επιλέξει και τις διοικήσεις τους, γεννά σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την εξυπηρέτηση του δημόσιου οφέλους με αυτήv την εξαγορά αλλά και σχετικά με τις κυβερνητικές επιλογές και την ενεργειακή στρατηγική που δεν έχουν απαντηθεί ούτε από τους δύο ενεργειακούς φορείς, ούτε από το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Και αυτό γιατί η ενεργειακή στρατηγική της χώρας και οι προτεραιότητες πρέπει να συνδέονται με την πράσινη μετάβαση και άρα την ενίσχυση των ΑΠΕ και την αποθήκευση και από την άλλη, με βάση ακόμα και τις πρόσφατες εξαγγελίες Μητσοτάκη (Απρίλιος 2022, Κοζάνη), οφείλουμε να ενισχύσουμε την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας μας και όχι να αυξήσουμε την εξάρτηση από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα, όπως το φυσικό αέριο.

Ιδιαίτερα στην περίπτωση της ΔΕΗ, η εξαγορά αποτέλεσε κεραυνό εν αιθρία όταν η χρυσοπληρωμένη διοίκησή της, που έχει την ευθύνη μέχρι σήμερα για σοβαρά λάθη στρατηγικής και για την παραγωγή δισεκατομμυρίων υπερκερδών εις βάρος των καταναλωτών στην Ελλάδα, δεν έχει ξεκαθαρίσει τι θα κάνει με σημαντικές μονάδες, κόστους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, που αποτελούν περιουσία της επιχείρησης αλλά και του ελληνικού λαού, όπως η Πτολεμαϊδα 5 και η ηλεκτροπαραγωγική μονάδα από αέριο στην Κομοτηνή. Και παρά ταύτα επιλέγει να συνεισφέρει σοβαρό κεφάλαιο που παρήχθη σε ένα μεγάλο βαθμό και από τα υπερκέρδη για την εξαγορά του 51% της εταιρείας «Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης Μονοπρόσωπη ΑΕ».

Από την άλλη ο Διευθύνων Σύμβουλος της κατά 65% και πλέον δημόσιας ΔΕΠΑ Εμπορίας ανέφερε, κατά την τελετή έναρξης κατασκευής της εν λόγω μονάδας ηλεκτροπαραγωγής, ότι το έργο σηματοδοτεί την εφαρμογή του business plan που έχει καταρτίσει και υλοποιεί από το 2020 η εταιρεία, με στόχο τη μετατροπή της ΔΕΠΑ Εμπορίας σε μια ολοκληρωμένη ενεργειακή επιχείρηση. Θυμίζουμε ότι η ΔΕΠΑ Εμπορίας παρουσίασε κατά το 2021 δεκαπλάσια κέρδη προ φόρων εις βάρος των καταναλωτών και ενώ ήδη είχε ξεκινήσει το ράλι τιμών και τα υπερκέρδη στην αγορά του ρεύματος και του φυσικού αερίου.

Αντίστοιχα είναι μέχρι στιγμής και τα αποτελέσματα της διοίκησης Στάσση στη ΔΕΗ που έχει πρωτεύσει από τη μία στα υπερκέρδη εις βάρος των καταναλωτών και από την άλλη στον πολλαπλασιασμό γαλάζιων στελεχών και στις προκλητικές αμοιβές τους με πριμ , λιμουζίνες και δώρα μετοχές.

Αποδεικνύεται διαρκώς, δυστυχώς, ότι οι αποφάσεις που λαμβάνει η Διοίκηση της ΔΕΗ, της μεγαλύτερης εταιρείας στον τομέα ηλεκτρικής ενέργειας, κατ’ εντολή της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, είναι εις βάρος των συμφερόντων των καταναλωτών και της εθνικής οικονομίες, πρόχειρες και αντικρουόμενες, με μόνο στόχο την εμπέδωση της αισχροκέρδειας εις βάρος.

Η ίδια ασυνέπεια εντοπίστηκε και στην κυβερνητική επιλογή της  βίαιης, χωρίς σχέδιο και ψεύτικης απολιγνιτοποίησης, την οποία ο κ. Μητσοτάκης «πήρε πίσω» τον περασμένο Απρίλιο εξαγγέλλοντας αυτήν τη φορά πως θα αυξήσει τη λιγνιτική παραγωγή κατά  50%, χωρίς να μπορεί να πραγματοποιήσει ούτε αυτήν την εξαγγελία, αφού είχαν απαξιωθεί από τη διοίκηση Στάσση στο μεταξύ τα λιγνιτικά πεδία και είχε οδηγηθεί σε έξοδο το εξειδικευμένο προσωπικό.

Πρόκειται ακόμη για την ίδια Διοίκηση Στάσση που, όπως είχαμε καταγγείλει με σχετική ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου πριν από περίπου ένα έτος (18 Φεβρουαρίου 2022), αποφάσισε λανθασμένα να προχωρήσει στη σύναψη μεγάλων δανείων με ρήτρα διοξειδίου του άνθρακα. Μία βιαστική, καιροσκοπική και πιθανά χωρίς ασφαλιστικές δικλείδες απόφαση της διοίκησης της ΔΕΗ που έχει πολύ σημαντικές επιπτώσεις στους καταναλωτές και στην ελληνική οικονομία.

Αντί λοιπόν η ΔΕΗ να προτιμήσει να επενδύσει στις ΑΠΕ και στην αποθήκευση επιλέγει να επενδύσει σε μία ηλεκτροπαραγωγική μονάδα εγκατεστημένης ισχύος 840 MW με καύσιμο αποκλειστικά το φυσικό αέριο. Πρόκειται φυσικά για μία επιλογή που, δεδομένων των δεσμευτικών στόχων της Ελλάδας για το κλίμα και συγκεκριμένα την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας το 2050, είναι αμφίβολο ότι είναι οικονομικά αλλά και κλιματικά βιώσιμη.

Επειδή η ΔΕΗ και η ΔΕΠΑ Εμπορίας είναι εταιρείες όπου συμμετέχει του ελληνικό δημόσιο και οφείλουν να προστατεύουν το δημόσιο συμφέρον και να διασφαλίζουν χαμηλές τιμές για τους καταναλωτές

Επειδή οι μέχρι τώρα επιλογές της Διοίκησης της ΔΕΗ και της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας στην ενέργεια το μόνο αποτέλεσμα που είχαν ήταν η εκτόξευση τιμών για τους καταναλωτές και η εμπέδωση της αισχροκέρδειας λίγων εις βάρος του συνόλου της κοινωνίας,

Επειδή είναι αμφίβολο κατά πόσον επενδύσεις σε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου είναι βιώσιμες σε οικονομικούς και κλιματικούς όρους

Επειδή η συγκεκριμένη μονάδα θα ανταγωνίζεται, ως νεότερης τεχνολογίας, τις παλαιότερες μονάδες φυσικού αερίου της ΔΕΗ, οι οποίες θα υπολειτουργούν

Επειδή η εξαγορά μεταφέρει στις δύο εταιρείες ΔΕΗ και ΔΕΠΑ Εμπορίας και άρα στο δημόσιο που αποτελεί μέτοχό τους σοβαρές υποχρεώσεις που είχαν ήδη αναληφθεί από την «Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης Μονοπρόσωπη ΑΕ»

Ερωτάται ο κ. Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας:

1.     Ποιο είναι το κόστος κατασκευής της μονάδας; Ποια είναι τα τεχνοοικονομικά χαρακτηριστικά της μονάδας, οι προδιαγραφές, οι  προβλεπόμενες ώρες λειτουργίας της μονάδας παραγωγής και πώς επηρεάζεται η ανταγωνιστικότητά της από το κόστος μεταφοράς, σε σχέση με άλλες σύγχρονες μονάδες φυσικού αερίου;

2.     Με ποιες τιμές φυσικού αερίου έγινε η αξιολόγηση της επένδυσης;

3.     Ποια η αναγκαιότητα αυτής της μονάδας ως μέρος του χαρτοφυλακίου των μονάδων παραγωγής της ΔΕΗ στο πλαίσιο του ανταγωνισμού;

4.     Γιατί να διατεθούν πόροι για επιπλέον θερμική παραγωγή από τη ΔΕΗ, και μάλιστα εξαιρετικά αμφίβολης βιωσιμότητας, αντί να επενδυθούν σε ΑΠΕ και σε επιχειρηματικές δραστηριότητες διαφοροποίησης στο εσωτερικό και επέκτασης στο εξωτερικό;

5.     Ποιο είναι το business plan της επένδυσης για τη ΔΕΗ και τη ΔΕΠΑ Εμπορίας;

6.     Με ποια κριτήρια προκρίθηκε από τη ΔΕΗ η συμμετοχή της στην μονάδα φυσικού αερίου του Ομίλου Κοπελούζου στην Αλεξανδρούπολη έναντι εναλλακτικών επενδυτικών επιλογών;

7.     Για ποιο λόγο επιλέχτηκε η συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της μονάδας μετά τη διαμόρφωση όλων των παραμέτρων και των συμβάσεων κατασκευής και πώς αξιολογήθηκε το κόστος κατασκευής σε σύγκριση με άλλες μονάδες αντίστοιχης τεχνολογίας και μεγέθους που κατασκευάζονται σήμερα στην Ελλάδα;

Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων:

Να κατατεθούν τα business plan της ΔΕΗ και της ΔΕΠΑ Εμπορίας που περιλαμβάνουν την κατασκευή της ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας από φυσικό αέριο στην Αλεξανδρούπολη.

 

energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου