Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2023

Η Μυτιληναίος ο μεγαλύτερος πάροχος μετά τη ΔΕΗ με πάνω από 550.000 πελάτες


Πώς χτίζει την ισχυροποίηση της θέσης του στην λιανική, ανοικτή και νέα εξαγορά-Οι κινήσεις της αγοράς και η αποεπένδυση των ΕΛΤΑ από την ενέργεια 

Μια πελατειακή βάση που υπολογίζεται σε πάνω από μισό εκατομμύριο εξασφαλίζει η Μυτιληναίος, με την απόκτηση

της Watt&Volt με την οποία άνοιξε πέρσι, -μεσούσης της ενεργειακής κρίσης – ο κύκλος των εξαγορών στον τομέα της προμήθειας.

Η εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας που ξεχώρισε ανάμεσα στις μη καθετοποιημένες επιχειρήσεις την τελευταία δεκαετία ενσωματώνεται στο δυναμικό της Μυτιληναίος, στο οποίο προσθέτει περισσότερους από 200.000 πελάτες.

Όπως έχει δηλώσει η εταιρεία, η ενσωμάτωση της Watt&Volt ενισχύει περαιτέρω την καθετοποίηση του τομέα Ενέργειας της Mυτιληναίος, φέρνοντάς την πιο κοντά στη δημιουργία του παρόχου της νέας εποχής (Utility of the Future), που η εταιρεία κατά την πρόσφατη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 2022,  δεν απέκλεισε να συμπληρωθεί και με νέα εξαγορά.

Η συμφωνία για την απόκτηση της Watt&Volt, επιβεβαίωσε πέρσι την αδυναμία των μη καθετοποιημένων ομίλων να σταθούν στην αγορά της προμήθειας, η οποία βρέθηκε να σφυροκοπείται από την ενεργειακή κρίση και να εξαντλεί την ρευστότητα των παρόχων. Στην αγορά προεξοφλούν συνέχιση της συγκέντρωσης στον κλάδο που αποτελεί μια αναγκαστική διέξοδο και παρόμοιο δρόμο φαίνεται να αναζητούν και άλλες μικρές εταιρείες του κλάδου.

Ήδη μεταξύ εκείνων που αποεπενδύουν από την αγορά είναι και τα ΕΛΤΑ τα οποία, με πρόσφατη επιστολή τους στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας, τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) και τους διαχειριστές της αγοράς έχει ενημερώσει για τη διακοπή των ενεργειακών δραστηριοτήτων. Η διοίκηση των Ελληνικών Ταχυδρομείων έχει θέσει ως προθεσμία για τη μετακίνηση των πελατών της σε άλλο πάροχο την 8η Μαΐου.

Την πώλησή της Volterra εν μέσω της ενεργειακής καταιγίδας επιχειρεί τα τελευταία χρόνια και η AVAX. Πέρσι η εταιρεία πούλησε το χαρτοφυλάκιο των ΑΠΕ στη ΔΕΗ Ανανεώσιμες κρατώντας το πελατολόγιο στην λιανική καθώς οι διαπραγματεύσεις με υποψήφιους επενδυτές δεν απέδωσαν. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα επιδιωχθεί η εκ νέου πώλησή της στο άμεσο μέλλον. Στην αγορά κυκλοφορούν κατά καιρούς σενάρια για ανάλογες κινήσεις μεταξύ και μεγαλύτερων παικτών της αγοράς, μολονότι επί τους παρόντος δεν έχει εκδηλωθεί κάποια αντίστοιχη πρωτοβουλία.

Χθες η Μυτιληναίος ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της συμφωνίας με την Watt&Volt, η οποία οριστικοποιήθηκε πέρσι το καλοκαίρι και προβλέπει την τοποθέτηση του ιδρυτή της κ. Αναστάσιου Παπαναγιώτου στη θέση του Εκτελεστικού Διευθυντή. Το τίμημα ανέρχεται συνολικά σε 36 εκ. ευρώ από τα οποία τα 20 εκατ. είναι σε μετρητά και τα υπόλοιπα σε μετοχές της Μυτιληναίος.

Ο επικεφαλής της Watt&Volt αναλαμβάνει την μία από τις πέντε κομβικές διευθύνσεις της Μυτιληναίος με βάση την νέα δομή της εταιρείας, μετά τον πρόσφατο εταιρικό μετασχηματισμό. Πρόκειται για την «M Energy Customer Solutions» που ενσωματώνει τις δραστηριότητες στη λιανική (μικροί εταιρικοί πελάτες και επαγγελματίες), σε προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, καθώς και την παροχή νέων προϊόντων & υπηρεσιών (ενεργειακή απόδοση, έξυπνες πόλεις, διαχείριση εγκαταστάσεων, υπηρεσίες Internet of Things /digital, κ.α.)

Πέρσι, ο τομέας της προμήθειας, έκλεισε για την Protergia με 345.000 συνολικά μετρητές ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου και μερίδιο στην αγορά ηλεκτρισμού που διαμορφώθηκε σε 7,6%, αποτελώντας το δεύτερο μεγαλύτερο καθετοποιημένο όμιλο ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα μετά την ΔΕΗ.

Ο τομέας ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, αποτελεί την ναυαρχίδα  των δραστηριοτήτων της Μυτιληναίος με κύκλο εργασιών που πέρσι ανήλθε σε 4,4 δισ. και αντιστοιχεί στο 70% του συνολικού τζίρου με αυξημένα EBITDA στα 373 εκατ. αυξημένα κατά 153%.

H κατάκτηση των επιδόσεων αυτών αποδίδεται στον υψηλό βαθμό απόδοσης των μονάδων, αλλά και στη δυνατότητα της Mυτιληναίος λόγω του μεγέθους της, για προμήθεια φυσικού αερίου σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές και με ένα διαφοροποιημένο δίκτυο τόσο μέσω φορτίων LNG, όσο και μέσω αερίου από αγωγούς.

Η Mυτιληναίος υποστηρίζει ότι με τον τρόπο αυτό διασφαλίζει επαρκείς ποσότητες για τις δραστηριότητές της, σε ένα περιβάλλον ιδιαίτερα υψηλών τιμών ενέργειας, ενώ παράλληλα έχει τη δυνατότητα για σημαντική διείσδυση στις γειτονικές αγορές.

 

www.newmoney.gr

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου