Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2023

Τιτάν: Σε διαπραγμάτευση με τη ΔΕΗ για πράσινο PPA με διάρκεια 8-10 ετών - Τι στοχεύει η στρατηγική ανάπτυξης

Τιτάν: Σε διαπραγμάτευση με τη ΔΕΗ για πράσινο PPA με διάρκεια 8-10 ετών

Σε διαπραγματεύσεις με τη ΔΕΗ προκειμένου να συναφθεί νέο διμερές συμβόλαιο προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας βρίσκεται ο όμιλος Τιταν όπως αποκάλυψε χθες η διοίκηση στο πλαίσιο της ενημέρωσης στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Η διαπραγμάτευση όπως διευκρινίστηκε αφορά σε πράσινο PPA διάρκειας 8 έως 10 ετών στο οποίο τα πρώτα δύο χρόνια θα έχουν υψηλότερο κόστος, ωστόσο μακροπρόθεσμα η σύμβαση θα δώσει χαμηλότερη τιμή και ταυτόχρονα θα ενισχύσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της

εταιρείας. 

Προοπτικές 

Όσον αφορά στις προοπτικές των δραστηριοτήτων του ομίλου, στις ΗΠΑ αναμένεται αύξηση των πωλήσεων παρά την επιβράδυνση στην ιδιωτική κατοικία, ενώ αναμένεται σημαντική αύξηση από τα έργα υποδομών. Το 2023 στην αγορά της Αμερικής αναμένεται αύξηση των επιδόσεων σε σχέση με το 2022.  Η ελληνική αγορά θα συνεχίσει να κινείται θετικά το 2023 με προοπτική να επιταχύνει το 2024, ενώ αναμένονται υψηλότερες εξαγωγές που θα κατευθυνθούν στις ΗΠΑ. Η κερδοφορία αναμένεται να είναι βελτιωμένη στην ελληνική αγορά. Στην Τουρκία και την Αίγυπτο αναμένεται βελτίωση, όχι όμως σε σημαντικό βαθμό που να επηρεάσει τη συνολική εικόνα του ομίλου. 

Οι αγορές τσιμέντου αναμένεται να παραμείνουν υψηλές και οι τιμές αναμένεται να συνεχίσουν να καλύπτουν τα αυξημένα κόστη ενώ στην πορεία αναμένεται να υπάρξουν προσαρμογές προς τα κάτω εάν παγιωθεί η μείωση του κόστους ενέργειας. Τα επενδυτικά προγράμματα θα είναι υψηλά και το 2023 οι επενδύσεις αναμένεται να κινηθούν στα επίπεδα των 200 εκατ. ευρώ. 

Σε ό,τι αφορά τις επόμενες κινήσεις εξαγορών, η διοίκηση του ομίλου ανέφερε ότι εξετάζονται νέες ευκαιρίες για είσοδο σε νέες δραστηριότητες στο πλαίσιο της στρατηγικής ανάπτυξης. 

Ελλάδα 

Στην Ελληνική αγορά ο όμιλος είναι παρών σε όλα τα έργα που υλοποιούνται με πιο εμβληματικό το αεροδρόμιο στο Καστέλι όπου υπάρχει λατομείο και μονάδα παραγωγής σκυροδέματος. Παράλληλα θα δημιουργηθεί μονάδα παραγωγής σκυροδέματος στο Ελληνικό. Όπως ανέφερε η διοίκηση το έργο του Ελληνικού είναι σημαντικό διότι είναι ένα έργο διαρκείας που θα τρέχει για πάνω από 10 χρόνια και θα παράσχει τη βάση πάνω στην οποία θα αναπτυχθεί η αγορά δομικών υλικών σε ορίζοντα 10ετίας. 

Μέρισμα

Αν και ακόμη δεν έχει υπάρξει απόφαση του ΔΣ για το μέρισμα, αυτή αναμένεται να ληφθεί πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του έτους το Μάρτιο. Σύμφωνα με τη διοίκηση το μέρισμα δε θα είναι πολύ μεγαλύτερο από το περυσινό. 

Ταυτόχρονα ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να υπάρξει κίνηση για ακύρωση ιδίων μετοχών κάτι που ζητούν και οι ξένοι θεσμικοί. Είναι πιθανόν να δούμε μια τέτοια κίνηση εντός του έτους ανέφερε η διοίκηση. 

 

Χρήστος Στεφάνου 

energypress.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου