Για «ταφόπλακα» που μπαίνει στην ΔΕΗ «με κυβερνητική εντολή», κάνει λόγο η ΓΕΝΟΠ, αναφερόμενη στην επιβάρυνση των προμηθευτών για την κάλυψη του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ. Η ΔΕΗ είναι υπό την απειλή της κατάρρευσης και «ευχόμαστε στον υπουργό να μην κληθεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση με τις διαδικασίες του "άρθρου 99"» τονίζει.
Σε σχετική ανακοίνωση η ΓΕΝΟΠ υποστηρίζει ότι το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ για το νέο καθεστώς στήριξης των
ΑΠΕ αντί να λύσει το «γόρδιο δεσμό» των υπερβολικών ενισχύσεων στην «πράσινη ενέργεια», περιπλέκει και δυσκολεύει τα πράγματα.
Ειδικότερα σε ότι αφορά στην κάλυψη του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ και τη συνεισφορά των προμηθευτών στην κάλυψη των ελλειμμάτων, οι συνδικαλιστές εκτιμούν ότι η ΔΕΗ θα κληθεί να «πληρώσει για μια ακόμη φορά το μάρμαρο» καθώς της αναλογεί το 90% της αγοράς.
«Η ΔΕΗ θα επωμιστεί ένα μεγάλο φορτίο από τη ρύθμιση αυτή καθώς θα κληθεί να πληρώσει 150 εκατομμύρια ευρώ για φέτος και άλλα περίπου 300 εκατ. ευρώ , την επόμενη χρονιά με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η απόφαση για τη έκπτωση στα τιμολόγια της ΔΕΗ» υπογραμμίζουν.
Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ θεωρεί ότι το νομοσχέδιο επιβαρύνει δυσβάστακτα τη ΔΕΗ με δεδομένη την άσχημη οικονομική κατάσταση της εταιρίας, ενώ στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «απόδειξη αυτών το γεγονός ότι στη συζήτηση στην Επιτροπή της Βουλής το σύνολο των εκπροσώπων των ΑΠΕ ήταν υπέρ των συγκεκριμένων ρυθμίσεων.»
Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ δηλώνει ότι δεν είναι αντίθετη με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αλλά, όπως υποστηρίζει, διαφωνεί «με την αλόγιστη ανάπτυξή τους και τις υπερβολικές επιδοτήσεις των κρατικοδίαιτων επενδυτών τις οποίες τελικά καλείται να πληρώσει ο Έλληνας καταναλωτής.»
Είναι χαρακτηριστικό, προστίθεται, ότι το ειδικό τέλος ΑΠΕ, που μετονομάστηκε σε ΕΤΜΕΑΡ για να καλυφθεί η επιδότηση των ΑΠΕ, αυξήθηκε κατά 9.500% ( από 0,30 λεπτά/MWh σε 30 ευρώ/MWh) και πληρώθηκε εξολοκλήρου από τους καταναλωτές.
«Φοβόμαστε ότι η ΔΕΗ είναι υπό την απειλή της κατάρρευσης και ευχόμαστε στον υπουργό να μην κληθεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση με τις διαδικασίες του "άρθρου 99"», τονίζει το συνδικάτο των εργαζομένων της ΔΕΗ.
Επίσης, η ΓΕΝΟΠ επισημαίνει ότι στη συζήτηση που έγινε στην Επιτροπή Παραγωγής & Εμπορίου της Βουλής, κατέθεσε πρόταση (με την οποία συμφώνησε και ο πρόεδρος του ΛΑΓΗΕ Μ.Φιλίππου) για τον χαρακτηρισμό των λιγνιτικών μονάδων, που συνδέονται με την τηλεθέρμανση των πόλεων και εξυπηρετούν χιλιάδες πολίτες, ως ΣΗΘΥΑ.
Πρότεινε, δηλαδή, να εντάσσονται στο σύστημα με τον ίδιο τρόπο και να πληρώνονται αντίστοιχα, «ώστε να μην υπάρχει μεροληψία σε βάρος της ΔΕΗ.»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου