Πέμπτη 4 Αυγούστου 2016

Σκουρλέτης: Σύντομα το νομοσχέδιο για το target model - Δεν θα ιδιωτικοποιηθεί το 17% της ΔΕΗ

Εικόνα για το αποτέλεσμα ειδήσεων 
Στα φλέγοντα θέματα της ενέργειας αναφέρθηκε σήμερα ο υπουργός ΠΕΝ, Πάνος Σκουρλέτης, κατά τη συζήτηση για το νομοσχέδιο ΑΠΕ στη Βουλή.
Ο υπουργός τόνισε σχετικά με τις ΑΠΕ ότι "με ομαλό τρόπο πηγαίνουμε σε μια νέα κατάσταση που θα έχει οφέλη για όλους. Ήταν υπερβολικές οι αποδόσεις και οι τιμές στο παρελθόν. Υπήρξαν σχέδια με 18-25% αποδόσεις και
έπαιρναν και ενισχύσεις από τον επενδυτικό νόμο.
Ήταν κλασσικό παράδειγμα έλλειψης εθνικού σχεδιασμού η ανάπτυξη των ΑΠΕ στο παρελθόν. Πλέον έχουμε ένα νέο σύστημα στήριξης με διαγωνισμούς. Υλοποιείται ο ευρύτερος ενεργειακός σχεδιασμός. Θα ξεπεράσουμε τις δεσμεύσεις μας για το 2020".
Αναφορικά με την αγορά ηλεκτρισμού, δήλωσε τα εξής:
"Σύντομα θα είμαστε σε θέση να φέρουμε νομοσχέδιο για το target model. Δώσαμε μάχη και εξασφαλίσαμε το δημόσιο χαρακτήρα των δικτύων. Αρνούμαστε τις πιέσεις από το παρελθόν για την ιδιωτικοποίηση του 17% της ΔΕΗ. Δεν συμφωνούμε να υλοποιηθεί το σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ που προβλέπει αυτή την πώληση. Δεν έχει νόημα και από την πλευρά της λειτουργίας της αγοράς. Έχουμε μπει σε μια φάση ανοικτής αγοράς, άρα πρόκειται για ιδεοληψία και εξυπηρέτηση συμφερόντων το 17%".
Όσον αφορά το έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ, ο κ. Σκουρλέτης το αποκάλεσε κορυφαίο ζήτημα και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση είχε τρεις επιλογές: Νέο κούρεμα, αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ για τους καταναλωτές ή τη λύση που επιλέχθηκε με το κόστος στους προμηθευτές. "Είναι λογικό να υπάρξει το τέλος προς τους προμηθευτές", υπογράμμισε.
Τέλος, σχετικά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ, ο υπουργός ανέφερε: "Έχουμε αυτό το τεράστιο ποσό που δεν είναι όμως πάνω από 3 δις. ευρώ. Έχουν μπει 650 εκατ. ευρώ στη ρύθμιση που τέθηκε σε ισχύ. Το ποσό των οφειλών αποτυπώνει τις πολιτικές των προηγουμένων ετών με αποψίλωση του ΑΕΠ και του εισοδήματος των πολιτών".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου