Πέμπτη 4 Αυγούστου 2016

ΔΕΔΔΗΕ: Βαριές χρεώσεις και αποσύνδεση για ρευματοκλοπή

dei-roloi
Βαρύτατες πρόσθετες χρεώσεις θα καταβάλλουν όσοι αποδεδειγμένα έχουν προχωρήσει σε ρευματοκλοπές, όπως τουλάχιστον προτείνει ο Διαχειριστής του Ελληνικού Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.
Η ΡΑΕ προχωρά σε άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου, που όπως αναφέρει χαρακτηριστικά βρίσκεται σε έξαρση.  Η δημόσια διαβούλευση για τα εν λόγω μέτρα
ολοκληρώνεται στις 27 Ιουλίου.
Στην πρόταση που υπέβαλε ο ΔΕΔΔΗΕ περιλαμβάνεται, ανάμεσα σε άλλα, ο υπολογισμός της ηλεκτρικής ενέργειας που κλάπηκε με τιμή η οποία θα είναι προσαυξημένη κατά 30% έως και 90% σε σχέση με το κόστος προμήθειας, συνυπολογίζοντας και τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις.
Επίσης, σύμφωνα με την εταιρεία διαχείρισης των δικτύων διανομής, η χρονική στιγμή έναρξης της ρευματοκλοπής θα πρέπει να υπολογίζεται από την ημερομηνία που η κατανάλωση εμφανίσθηκε σημαντικά μειωμένη στο ιστορικό του συγκεκριμένου πελάτη.
Πέρα όμως από αυτά τα πρόστιμα, οι καταναλωτές που αποδεδειγμένα έκλεψαν ρεύμα θα καταβάλλουν στον ΔΕΔΔΗΕ και τα έξοδα για την αντιμετώπισης της κλοπής, όπως για παράδειγμα για την πιθανή εγκατάσταση νέου μετρητή. Αν χρειασθεί νέος μετρητής, τότε το κόστος για μία μονοφασική παροχή θα είναι 300 ευρώ.
Μάλιστα, οι παραπάνω οφειλές θα κοινοποιούνται στον καταναλωτή από τον προμηθευτή του, είτε μέσω ειδικού λογαριασμού είτε μέσω ειδοποιητήριας επιστολής. Αν ο χρήστης της παροχής δεν εξοφλήσει τις παραπάνω οφειλές σε 10 ημέρες, τότε θα διακόπτεται η ηλεκτροδότηση, ενώ για τόσο διάστημα δεν έχει εξοφληθεί όλο το ποσό, ο καταναλωτής δεν θα μπορεί να αλλάξει προμηθευτή. Επιπλέον, ο ΔΕΔΔΗΕ προτείνει να του δοθεί η δυνατότητα να επιβάλει περιορισμούς και ως προς την πρόσβαση του καταναλωτή στο δίκτυο μέσω άλλης παροχής.
Το μέρος των χρημάτων που θα αντιστοιχούν στον ΔΕΔΔΗΕ από τα πρόστιμα θα αξιοποιούνται για να αντισταθμίζεται η οικονοµική ζηµία όλων των συνεπών καταναλωτών από τις κλοπές ηλεκτρικής ενέργειας.
Με το τέλος της δημόσιας διαβούλευσης και αφού λάβει υπόψη και τις υπόλοιπες τοποθετήσεις σε αυτήν, η ΡΑΕ θα γνωστοποιήσει ποιες από τις παραπάνω προτάσεις του ΔΕΔΔΗΕ θα εγκρίνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου