Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος παραδέχτηκε μιλώντας στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το πολυνομοσχέδιο, ότι η ένταξη ΔΕΚΟ και δημόσιων οργανισμών στο νέο Υπερταμείο μπορεί να σημαίνει και ιδιωτικοποίησή τους, αναιρώντας έτσι επί της ουσίας όλη την επιχειρηματολογία των στελεχών της κυβέρνησης και των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ άλλων και του ΥΠΕΝ κ. Σκουρλέτη.
«Το Ταμείο είναι ένας συμβιβασμός. Μας δημιουργεί
προβλήματα. Αλλά λέμε κάθε εμπόδιο για καλό», ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος, για να συμπληρώσει ότι «έχει δίκιο ο κ. Γεωργιάδης ότι δεν αποκλείεται η προοπτική της ιδιωτικοποίησης», προσθέτοντας ότι όσο εκείνος είναι υπουργός, δεν πρόκειται να συνυπογράψει μια τέτοια εξέλιξη.
Νωρίτερα το energypress είχε γράψει σε σχέση με τη συζήτηση στη Βουλή:
Η μεταφορά των ΔΕΚΟ στο Υπερταμείο δεν συνεπάγεται την ιδιωτικοποίησή τους, ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Πάνος Σκουρλέτης.
Ο κ. Σκουρλέτης, ανέφερε πως δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι η μεταφορά ΔΕΚΟ στο Υπερταμείο σημαίνει ιδιωτικοποίηση και ξεκαθάρισε ότι αρμόδιο για τις ιδιωτικοποιήσεις είναι το ΤΑΙΠΕΔ, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Καταλόγισε, δε, στην αντιπολίτευση «προπαγανδιστική τακτική» και «επιλογή υπονόμευσης», όταν υποστηρίζει ότι η ένταξη των ΔΕΚΟ στο Υπερταμείο συνεπάγεται αυτομάτως και την ιδιωτικοποίησή τους.
Στο τέλος της σημερινής πρώτης συζήτησης στην Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ), ενώ καταψήφισε σύσσωμη η αντιπολίτευση.
Νωρίτερα, κατά την τοποθέτηση των εκπροσώπων των φορέων, υπέρ του νομοσχεδίου λόγω του ότι θα αναμορφώσει την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, τάχθηκε ο πρόεδρος του ΛΑΓΗΕ Μιχάλης Φιλίππου.
Από θετικά προσκείμενη στο νομοσχέδιο θέση τοποθετήθηκε και ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας ΑΕ Νικόλαος Μπουλαξής, ο οποίος επισήμανε ότι γίνεται προσπάθεια να ενσωματωθούν βασικά στοιχεία της ΕΕ, που οδηγούν στην ενοποιημένη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Ως ένα πρώτο θετικό και αναγκαίο βήμα χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο γενικός διευθυντής του «Ελληνικού Συνδέσμου Ανεξάρτητων Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας Γεώργιος Στάμτσης, ο οποίος τόνισε επίσης ότι είναι αναγκαίο να προσδιοριστούν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.
Ο Γιώργος Αδαμίδης, πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, έκανε λόγο για διάσταση απόψεων μεταξύ του υπουργού Περιβάλλοντος Πάνου Σκουρλέτη και, όπως είπε, οι εργαζόμενοι ταυτίζονται με τις θέσεις του κ. Σκουρλέτη που είναι κατά της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και όχι με του κ. Πιτσιόρλα που θέλει η εταιρία να υπαχθεί στο «Υπερταμείο» και να μην είναι δημόσιος φορέας.
ΑΠΟ energypress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου