Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016

«Η κυβέρνηση δεν έχει επιλεκτικές σχέσεις με κανέναν επιχειρηματία»

Αισιόδοξος ότι τα επιχειρήματα της κυβέρνησης για τη μη πώληση του 17% της ΔΕΗ θα γίνουν αποδεκτά από τους δανειστές εμφανίζεται ο Πάνος Σκουρλέτης. Αφήνει σαφείς αιχμές όμως κατά του Στέργιου Πιτσιόρλα, λέγοντας με νόημα ότι πρέπει «ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ να είναι πρόσωπο εμπιστοσύνης της κυβέρνησης και όχι άλλων». Υποστηρίζει δε ότι «δεν υπάρχουν επιλεκτικές
σχέσεις της κυβέρνησης με κανέναν επιχειρηματία», αντιτείνοντας ότι «αυτά τα έκαναν οι προηγούμενοι». Ξεκαθαρίζει τέλος ότι δεν τον ενδιαφέρει η προοπτική να αναλάβει γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ και σημειώνει ότι το πολιτικό αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να εξαντλείται «σε μια χρηστή διαχείριση της συμφωνίας του περασμένου χρόνου και μόνο»
⚫  Τα θέματα ενέργειας συμπεριλαμβάνονται στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Θα προλάβετε την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ; Δεδομένων των συνεπειών που θα έχει μια τέτοια εξέλιξη, έχετε εναλλακτικό σχέδιο;
Πράγματι, ένα μέρος των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της υποδόσης αφορά ενεργειακά ζητήματα, μόνο που σε αυτά δεν συμπεριλαμβάνεται η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ.
Σας θυμίζω πως ο διαγωνισμός για τη συγκεκριμένη ιδιωτικοποίηση έχει ολοκληρωθεί από το 2013 και δεν έχει ολοκληρωθεί μετά από παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, που υποχρέωσε την αζέρικη SOCAR να περιορίσει το μερίδιό της κάτω του 50%. Εκτοτε αναζητείται αγοραστής τουλάχιστον για το 17% από το ποσοστό που θα αγόραζε η SOCAR.
Εμείς όλο αυτό το διάστημα δεν έχουμε παρέμβει στους όρους του διαγωνισμού, εκείνο βέβαια που κάνουμε, μετά από πρόταση της ΡΑΕ, είναι να μεριμνήσουμε για την προστασία της εγχώριας παραγωγής αποτρέποντας αυξήσεις στις τιμές χρήσεις του δικτύου φυσικού αερίου της τάξης του 68%.
Κατά τα αλλά εργαζόμαστε για να ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη ιδιωτικοποίηση, μια και αυτό αναφερόταν ρητά στη συμφωνία του περασμένου χρόνου.
Οσοι τώρα προσπαθούν να εμπλέξουν τη διαδικασία της συγκεκριμένης ιδιωτικοποίησης με αυτήν της εκταμίευσης της υποδόσης έχουν πολιτική στόχευση που υπηρετεί άλλες πολιτικές σκοπιμότητες.
⚫  Πώς σχεδιάζετε να ξεπεράσετε στο μέλλον τις πιέσεις των δανειστών, που ζητούν εφαρμογή του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και την πώληση του 17% της ΔΕΗ;
Εδώ τα πράγματα είναι διαφορετικά, το παλιό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, της κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου, προέβλεπε την πώληση του 17% και όχι το δικό μας.
Επί της ουσίας όμως, δεν έχει καμία απολύτως σκοπιμότητα το να προχωρήσει η συγκεκριμένη πώληση.
Σήμερα η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ανοίγει, άλλωστε έχουν γίνει μια σειρά θεσμικές αλλαγές σε αυτήν την κατεύθυνση.
Ο ΑΔΜΗΕ διαχωρίζεται ιδιοκτησιακά από τη ΔΕΗ, ενώ το Δημόσιο διατηρεί το 51%. Ακυρώσαμε τον νόμο για τη μικρή ΔΕΗ, προχωρούμε στις δημοπρασίες ηλεκτρικού ρεύματος τύπου ΝΟΜΕ, θεσμοθετούμε το target model.
Μιλάμε πλέον για άλλες συνθήκες. Μόνο μια νεοφιλελεύθερη ακαμψία και εμμονή μπορεί να δικαιολογήσει την επαναφορά αυτού του σχεδίου.
Τα επιχειρήματά μας είναι ισχυρά και πιστεύω πως θα γίνουν τελικώς αποδεκτά.
⚫  Εχετε επισημάνει ότι δηλώσεις του επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ για την ιδιωτικοποίηση ποσοστού της ΔΕΗ δημιουργούν «πολιτικό ζήτημα». Θεωρείτε ότι ο Στέργιος Πιτσιόρλας υπονομεύει το έργο και τις προσπάθειες της κυβέρνησης;
Ο κ. Πιτσιόρλας, ενώ γνωρίζει επακριβώς τη θέση της κυβέρνησης για τη ΔΕΗ, προ μηνός σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg, ως μη όφειλε, άνοιξε το θέμα του 17%.
Αν αληθεύει δε αυτό που ακούγεται από δημοσιογραφικούς κύκλους ότι το ΤΑΙΠΕΔ έχει αναλάβει τον ρόλο της διασποράς πληροφοριών για λογαριασμό συγκεκριμένων κύκλων των δανειστών με σκοπό τη διαμόρφωση της κοινής γνώμης, τότε αντιλαμβάνεστε πως τα πράγματα είναι σοβαρά.
Καταλαβαίνετε πόσο μεγάλη σημασία έχει ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ να είναι πρόσωπο εμπιστοσύνης της κυβέρνησης και όχι άλλων.
⚫  Σας προβληματίζουν τα όσα δημοσιεύονται για την Τράπεζα Αττικής, τις δανειοδοτήσεις του κ. Καλογρίτσα και το «πόθεν έσχες» του; Μήπως η προσπάθεια διάλυσης του «τριγώνου της διαπλοκής» αποτυγχάνει;
Σε σχέση με τον διαγωνισμό για τις νέες τηλεοπτικές, ο νόμος είναι σαφής και θα εφαρμοστεί αδιακρίτως.
Δεν υπάρχουν επιλεκτικές σχέσεις της κυβερνήσεις με κανέναν επιχειρηματία, αυτά τα έκαναν οι προηγούμενοι. Πιο συγκεκριμένα, για τις σχέσεις του επιχειρηματία με την Τράπεζα Αττικής αρμόδιοι να απαντήσουν είναι οι διορισμένες διοικήσεις από την προηγούμενη κυβέρνηση.
Η προτροπή προς τη νέα διοίκηση της τράπεζας, που μόλις τώρα ανέλαβε, είναι να δράσει με γνώμονα το συμφέρον της τράπεζας και με βάση τη νομιμότητα.
⚫  Εχει ευθύνες γι’ αυτά και η Τράπεζα της Ελλάδος και οι προηγούμενοι διοικητές της;
Ασφαλώς και η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ευθύνες ως εποπτεύουσα το εγχώριο τραπεζικό σύστημα και οφείλει να δώσει εξηγήσεις για ό,τι της ζητηθεί.
⚫  Ορισμένοι θεωρούν ότι όλη αυτή η υπόθεση σε συνδυασμό με την πορεία της οικονομίας θα αναγκάσει την κυβέρνηση να προκηρύξει πρόωρες εκλογές...
Ονειρα φθινοπωρινής νυκτός. Η οικονομία έχει τις προϋποθέσεις να πάει καλύτερα και το μόνο που δεν έχει ανάγκη ο τόπος είναι εκλογές. Το τραγικό στην όλη υπόθεση είναι πως η εναλλακτική πρόταση της αντιπολίτευσης είναι η επιστροφή στο φαύλο διαπλεκόμενο και αδιαφανές παρελθόν.
⚫  Το συνέδριο του Οκτωβρίου είναι κοντά και διεξάγεται με τον ΣΥΡΙΖΑ σε διαφορετική θέση και σύνθεση. Τι πρέπει να κρατήσει από την προηγούμενη εμπειρία και τι πρέπει να αφήσει πίσω;
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν χάνει τη στρατηγική του ενόραση, είναι μια δύναμη της σύγχρονης Αριστεράς που καλείται σε πρωτόγνωρες συνθήκες να βελτιώσει ό,τι μπορεί περισσότερο.
Το βέβαιο είναι ότι δεν μπορεί το πολιτικό του αφήγημα να εξαντλείται σε μια χρηστή διαχείριση της συμφωνίας του περασμένου χρόνου και μόνο.
⚫  Φέρεστε ως «υποψήφιος» για γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ. Σας ενδιαφέρει αυτή η θέση;
Ετσι διάβασα κι εγώ και να σας πω ειλικρινά δεν με απασχολεί αυτή η προοπτική.
Θέλω όμως να πω με αφορμή το ερώτημά σας πως είναι υποτιμητικό για τις διαδικασίες του κόμματός μας να προεξοφλούνται ονόματα και ρόλοι.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σαφείς καταστατικές και δημοκρατικές διαδικασίες μέσα από τις οποίες θα εκλεγεί ο νέος γραμματέας.

 http://www.efsyn.gr/arthro/i-kyvernisi-den-ehei-epilektikes-sheseis-me-kanenan-epiheirimatia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου