Οι ανησυχίες που επικρατούν στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας για την κατάσταση που αντιμετωπίζει η ΔΕΗ στο μέτωπο της ρευστότητας δεν αποτελούν μυστικό.
Όλοι οι εμπλεκόμενοι, ακόμη και όσοι προέρχονται από τις τάξεις των ανταγωνιστών της, αναδεικνύουν αυτό το ζήτημα ως ένα από τα κυριότερα προβλήματα του ηλεκτρικού τομέα, η λύση του οποίου δείχνει να είναι όλο και πιο δύσκολη μέσα σε ένα περιβάλλον κάθε
άλλο παρά ευνοϊκών ρυθμίσεων στο πλαίσιο των μνημονιακών δεσμεύσεων της χώρας.
άλλο παρά ευνοϊκών ρυθμίσεων στο πλαίσιο των μνημονιακών δεσμεύσεων της χώρας.
Το ζήτημα αυτό συζητήθηκε και χθες, Πέμπτη, κατά την εκδήλωση που διοργάνωσε το energia.gr στο ΕΒΕΑ για την παρουσίαση του Ελληνικού Ενεργειακού Οδηγού «Greek Energy Directory 2016».
Ορισμένοι από τους παριστάμενους στην εκδήλωση εξέφρασαν την εκτίμηση που υπάρχει σε κύκλους της αγοράς, ότι η ΔΕΗ έχει μπροστά της μία πολύ δύσκολη περίοδο, με ισχυρές πιέσεις στον ισολογισμό της και το ενδεχόμενο αρνητικών καθαρών ταμειακών ροών μέσα στην επόμενη διετία.
Οι εκτιμήσεις αυτές αντανακλώνται εν μέρει και στο πεδίο των αγορών: Η τιμή της μετοχής κατά το μεγαλύτερο τμήμα της φετινής χρονιάς παραμένει «εγκλωβισμένη» κάτω από τα 3 ευρώ και χθες έκλεισε στα 2,65 ευρώ, με τον δείκτη τιμή προς λογιστική αξία (P/BV) να διαμορφώνεται στο 0,11 (!). Πριν από ένα χρόνο περίπου, στις 27 Οκτωβρίου 2015, είχε ανέλθει στα 5,48 ευρώ.
Το πενταετές ομόλογο, λήξεως 1ης Μαΐου 2017, έχει απόδοση πάνω από 8%, ενώ η συγκεκριμένη έκδοση είναι μικρή (200 εκατ. ευρώ) και οι πιθανότητες μη αποπληρωμής είναι πρακτικά μηδενικές. Η τιμή του ομολόγου διαμορφώνεται στις 96,36 μονάδες, ενώ τον περασμένο Φεβρουάριο είχε κατρακυλήσει και κάτω από τις 80 μονάδες.
Οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΔΕΗ αυτή την περίοδο είναι καταρχάς η βελτίωση της εισπραξιμότητας των λογαριασμών, όπου η ρύθμιση για τις 36 δόσεις έχει θετικά αποτελέσματα και αναμένεται να παραταθεί και μετά τα τέλη Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές υπερβαίνουν τα 2,3 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου το 40% του ετήσιου τζίρου της επιχείρησης, ενώ ο καθαρός δανεισμός (συνολικός δανεισμός μείον ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα) ανήλθε πέρυσι στα 4,8 δισ. ευρώ.
Οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ είναι ένα μεγάλο «αγκάθι», καθώς σύμφωνα με τα στελέχη της ΔΕΗ, η επιχείριση εξαναγκάζεται να πωλήσει ηλεκτρική ενέργεια στους εναλλακτικούς προμηθευτές σε τιμές κάτω του πλήρους κόστους παραγωγής και λειτουργίας της. Και μπορεί τα μεταβλητά κόστη να ορίστηκαν σε 27,26 ευρώ/MWh για τη λιγνιτική και 2,12 ευρώ/MWh για την υδροηλεκτρική παραγωγή, ωστόσο το συνολικό κόστος, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, ανέρχεται στα 60 ευρώ περίπου, ενώ αν συνυπολογιστεί και το μεσοσταθμικό κόστος κεφαλαίου (WACC), τότε ανεβαίνει στα 65-70 ευρώ/MWh.
Υπενθυμίζεται ότι στη σχετική απόφαση του ΥΠΕΝ η τιμή εκκίνησης των δημοπρασιών ορίστηκε στα 37,37 ευρώ/MWh. Στην τιμή αυτή πέρα από τα μεταβλητά κόστη περιλαμβάνεται και το κόστος αγοράς δικαιωμάτων εκπομπών CO2 (το 2015 ανήλθε σε 12,71 ευρώ/MWh). Βάσει συγκεκριμένης μεθοδολογίας, με την αναλογία της λιγντικής παραγωγής να ορίζεται σε 93,13% και της υδροηλεκτρικής σε 6,87%, προέκυψε και η τιμή εκκίνησης.
«Πονοκέφαλο» για τη ΔΕΗ αποτελεί και η χρέωση που επιβλήθηκε στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας στο πλαίσιο των προσπαθειών για τον ισοσκελισμό του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ. Η εφαρμογή αυτού του μέτρου ξεκινά τον Οκτώβριο και ο συνολικός λογαριασμός ως το 2018 θα ανέλθει σε 300 εκατ. ευρώ περίπου, Καθώς η ΔΕΗ έχει μερίδιο αγοράς λίγο κάτω από 90%, θα επιβαρυνθεί με το μεγαλύτερο μερίδιο αυτού του ποσού. Φέτος, σύμφωνα με όσα έχει πει στη Βουλή ο ΥΠΕΝ Πάνος Σκουρλέτης, η επιβάρυνση για τη ΔΕΗ θα ανέλθει σε 34 εκατ. ευρώ.
Τέλος, εκκρεμεί η διαδικασία για την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ. Η ΔΕΗ χάνει το πολυτιμότερο περιουσιακό της στοιχείο που τροφοδοτούσε με πολύτιμη ρευστότητα τον ισολογισμό της, ενώ την ίδια ώρα παραμένει αβέβαιο το πότε και πως θα λάβει το τίμημα που αναλογεί για τη μεταβίβαση του 51% στο Δημόσιο.
Οι δεσμευτικές προσφορές για την πώληση του 24% αναμένεται να κατατεθούν στα μέσα Οκτωβρίου και σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς το τίμημα αναμένεται να διαμορφωθεί περί τα 250 - 300 εκατ. ευρώ (βλ. σχετικό άρθρο του energia.gr). Αυτό το ποσό θα αποτελέσει μία τονωτική «ένεση» για τα έσοδα της ΔΕΗ, ωστόσο ο συνολικός λογαριασμός από τον πλήρη ιδιοκτησιακό διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ δείχνει να παραμένει αρνητικός.
Με όλα αυτά τα δεδομένα, είναι προφανές ότι η ΔΕΗ θα εξακολουθήσει να αντιμετωπίζει τα επόμενα χρόνια ισχυρές πιέσεις στον ισολογισμό της. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι ξεκάθαρο ότι από την επιτυχία ή μη των αποφάσεων που λαμβάνει και των κινήσεων που κάνει αυτή την περίοδο η διοίκηση της επιχείρησης θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό όχι μόνο το μέλλον της ΔΕΗ αλλά και συνολικά του ηλεκτρικού τομέα στη χώρα μας.
Το στοίχημα είναι να διαψευσθούν όλες οι απαισιόδοξες προβλέψεις που κάνουν λόγο «για νέα Ολυμπιακή» ή για μία «πολύ μεγάλη επιχείρηση ώστε να αφεθεί να καταρρεύσει» (too big to fail) και η ΔΕΗ να καταφέρει να βγει πιο ισχυρή, με υγιή οικονομικά και ένα νέο ρόλο τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στις αγορές εκτός συνόρων.
του Γιώργου Κωστούλα
πηγή http://www.energia.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου