Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016

Στη μέση τα βρίσκουν κυβέρνηση και δανειστές για τα ενεργειακά προαπαιτούμενα

 
Σε μια σολομώντεια λύση φαίνεται να καταλήγουν κυβέρνηση και δανειστές αναφορικά με την αύξηση των δημοπρατούμενων ποσοτήτων φυσικού αερίου από τη ΔΕΠΑ.
Αντί για διπλασιασμό του ποσοστού των σημερινών ποσοτήτων, από το 10% στο 20%, όπως απαιτούσαν αρχικά οι δανειστές, φαίνεται ότι οι δύο πλευρές τα βρίσκουν κάπου
στη μέση, με αυξήσεις μεταξύ 12,5% και 15%.
Ένα τέτοιο ποσοστό αύξησης, λένε πηγές του ΥΠΕΝ, είναι διαχειρίσιμο από τη διοίκηση της ΔΕΠΑ. Ούτε θέτει σε κίνδυνο τη χρηματοοικονομική της κατάσταση, ούτε και ανατρέπει τον σχεδιασμό έργων διεθνούς χαρακτήρα στα οποία αυτή συμμετέχει, όπως οι αγωγοί IGΒ και ΙΤG αλλά και τη στρατηγική της για επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου.
Αναφορικά με το άλλο και πιο καυτό θέμα, το μηδενισμό ως το Δεκέμβριο του 2017 του ελλείματος των ΑΠΕ, ύψους 350 εκατ. ευρώ, όπου οι δανειστές επέμεναν σε αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος, «ο κίνδυνος απομακρύνεται», επιμένει αρμόδια πηγή.
Σύμφωνα με την πλευρά του ΥΠΕΝ, μετά τις διευκρινήσεις που έδωσε το υπουργείο στους δανειστές, οι τελευταίοι φαίνεται να έχουν πεισθεί ότι είναι βιώσιμο το σχέδιο που προβλέπεται στο νόμο για τις ΑΠΕ, να φορτωθούν το μεγαλύτερο μέρος του ελλείμματος οι προμηθευτές ρεύματος.
Σε αυτή την περίπτωση, το μεγαλύτερο μέρος του ελλείμματος θα κληθούν να καλύψουν οι προμηθευτές ρεύματος και ουσιαστικά η ΔΕΗ που κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς (89%).
Αν και οι θεσμοί είχαν αμφισβητήσει έντονα το πλάνο του υπουργείου για τον μηδενισμό του ελλείμματος όσο και την αποτελεσματικότητα της σχετικής ρύθμισης σε σχέση με την αποφυγή μελλοντικών ελλειμμάτων, τελικά φαίνεται να πείθονται.
Αν επιβεβαιωθούν τα παραπάνω, και τα ενεργειακά κλείσουν και τυπικά μέσα στις επόμενες ημέρες, θα απομένουν ακόμη τρία προαπαιτούμενα για την πρώτη αξιολόγηση. Η προκήρυξη για την ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας Οδού, η επιλογή των νέων διοικήσεων στις τράπεζες και το νομοσχέδιο για την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.
Από την πλευρά τους οι δανειστές φέρονται να θέτουν ως ορόσημο για την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων το τέλος Οκτωβρίου. Οσο για τον υπ. Οικονομικών Ευ.Τσακαλώτο, έχει δηλώσει ότι απομένουν ακόμη τρία προαπαιτούμενα και αυτά αναμένεται να ολοκληρωθούν εγκαίρως, πριν το Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου. Στο τέλος Οκτωβρίου λήγει η προθεσμία για την εκταμίευση των 2,8 δις. ευρώ, και αν υπάρξει καθυστέρηση θα χρειαστεί νέα απόφαση του Eurogroup.

Πηγή  http://energypress.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου