Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016

ΕΣΑΗ: Κίνδυνος επάρκειας ρεύματος από το σχέδιο της ΡΑΕ για τα «Μόνιμα ΑΔΙ» «Καμπανάκι» για μπλακ άουτ

Αποτέλεσμα εικόνας για μετασχηματιστες 
Κινδύνους διακοπών ηλεκτροδότησης προκαλεί σχέδιο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) και του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) που προβλέπει τη λειτουργία ενός μόνιμου μηχανισμού που θα αποζημιώνει τις μονάδες παραγωγής ρεύματος για την επάρκεια ισχύος αλλά αποκλείοντας τις σύγχρονες και ευέλικτες οι οποίες ανά πάσα στιγμή μπορούν
να καλύψουν ανάγκες ζήτησης.
Και οι ανάγκες αυτές δεν έχουν να κάνουν πια, όπως στο παρελθόν, με το αν το σύνολο παραγωγής ρεύματος αρκεί για να ανταποκριθεί στη ζήτηση αλλά με νέα δεδομένα που έχουν φέρει κατά κύριο λόγο οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και η μεγάλη διείσδυσή τους. Για παράδειγμα τα φωτοβολταϊκά παράγουν ρεύμα μόνο όταν έχει ηλιοφάνεια και τα αιολικά όταν πνέουν άνεμοι.
Σε έκτακτες καιρικές μεταβολές οι ΑΠΕ παύουν να έχουν αυτή τη δυνατότητα με αποτέλεσμα για να καλυφθεί η ενέργεια που δεν μπορούν να παράξουν να χρειάζεται μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα να λειτουργήσουν οι συμβατικές μονάδες όπως εκείνες με φυσικό αέριο που έχουν την τεχνική δυνατότητα σε σχέση με τις λιγνιτικές να ανάψουν αμέσως τους κινητήρες τους.
Ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΑΗ) που εκπροσωπεί τους ιδιώτες παραγωγούς ρεύματος (Elpedison, Protergia και Ηρων) διαπίστωσε πως η ΡΑΕ στο κείμενο που έδωσε σε δημόσια διαβούλευση για την καθιέρωση του Μηχανισμού Αποζημίωσης Επάρκειας Ισχύος -ο οποίος αποτελεί και μνημονιακή υποχρέωση της χώρας- «αγνοεί παντελώς από τον προτεινόμενο μηχανισμό την εξασφάλιση ευέλικτης ισχύος».
Οπως σημειώνει ο ΕΣΑΗ «αν και το σχέδιο αναγνωρίζει ότι το ελληνικό σύστημα έχει ανάγκες ευελιξίας, δεν προτείνει καμία πρόβλεψη για την κάλυψη των αναγκών αυτών και κατ' επέκταση για την αποζημίωση των παραγωγών που με τις μονάδες τους προσφέρουν ευελιξία».
Aντίφαση
Σύμφωνα επίσης με τον ΕΣΑΗ, ο οποίος εκφράζει «την έντονη ανησυχία για την επάρκεια του ελληνικού ηλεκτρικού συστήματος» διαπιστώνεται και το ακόλουθο αντιφατικό στοιχείο: «Στο κείμενο της διαβούλευσης για τον μόνιμο μηχανισμό αποζημίωσης αναφέρεται ότι ο ΑΔΜΗΕ εκπόνησε τη μελέτη επάρκειας για την περίοδο 2017-2023 χωρίς να λάβει υπόψη τις ανάγκες του συστήματος ηλεκτροδότησης για ευελιξία επειδή αναμένει την αποκρυστάλλωση από τον Ευρωπαίο Διαχειριστή του Συστήματος της αντίστοιχης μεθοδολογίας».
Ωστόσο, ο Σύνδεσμος υπενθυμίζει ότι ο ΑΔΜΗΕ έχει ήδη στα χέρια του σχετική μελέτη που εκπόνησαν για λογαριασμό του το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το ΕΜΠ το 2014.
Εξάλλου, ο ΕΣΑΗ εντόπισε κι άλλες αστοχίες στο κείμενο διαβούλευσης. Για παράδειγμα δεν λαμβάνονται υπόψη η αυξανόμενη ζήτηση ρεύματος που θα επιφέρει από το 2021 η διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα την ίδια στιγμή που η ΡΑΕ έχει ζητήσει από τον ΑΔΜΗΕ τη μέχρι τότε ολοκλήρωση του έργου.
Επιπλέον, λαμβάνεται υπόψη ότι στο σύστημα θα είναι διαθέσιμες μονάδες της ΔΕΗ όπως η «Καρδιά» και το «Αμύνταιο», όταν ο ΑΔΜΗΕ αναφέρει ότι αυτές θα είναι διαθέσιμες μόνο τον χειμώνα.
Πέραν αυτών, ο ΕΣΑΗ υπενθυμίζει ότι το ζήτημα της ανάγκης για κάλυψη της ευελιξίας αναγνωρίστηκε επισήμως και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ενέκρινε μάλιστα μέχρι τη λειτουργία του μόνιμου μηχανισμού ενός μεταβατικού.
Ο Σύνδεσμος των ανεξάρτητων παραγωγών επισημαίνει τον κίνδυνο, μια και το θέμα της ευελιξίας συνδέεται με τον μόνιμο μηχανισμό αποζημίωσης, η ΡΑΕ και άλλοι φορείς να εμπλέξουν τη χώρα σε μία νέα πολύμηνη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς με αμφίβολη έκβαση καθώς και με προφανείς τους κινδύνους για την ασφάλεια εφοδιασμού της Ελλάδας.
Χρήστος Κολώνας
ckolonas@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου