Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016

Τη δημιουργία Πάρκου Λιγνιτικής Βιομηχανικής Κληρονομιάς Πτολεμαΐδας σχεδιάζει η ΔΕΗ

 
Στο ΔΣ της ΔΕΗ στις 13/09 συζητήθηκε το ζήτημα του Πάρκου Λιγνιτικής/Βιομηχανικής Κληρονομιάς Πτολεμαΐδας, σε συνδυασμό με το μέλλον των εγκαταστάσεων της πρώην ΛΙΠΤΟΙΛ.
Θυμίζουμε ότι για το συγκεκριμένο ζήτημα υπήρξε το τελευταίο διάστημα αντιπαράθεση μεταξύ της ΔΕΗ και των
τοπικών αρχών της Εορδαίας, η οποία, μετά και τη συνάντηση που υπήρξε μεταξύ των δυο πλευρών, φαίνεται να εξομαλύνεται. Τουλάχιστον σε αυτό αποσκοπούν οι πρόσφατες αποφάσεις της ΔΕΗ.
Έτσι λοιπόν, το ΔΣ της ΔΕΗ αποφάσισε την έγκριση της πλήρους καταγραφής, αποτύπωσης και ολοκληρωμένης ιστορικής τεκμηρίωσης των κτηρίων, του μηχανολογικού εξοπλισμού, της γραμμής παραγωγής και του περιβάλλοντος χώρου, ολόκληρου του συγκροτήματος της πρώην ΛΙΠΤΟΛ με βάση τα διεθνή πρότυπα καταγραφής ιστορικών βιομηχανικών εγκαταστάσεων. 
Στη βάση της παραπάνω καταγραφής, ενέκρινε την επιλογή τμήματος του ιστορικού εξοπλισμού (μηχανήματα του βιομηχανικού συγκροτήματος, αλλά και μηχανήματα εξόρυξης, εργαλεία, αντικείμενα, έπιπλα κ.λ.π.), το οποίο θα αποτυπώνει την παραγωγική διαδικασία, προκειμένου να διατηρηθεί και να ενταχθεί στο σχεδιαζόμενο «Πάρκο Λιγνιτικής/Βιομηχανικής Κληρονομιάς Πτολεμαΐδας».
Σημειώνεται, δε ότι για το θέμα του υφιστάμενου εξοπλισμού ξήρανσης, η ΔΕΗ επιθυμεί να εξαντληθούν τα περιθώρια αξιοποίησής του.
Ακόμα, η ΔΕΗ αποφάσισε τη συγκέντρωση, διατήρηση και ανάδειξη των ιστορικών αρχείων της ΛΙΠΤΟΛ.
Ανοίγει πλέον, λοιπόν, ο δρόμος για τη δημιουργία «Πάρκου Λιγνιτικής/Βιομηχανικής Κληρονομιάς Πτολεμαΐδας», θέμα για το οποίο η ΔΕΗ αποφάσισε την εκπόνηση σχετικής μελέτης, η διαδικασία ανάθεσης της οποίας θα γίνει μέχρι το τέλος του φετινού Νοεμβρίου.
 Για το σκοπό αυτό, η ΔΕΗ θα συνεργαστεί με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και το Δήμο Εορδαίας.
Αποσαφηνίζεται, τέλος, ότι η επιθυμεί την εξαίρεση, από την κατεδάφιση των κτηρίων του Βιομηχανικού Συγκροτήματος Πτολεμαΐδας, του κτηρίου του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, στο βαθμό που μετά από σχετική μελέτη θα κριθεί ότι μπορεί να αποτελέσει στοιχείο του Πάρκου Λιγνιτικής και Βιομηχανικής Κληρονομιάς Πτολεμαΐδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου