Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016

Τι κρύβει η διάταξη του εφαρμοστικού για τον ΑΔΜΗΕ –Λύθηκε το φορολογικό «αγκάθι» της συναλλαγής


Τις προηγούμενες ημέρες είχε προκαλέσει αίσθηση μια τροπολογία που πέρασε σε νομοσχέδιο του υπουργείου περιβάλλοντος μέσω της οποίας άλλαζε η χρονική σειρά για τη διαδικασία απόσχισης του ΑΔΜΗΕ. Έτσι ενώ στον αρχικό νόμο προβλεπόταν πρώτα η ολοκλήρωση των διαδικασιών για την εταιρεία συμμετοχών και στη συνέχεια η ολοκλήρωση της πώλησης του 24% σε στρατηγικό, με την εν λόγω ρύθμιση οριζόταν ότι η πώληση του 24% μπορεί να ολοκληρωθεί πιο πριν από την περίφημη “Holding Company” (για την ακρίβεια πριν από την κατανομή των μετοχών της εταιρείας συμμετοχών στους μετόχους της ΔΕΗ).
Πίσω από τη ρύθμιση αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκεται το γεγονός ότι εντοπίστηκαν κάποια πρακτικά προβλήματα στη διαδικασία σύστασης της εταιρείας συμμετοχών, με αποτέλεσμα – παρότι δε θεωρείται ότι τα προβλήματα συνιστούν ανυπέρβλητα εμπόδια – να υπάρξει η διευκρίνιση ώστε να προχωρήσει κανονικά η ολοκλήρωση του διαγωνισμού για το στρατηγικό επενδυτή.
Ποια είναι τα προβλήματα; Όπως αναφέρουν πηγές που είναι σε γνώση των διεργασιών που συντελούνται, κλειδί αποτελεί το άρθρο 143 του νόμου για την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ, που αναφέρει ότι με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της, η ΑΔΜΗΕ ΑΕ εγκρίνει την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου με κεφαλαιοποίηση αποθεματικών της και τη μείωση του μετοχικού της κεφαλαίου, κατά ποσό ίσο με το ποσό που θα προκύψει από την κεφαλαιοποίηση των αποθεματικών της με την καταβολή στη μέτοχό της ΔΕΗ ΑΕ του ποσού που θα αποδεσμευθεί από τη μείωση. Με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της, η ΑΔΜΗΕ ΑΕ δύναται να προβαίνει σε συμψηφισμό χρηματικών οφειλών της ΔΕΗ ΑΕ προς αυτήν, που αφορούν σε τέλη χρήσης συστήματος.
Στη διαδικασία αυτή λοιπόν, σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις υπηρεσιακών παραγόντων, θεωρήθηκε ότι θα πρέπει να καταβληθεί φόρος, που σημαίνει αυτόματα ότι ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ θα  έπρεπε να προκαταβάλουν  ένα ποσό σημαντικό ποσό της τάξης των 50 – 60 εκατ. ευρώ.
Η λύση λοιπόν για το πρόβλημα που εντοπίστηκε, δόθηκε στο άρθρο 3 του εφαρμοστικού, στο οποίο τονίζεται ότι για τις συναλλαγές που τελούνται στο πλαίσιο του πλήρους ιδιοκτησιακού διαχωρισμού της ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ σύμφωνα με το άρθρο 142 δεν εφαρμόζεται η διάταξη της παραγράφου 1 του άρθρου 71 του ν. 4172/2013, που με απλά λόγια απαλλάσσει τη συναλλαγή από την υποχρέωση προκαταβολής φόρου.
Πρακτικά λοιπόν ένα από τα προβλήματα της διαδικασίας απόσχισης του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ λύθηκε, αν και κάποιες πηγές επιμένουν ότι ακόμη υπάρχουν σοβαρά ανοιχτά θέματα τα οποία και εξετάζονται ενόψει και της αξιολόγησης του Οκτωβρίου, όπου και θα κριθεί από τους θεσμούς εάν υπάρχει επαρκής πρόοδος στο θέμα του ΑΔΜΗΕ. Σε κάθε περίπτωση το βασικό κριτήριο βάσει του οποίου θα εκτιμηθεί η πρόοδος του μοντέλου που επέλεξε η κυβέρνηση για τον ΑΔΜΗΕ, θα είναι η επιτυχία του διαγωνισμού για το στρατηγικό.

 energypress.gr

Χρήστος Στεφάνου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου