Σύμφωνα με το δημοσίευμα αναλυτές εκτιμούν ότι ταμειακά διαθέσιμα της ΔΕΗ έχουν συρρικνωθεί σε περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ, γεγονός που την αναγκάζει να προσφύγει σε τραπεζικό δανεισμό 200 εκατ. ευρώ προκειμένου να καλύψει ομόλογο που λήγει το Μάιο.
Στην ενεργειακή κρίση και στα προβλήματα της ΔΕΗ
αναφέρεται σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters με τίτλο η κρίση σβήνει τα φώτα στην Ελλάδα («Greece’s dark age: How austerity turned off the lights»).Το δημοσίευμα αναφέρεται στο πρόβλημα με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και τους απλήρωτους λογαριασμούς των νοικοκυρών και σημειώνει πάνω από το 40% των Ελλήνων καθυστερούν να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς για τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας.
Το ποσοστό αυτό είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη. Ο CEO της ΔEH Μανώλης Παναγιωτάκης αποκάλυψε στην ελληνική Bουλή πως από τον Ιούνιο του 2015 οι απλήρωτοι λογαριασμοί έχουν αυξηθεί κατά 1 δισ. ευρώ, αγγίζοντας τα 2,6 δισ.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι αναλυτές εκτιμούν ότι ταμειακά διαθέσιμα της ΔΕΗ έχουν συρρικνωθεί σε περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ, γεγονός που την αναγκάζει να προσφύγει σε τραπεζικό δανεισμό 200 εκατ. ευρώ προκειμένου να καλύψει ομόλογο που λήγει το Μάιο.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μεγάλες διαστάσεις παίρνει η κλοπή ηλεκτρικού ρεύματος.
Στέλεχος της αγοράς δήλωσε στο Reuters πως η ΔEH χάνει περίπου 500 με 600 εκατομμύρια ευρώ σε έσοδα, από την κλοπή ενέργειας.
Η ΔΕΗ έχει προσπαθήσει να ανακτήσει μέρος των απλήρωτων λογαριασμών με ρυθμίσεις και σταδιακά συστήματα επιστροφής.
Συνολικά 625.000 πελάτες, με συνολικές οφειλές 1,3 δις ευρώ είχαν εγγραφεί στο σύστημα από τον Ιανουάριο.
Εν τω μεταξύ, οι προβλέψεις για τις επισφαλείς απαιτήσεις της ΔΕΗ παραμένουν υψηλές αναφέρει το δημοσίευμα και εκτιμώνται στα 453 εκατομμύρια ευρώ τους πρώτους εννέα μήνες έως το Σεπτέμβριο του περασμένου έτους από 690 εκατομμύρια ένα χρόνο νωρίτερα.
Οι αναλυτές αναμένουν τα κέρδη της ΔΕΗ να κινηθούν μεταξύ 63 έως 109.000.000 ευρώ το 2016 και οι προβλέψεις θα είναι κάτω από 600 εκατ.ευρώ .
Ειδικός σε θέματα ενέργειας, δήλωσε στο reuters ότι η ΔΕΗ ήταν η «σημείο μηδέν» και έκανε σύγκριση με το ελληνικό κράτος και τους κοντινούς πτώχευσης κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους.
«Είναι λογικό να πούμε ότι η ΔΕΗ είναι πολύ μεγάλη για να καταρρεύσει, ιδιαίτερα όσον αφορά την ενεργειακή ασφάλεια,» είπε.
«Από την άλλη πλευρά, πριν από μερικά χρόνια κάποιοι υποστήριξαν ότι καμία χώρα δεν θα μπορούσε να αποτύχει».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου